Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos savanyú káposzta

Kovászos savanyú káposzta
Kovászos savanyú káposzta
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már kovásszal sütök, nem maradhatott ki a kovászos uborka elkészítése sem, igazi házi kenyér csücskével a tetején. Viszont akkor már eszembe jutott, hogy ugyanígy káposzta is készülhetne. Előttem lebegett egy jó kis székelykáposzta képe, igazi, házilag savanyított káposztából. Szóval megpróbáltam, nagy siker lett. Magában is finom volt, a hagyományos savanyú káposztához képest kicsit gazdagabb ízű, megfőzve pedig egyenesen mesés.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Forraljuk fel a vizet, oldjunk fel benne minden literre egy csapott evőkanál sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha a káposzta felöntésekor nem használjuk fel mindet, akkor is tartsuk meg a maradékot, mert ha kiforr az edényből némi víz, azt pótolnunk kell majd.
  2. Vágjuk fel a káposztát vékony csíkokra, lehetőleg vékonyabbra, mint ahogy nekem sikerült.
  3. Tegyünk egy nagy befőttes üveg vagy műanyag edény (győződjünk meg róla, hogy alkalmas a célra, savas közegben sem oldódnak ki belőle veszélyes anyagok) aljába egy kisebb csokor kaprot. Tegyük rá a káposztát, szórjunk közé egész fokhagymagerezdeket, őrölt köményt, római köményt, borsot, esetleg egy-két kisebb csípős paprikát, félbevágva. Van, aki babérlevelet is tesz bele.
  4. Fedjük le az egészet egy második, kis csokor kaporral, majd ennek a tetejére ültessünk egy nagyobbacska kenyércsücsköt. Nyomkodjuk, tömködjük le kicsit az egészet, és öntsük fel az egészet a sós vízzel, hogy mindent ellepjen, csak a kenyércsücsök vége látsszon ki. Tegyük rá lazán a fedőt, vagy tegyünk rá egy kistányért, és alá is tegyünk egy edényt, ami felfoghatja az esetleg kiforró vizet.
  5. Helyezzük az edényt egy langyos helyre, minimum 20, maximum 30 fokra. Közvetlen napfény ne érje.
  6. Hagyjuk érni 2-5 napig. 48 óra után dobjuk ki a kenyeret, mert hosszabb idő alatt hajlamos megpenészedni. Ekkortól minden nap húzzunk ki egy szál káposztát, kóstoljuk meg, és ha olyan már az állaga és íze, amilyennek szeretnénk, készen is vagyunk. Ha még érnie kell, ügyeljünk a vízszintre is, és ha egy kevés kifolyt, pótoljuk.
  7. Amikor elég érett, dobjuk ki a tetejéről a kaprot. Két villával vagy két salátáskanállal vegyük ki a káposztát, kiszedegetve és kidobva a fokhagymákat. Szűrjük le a levét, majd öntsük a káposztára. Zárt edényben, hűtőben tároljuk fogyasztásig. Kb. olyan hosszan áll el, mint a kovászos uborka.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 11 861
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
mikor: ebéd, vacsora
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos káposzta, kovászos savanyúság

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Fri, 2016-08-05 21:33

Hát igen...olvasni tudni kell! Felizgatta a fantáziámat, kipróbálom.
Üdv, Cili

evacili
evacili Fri, 2016-08-05 21:15

Különleges lehet. Hideg vízzel, vagy felforralt, lehűtött vizzel kell felönteni?

Lousha
Lousha / Lousha Fri, 2016-08-05 21:25

Alapvetően inkább az teszi különlegessé, hogy te magad készíted :) Az íze szinte teljesen olyan, mint a "mezei" savanyú káposztáé, kicsit ízesebb, gazdagabb, de még az is lehet, hogy ezt csak a lelkesedés érezteti :)
Ami a vizet illeti, az le van írva a receptben: mint a kovászos uborkánál, felforralt és visszahűtött sós vízzel kell megölteni az edényt.

94
káposzta 1200 g
kenyér 1 szelet
víz 2 l
2 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
római kömény 1 kávéskanál
bors 1 csipet
hegyes erős paprika 1 közepes db
kapor 2 csokor
fokhagyma 5 gerezd