Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
100 perc / előkészület: 50 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta tervezett hobbimra lett sok időm, a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt azonban most nehezebben szerezhetők be a kenyérlisztek és társaik, így kisebb kínálatból Szabi a pék és egyéb pékek receptjei által az általam beszerezhető hozzávalókból ez a receptem alakult ki 4 kenyér után.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az anyakovász megetetjük, 6-8 óra múlva aktív lesz, akkor adjuk hozzá majd az autolizált tésztához. (Érdemes reggel etetni, így késő délután neki tudunk állni a tésztának, és másnap reggel süthető a kenyér.)
  2. A liszteket összeöntjük, szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és meggyúrjuk. 50 percig letakarva pihentetjük, ezt nevezzük autolizálásnak. Ha valaki nem tud beszerezni rozslisztet, nyugodtan lehet helyette teljes kitörlésűt használni, de sajnos csak BL55-ből nem lehet kenyeret sütni. A rozs egy kellemes savanykás ízt ad a kenyérnek, ha valakinek ez nem ízlése, csökkentheti és kipótolhatja akár 100%-ban teljes kiőrlésűvel.
  3. A tésztához hozzáadjuk a kovászt, és 4-5 percig dagasztjuk, a sót ezt követően adjuk hozzá, és tovább dagasztjuk 3-5 percig, a dagasztás akkor van kész, ha a tészta leválik a tál oldaláról. A tésztát lisztezett munkalapon kiterítjük, meghajtogatjuk, és kiolajozott tálban pihentetjük 40 percig.
  4. A tésztát kiborítjuk, ekkor már nem szükséges lisztezett munkalapra, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, meghajtogatjuk, és 40 percet pihentetjük.
  5. Még egyszer meghajtogatjuk, majd ezt követően 60 percig pihenni hagyjuk.
  6. A tésztát kiborítjuk, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, és veknit formálunk. Majd kilisztezett szakajtóban egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Szakajtó helyett én egy püspökkenyér formába terítek konyharuhát, és azt lisztezem ki.)
  7. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, és 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 250°C-ra alsó-felső sütésen (nekem a légkeverés az egyetlen opció, így én azon sütöttem), egy palalappal vagy tepsivel, amin a kenyeret sütni fogjuk. A kenyeret sütőpapírra kiborítjuk, majd a rajta maradt felesleges lisztet lesöpörjük, vagy egy kés tompa felével finoman lekaparjuk. Kivesszük a felmelegített palalapot vagy tepsit, és a sütőpapírral együtt rátesszük a kenyeret. A kenyeret hosszában egy borotvapengével vagy szikével megvágjuk és díszítjük. A sütőpapírt és a kenyeret vízzel megspricceljük, és a sütőbe tesszük.
  8. Az első 20 percen 250°C-on sütjük, ha a sütő tudja, akkor gőzölés mellett, ha nem, akkor, közben a sütőbe vizet spriccelünk, vagy jégkockát teszünk be. A jégkocka és a víz spriccelése kiváltható, ha egy kis tepsit teszünk be a sütőbe, amiben víz van. Ha lejárt a 20 perc, visszavesszük 210°C-ra a sütőt, és ha van bent vizes tepsi, akkor kivesszük, majd további 30 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire kinyitjuk, és 10-15 percig így pihentetjük, majd a kenyeret konyhapulton pihentetjük, amíg ki nem hűl. Csak akkor vágjuk, fel ha már kihűlt.
  • sütési hőfok: 250°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 656
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

arvai.m

Mióta szakács: 2019.01.13.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: #HÁZIMENZA receptverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

525
rozsliszt 50 g
teljes kiőrlésű liszt 50 g
finomliszt 400 g
víz 300 g
11 g
kovász 165 g