Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka 2.

Kovászos uborka 2.
Kovászos uborka 2.
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomszédasszonyomtól tanultam a kovászos uborka készítésének ezt a változatát. A kenyérrel erjesztett uborka nálam sokszor
elpuhult, nem volt elég ropogós.  Ez az ecetes változat garantálja, hogy ropogós marad az uborka és az íze teljesen olyan, mint amit kenyérrel erjesztettünk.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Csak nagyon friss, apró méretű ( 10-12 cm-es ) és nem túl duci uborkából készítsük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet elkeverjük a sóval és az ecettel, felforraljuk és langyosra hűtjük.
  2. Az uborkát alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, megízleljük, hogy nincs-e  közte keserű, ha van, azt kidobjuk, mert képes tönkretenni az egész üveggel.
  3. Éles késsel három-három egymással szemközti, hosszanti metszéssel bevagdossuk az uborkát úgy, hogy azért egyben maradjon.
  4. Egy közepes méretű ( 1,7 literes ) uborkás üvegbe szorosan belerakosgatjuk az uborkát és közédugdossuk a kaprot, valamint a szőlőlevelet.
  5. Ráöntjük a sós, ecetes levet , lefedjük és kitesszük a napra. Kb 3 nap alatt megerjed és szép sárgászöld lesz az uborka.
  6. Megkóstoljuk és ha már jónak találjuk, kiszedjük egy másik üvegbe, rászűrjük a levét. A hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.

  • elkészítettem: 32 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 71 234
elküldve: 4
receptkönyvben: 433
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

receptkategóriák

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Tue, 2014-06-17 13:12

Kedves Muci!
Eddig nagypapám receptje alapján csináltam a kovi ubit, mert Ő valami isteni finomat tudott, de sajnos már nem él, és bizony az kovi ubim se olyan mint az övé sosem sikerül az Ő receptje alapján. Valami kis titkot biztosan elfelejtett elárulni nekem :) . A napokban rá találtam a te receptedre , gondoltam nincs veszíteni valóm kipróbálom. Már a színén láttam, hogy nagyon finom lesz ez. Bizony nagyon fincsi, ropogós :) Olyan mint a papámé, csak a kenyér nélkül! Köszönöm a receptet!! :) Csak így fogom készíteni :) Én egy szál petrezselyem zöldet is tettem bele :)

kisakata
Terézke / kisakata Thu, 2012-08-30 12:04

Drága Mucikám ! Az Isten áldjon az uborka receptért. Ezt nálunk vizes uborkának hívják és télire is így szoktam elkészíteni, csak idáig ecet nélkül. Most amikor tettem el eszembe jutott ez az ecetes ötlet, és tettem rá. Beérett, egy kis üveggel megkóstoltunk, isteni lett. Pedig aggódtam, mert nem egészen friss volt már az uborka.

böbebaba67
böbebaba67 Mon, 2012-06-25 11:31

Szia!Köszönöm szépen ezt a receptet,még soha ilyen finom uborkát nem sikerült készitenem.Ezentul csak is e szerint a recept szerint fogom késziteni.

tetej
Tetej / tetej Tue, 2011-07-26 09:31

Muci,Én is a te recepted után csinálom,és isteni finom.Kinek másképp tetszik, az csinálja másképp. De a kritikákat jobb lenne mellőzni.További szép napot.

Muci
Muci / Muci Wed, 2011-07-06 16:49

Kedves Hozzászólók !
Először is annyit fűznék a kommentekhez, hogy előbb talán ki kellene próbálni, aztán kritizálni.
Nálam nagyon bevált ez a recept. Lehet kenyérsarkát tenni a tetejére, néha én is szoktam, de nem mindig. A recept lényege, hogy van a sós lében egy kis ecet, így biztos, hogy ropogós marad az uborka.
Az arányok betartásával nem lesz túl sós, garantáltan kellemes ízű.
Az, hogy mi nevezhető szó szerint " kovászos " uborkának kérdéses. Az, hogy kenyérrel erjesztjük, még nem jelenti, hogy kovászos, mivel a boltban kapható kenyerek zöme nem kovásszal készül, csak a házi jellegű falusi kenyerek.
Üdvözlettel: Muci

firstlady
firstlady Wed, 2015-09-09 10:14

Ez egy nagyon jó recept, kipróbáltam. Ezzel együtt igazuk van azoknak, akik írták, hogy ez bizony nem "kovászos". Az nem az ecettől savanyodik, hanem a "liszttől" erjed meg. Ami lehet kenyérszelet, uram bocsá' valóban egy kanál liszt, vagy egy felszeletelt krumpli. Én az utóbbit szeretem legjobban, mert annak a legtisztább a leve, márpedig az is nagy kincs. :-)
Szóval a Te ecetes uborkád is nagyon finom, csak nem kellene az elnevezéshez ragaszkodnod. Ha egy fasírt receptet rántott hús néven teszek közzé, az bizony nem az "ahány ház, annyi szokás és elnevezés" kategória.
A kritikát meg el kell fogadni. Benne van a pakliban, hogy nem csupa rajongó levelet kap az ember, ha a neten megnyilatkozik. :-)

idppp
idppp Wed, 2011-07-06 13:14

Egyetértek az előttem szólóval, ennek semmi köze a kovászos uborkához. Kovász nélkül? Ez olyan mint a húsleves hús nélkül... A kisebb méretű, kovászolni való uborkát teljesen fölösleges bevágni, azt csak a nagyméretű, pocakos uborkával szokták. Ha a levágott végű uborka keserű, nem kell kidobni, az pazarlás, addig vágok belőle, amíg nem lesz már keserű! Egyébként nem sokat kell. Ez az eltevési mód nem fér bele az "ahány ház, annyi szokás" kategóriába, mert az eredeti recept alapját, lényegét nem követi.

judika
Judy / judika Sat, 2011-04-30 14:30

Ez a változat nekem is tetszik. Eddig ecet és kenyér nélkül készítettem (kapor, torma, fokhagyma, só) de nekem is megpuhult. Éveken át kísérleteztem. Most kipróbálom az ecetes változatot. Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-19 11:36

Én bármelyik receptet is olvasom, mindegyik fajtából hiányolom a tormát. A torma nagyon egészséges és nagyon jó ízt is ad úgy a kovászos, mint a télire eltett bármely savanyúságnak. Próbáljátok ki, nem kell sok belőle, mondjuk egy öt literes üveghez kb. 10 cm-es hosszu 2 cm átmérőjű tormát négyfelé vágva és négyfelé helyezve az üvegbe. Meglátjátok igazán klassz ízt ad!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-04 16:12

Én kenyérrel rakom el. Inkább félárnyékos helyre tegyük ,akkor nem puhul le.Így is 2-3 nap alatt elkészül.

Ancsa37
Kovács Anikó / Ancsa37 Tue, 2010-07-06 08:47

Szia! Kifogom próbálni,mert az én kenyeres változatom is megpuhul még ma elkészítem és megírom neked,hogy milyen lett.

118
uborka 1 kg
kapor 1 csokor
szőlőlevél 2 db
víz 1 l
2 ek
ecet 1.5 ek