Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka Évi nénitől

Kovászos uborka Évi nénitől
Kovászos uborka Évi nénitől
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén másodszorra készítek egy nagy üveg uborkát, mert az első olyan pillanatok alatt elfogyott, hogy nem volt időm lefényképezni. Ráadásul nagy sikere volt, tehát csinálom unásig. Még emlékszem rá, amikor kisgyermekként vidéken nyaraltam a nagymamámnál, aki nagy mázas cserépfazékban érlelte az uborkát, és amikor az elkészült, vödörben leengedte a kútba (az volt a hűtő), és onnan húzták fel mindig, ha enni akartunk. Ahhoz fogható finom kovászos uborkát azóta sem ettem.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kisebb, 12 cm körüli uborkákat veszünk, ami friss és hibátlan.
  2. Az uborkákat folyó víz alatt mossuk, kézzel átdörzsöljük. Végeiket levágjuk, az uborkát mindkét végén behasítjuk, hogy hamarabb beérjen.
  3. Alaposan kimosott üvegbe rétegesen rakunk kaprot, uborkát, magokat, fokhagyma gerezdeket, míg meg nem töltjük az üveget (még ízesebb lesz, ha van egy kis meggyágunk vagy szőlőlevelünk hozzá).
  4. Felforraljuk a vizet, elkeverjük benne a sót, és még forrón az uborkákra öntjük (érdekes, de így marad ropogós). A tetejére kovászos kenyérszeletet teszünk.
  5. Egy kis tányérral vagy megfordított kupakkal lefedjük, és napos, meleg helyre állítjuk, mert ott hamarabb megérik.
  6. Ha megérett az uborka (szerencsés esetben 2-3 nap alatt), akkor levesszük a kenyeret, az uborkákat tiszta üvegbe szedjük, a levét szűrőn átszűrjük, és az uborkákra öntjük, hogy azt ellepje. Hűtőszekrényben tálaljuk.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 283
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászolt uborka, fokhagymás kovászos uborka, házi kovászos uborka

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sántakutya
sántakutya Mon, 2015-06-29 19:32

Remek recept köszönöm, is forrázva teszem el, de csak kapor ízesítéssel, hagyományosan. De így ki fogom próbálni.

Üdvözlettel Gizus :D

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2015-06-30 09:35

Kedves Gizus!

Soha nem értettem, hogy ha forrót öntök rá miért lesz ropogós, és ha hideget, miért lesz puhább, de mivel most már másodszorra is bevált, nem firtatom a mikéntjét. :-)

38
uborka 1.5 kg
kapor 1 csokor
2 ek
víz 1.3 l
koriandermag 1 ek
fekete bors 1 tk
borókabogyó 6 db
fokhagyma 6 gerezd
kenyér 1 szelet