Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos lasagne

Kovászos lasagne
Kovászos lasagne
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel minden elképzelhető és elképzelhetetlen konyhai bizgentyűvel muszáj rendelkeznem, természetesen egy nap hazahoztam egy tésztakészítő masinériát is. Ez akkoriban történt, amikor a kovásszal is megismerkedtem, így logikus volt, hogy az első bevetésen egy kovászos tésztát próbáljam ki.
A kísérlet felettébb sikeres volt, azóta mély megvetéssel tekintek a bolti lasagne lapokra.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Húsos szósz és sajt

ajánlat

Természetesen bármilyen egyéb töltelékkel/szósszal készíthető, a fenti csak példa.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Keverjük el alaposan a kovászt a tojásokkal, a vízzel és a sóval.
  2. Lassan adagoljuk hozzá a liszteket, folyamatosan gyúrva, míg a tészta a teljes lisztmennyiséget fel nem veszi.
  3. Folytassuk a gyúrást, míg egységes, ruganyos, nem túl ragacsos tésztát kapunk.
  4. Tegyük lefedve langyos helyre, kelesszük 1.5-2 órát.
  5. Hajtogassuk át, majd fél óra múlva ismét.
  6. A második hajtogatás után tegyük 6-8 órára a 9-10 fokos hűtőbe.
  7. Osszuk a tésztát kis darabokra, lisztezett felületen nyújtsuk a darabokat laposra, majd minden darabot többször küldjünk át a tésztagépen, míg vékony és erős lapokat kapunk. (Gép hiányában persze sodrófával is nyújthatunk.)
  8. Készítsük el a besamelt és a húsos szószt, daráljuk le a sajtokat. Vajazzunk ki egy hőálló edényt, tegyünk az aljába egy tésztalapot. Öntözzük meg a húsos mártással, majd a besamellel, szórjunk rá kis sajtot, majd jöhet egy újabb lap. Rétegezzünk, míg minden el nem fogy. Legfelülre tészta kerüljön.
  9. Szórjuk meg a lasagne tetejét gazdagon sajttal, majd öntsük le a maradék besamellel. Toljuk be a sütőbe, 220 fokon süssük, míg már erősen bugyog a tetején a sajt (kb. egy óra), és kezd megbarnulni.
  10. Hagyjuk kicsit hűlni szeletelés előtt.

Besamel, húsos szósz és sajt

  1. A besamelhez melegítsük fel a margarint egy fazékban, enyhén pirítsuk meg rajta a lisztet. Keverjük folyamatosan, tartsuk csomómentesen. Vegyük le a lángot takarékra. Keverjük el a hideg tejben a sót, borsot és szerecsendiót, majd lassan öntsük a vajas liszthez, gyorsan kavargatva. Ha az összes tejet beletettük, és besűrűsödött a szósz, vegyük le a tűzhelyről, és tegyük félre.
  2. A húsos szószhoz kevés olajon pirítsuk meg a ledarált csirkemellet a felcsíkozott hagymával, majd a sajt kivételével adjunk hozzá minden megmaradt hozzávalót (a répát és a paprikát vágjuk előtte apró kockákra), és főzzük kis lángon, míg minden meg nem puhul.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38*30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 747
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi tésztás lasagne, csirkés lasagne

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

827
kovász 100 g
tojás 6 db
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 300 g
finomliszt 150 g
rétesliszt 150 g
víz 100 g
10 g
margarin 100 g
tej 600 ml
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 100 g
7 g
szerecsendió 3 g
bors 5 g
csirkemell filé 600 g
vöröshagyma 300 g
csemegekukorica 250 g
zöldborsó 200 g
hegyes erős paprika 50 g
sárgarépa 200 g
repceolaj 30 g
sűrített paradicsom 300 g
gombakonzerv 2 db
víz 400 g
8 g
fokhagymapor 15 g
oregánó 15 g
bors 5 g
sajt 600 g