Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos palacsinta

Kovászos palacsinta
Kovászos palacsinta
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akinek volt már kovásza, biztosan tudja, hogy időnként keletkezik felesleg. Ezt sok esetben egyszerűen kidobjuk, de közben sajnáljuk elpazarolni. Nos, nem is kell. A maradék kovász szinte bármibe beletehető, amihez liszt kell, olyan ételekbe is, amibe egyébként nem használnánk pl. élesztőt. Minden könnyebb, levegősebb, ízesebb lesz vele.
A két legáltalánosabb felhasználási mód pedig a nokedli - és a palacsinta. Utóbbi olyan könnyű, puha és finom lesz vele, hogy többé nem akarjuk majd kovász nélkül elkészíteni.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük el a maradék - azaz nem kell, hogy frissen etetett legyen - kovászt a tojással, ásványvízzel és tejszínnel, olajjal, cukorral és sóval. Nálunk szinte mindig sós változatok készülnek, de aki édeset szeretne, ezen a ponton adjon a keverékhez 2-3 evőkanál cukrot/édesítőt.
  2. Keverjük el a liszteket, majd lassanként adagoljuk hozzá a kovászos keveréket, folyamatosan keverve, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
  3. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten 4-5 órát, vagy hűtőben min. 12, maximum 24 órát.
  4. A szokásos módon, enyhén olajozott palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat, közepes lángon, mindkét felület 1-2 percig sütve, majd csúsztassuk őket előmelegített tányérra, és felhasználásig fedjük le, hogy ne száradjanak ki.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 534
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos tésztájú palacsinta, palacsintatészta kovásszal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

406
kovász 150 g
tojás 3 db
finomliszt 200 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 75 g
rozsliszt 75 g
ásványvíz 500 ml
főzőtejszín 80 ml
6 g
cukor 5 g
repceolaj 20 g