Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos müzliszelet mézeskalács fűszerezéssel

Kovászos müzliszelet mézeskalács fűszerezéssel
Kovászos müzliszelet mézeskalács fűszerezéssel
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A felesleges kovász elhasználásnak újabb módja. Továbbá nagyon finom, egészséges, és a kovász gombaölő hatása miatt igen sokáig eláll. 4 hét után még tökéletes volt az állaga, ennél tovább sosem maradt belőle.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt a sikérrel, a késes aprítóban péppé darált datolyával, a sziruppal és a vízzel jól kikeverjük, félretesszük.
  2. Az őrölt fűszereket összekeverjük a zabpehellyel, durvára darált magokkal, csipet sóval, illetve a porrá őrölt len- és chia maggal.
  3. Előmelegítjük a sütőt, és teszünk az aljába egy üres edényt, majd összekeverjük a masszát a szilárd alapanyagokkal, majd vizes sütőpapírra simítjuk egy nagy szögletes tepsibe. Egy vékony szedőkanállal, bármi alkalmatos eszközzel előre belenyomkodjuk a majdani vágások helyét.
  4. Lespricceljük vízzel, öntünk vizet a sütő aljában lévő tálba is, és mehet a müzli a sütőbe, 180 fokra. 10 perc múlva lejjebb vesszük a hőfokot 170 fokra, és kivesszük a vizes edényt. Szilárdulásig sütjük, majd szeletekre vágva hagyjuk kihűlni. A sütési idő attól is függ, mennyire szilárd, kemény szeleteket szeretnénk.
  5. Kihűlés után felvágjuk, és légmentesen zárható dobozban, zsírpapírral rétegezve tároljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 505
elküldve: 1
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

egészséges nasi, diétás szelet

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lousha
Lousha / Lousha Fri, 2016-12-02 00:17

A sikér szerepe igazából annyi, hogy kezelhető masszát kapjunk. A zabos dolgokhoz szeretek tenni, jobb állagot ad. De a sikér szinte mindig elhagyható, szerintem itt sem fog katasztrófát okozni, ha kihagyod. (Elég könnyű egyébként beszerezni, minden bioboltban kapható, és a legtöbb nagyáruházban is, de online is megrendelhető egészséges életmóddal foglalkozó weblapokról.)

A kovásznak itt egyfelől annyi a "dolga", hogy egy ragacsos kötőanyag legyen a masszában, másfelől hogy ne dobjuk ki, ami etetéskor feleslegként keletkezik, továbbá egy kicsit azért megemeli a tésztát, kissé levegősebb, könnyebb lesz a müzliszelet. Végül pedig segít tartósítani a kész rágcsát.

Egy 30*40-es tepsire elég a recept.

Sok sikert az elkészítéshez!

Zebrabara
Zebrabara Thu, 2016-12-01 21:51

Szeretném kérdezni, hogy a sikérnek mi a szerepe a sütiben? Ugyanis kizárt hogy szerezni tudjak, viszont a recept nagyon szimpi - főleg a kovász miatt. Készítettem ugyanis rozskovászt, sütöttem is vele többször, de újabban valahogy nem tudom kiszámolni az időmet és nem fogtam hozzá kenyeret sütni vele. Itt ebben a receptben mi a kovász dolga? Mert nem a kelesztés - ha jól olvasom, nem is kell vele várni, rögtön megy a sütőbe, ugye? A gyerekeknek kerülne a Mikulás-csomagba.

Ez a mennyiség egy nagy gáztepsinyi lesz, jól gondolom?

256
kovász 130 g
datolya 140 g
zabpehely 230 g
méz 30 g
lenmag 25 g
chiamag 2 ek
sikér 40 g
víz 300 g
mazsola 60 g
vörösáfonya 80 g
brazil dió - paradió 70 g
mandula 30 g
törökmogyoró 45 g
fahéj 5 g
2 g
kardamom 3 g
szegfűszeg 3 g
gyömbér 5 g
szerecsendió 2 g