Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka Fahéj konyhájából

Kovászos uborka Fahéj konyhájából
Kovászos uborka Fahéj konyhájából
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kovászos uborka legegyszerűbb változata. Van, aki fokhagymával, tormával, borssal fűszerezi, de mi így szeretjük, ilyen egyszerűen. Nagymamám is így készítette, s emlékszem, mennyire örültünk mi gyerekek, mikor megláttuk a kút tetején a nagy üveget teli uborkával, ami a szemünk láttára változott napról napra finomságos csemegévé a ragyogó napsugárban. Aztán nagytata meghozta a boltból a friss kenyeret (akkor ők már nem sütöttek), nagymama megkente finom házi zsírral, és azt kaptuk kovászos uborkával uzsonnára. Mérhetetlen mennyiséget meg tudtunk enni, mert ez így együtt a végtelennek tűnő csodálatos nyári szünet kellős közepén maga volt a mennyország.

Én most a vadkovászos kenyeremből raktam a tetejére, úgyhogy ez most duplán kovászos.:)

Közben eltelt három nap, és tökéletes, mellékíz mentes kovászos uborkáim lettek! Tehát kiváló hozzá az élesztőmentes kovászos kenyér.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Csak akkor kezdjünk bele, ha szép meleg napok ígérkeznek! Különben nem savanyodik, csak szenved a levében, az íze se lesz jó, kidobhatjuk az egészet.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, a kocsányukat és a virág helyét levágjuk. Éles, hegyes késsel hosszában két helyen, egymásra merőlegesen átvágjuk az uborkákat úgy, hogy a két végük azért egyben maradjon.
  2. A megmosott kaprot egy 5 l-es (vagy két kisebb) üveg aljára fektetjük, majd szorosan egymás mellé belepakoljuk az uborkákat. A tetejére egy szikkadt kenyércsücsköt teszünk.
  3. 2 l langyos vízben elkeverünk 2 púpozott ek sót, majd ezt a levet az uborkákra öntjük. Az üveg tetejét lazán letakarjuk, hogy ne mehessen bele piszok.
  4. Meleg helyre, pl. ablakpárkányba tesszük, de tegyünk alá tálat vagy tálcát, mert kifuthat a leve.
  5. Másnapra megzavarosodik. Néhány nap múlva már jellegzetes savanykás szagot áraszt. Amikor már jónak érezzük (ez 3-4 nap múlva lesz), kivesszük a kenyeret, s az uborkát levével együtt a hűtőben tároljuk tovább. Ha nem fogy el pár nap alatt, és a leve már túlsavanyodik, kivesszük a levéből, és jól zárható üvegben, edényben még tovább is eltartható.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 648
elküldve: 5
receptkönyvben: 96
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: savanyúság
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

uborka savanyúságnak, kovi ubi, házilag készített kovászos uborka

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Fri, 2018-07-20 13:08

Többféleképpen is készítettem már, de ez a recept mindegyiket felülmúlja! Nagyon-nagyon jó így, és tényleg nem kell bele semmi más csak víz, kapor, só meg kenyér a tetejére. Köszönöm szépen kedves Fahéj!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2018-07-21 10:01

Én épp tegnap tettem ki az ablakba egy 5 literes üveggel. Úgy vagyok vele, minek bonyolítani, ha az nem teszi finomabbá. Esetleg egy szelet friss torma még beleférne, de mivel azt sose kapni, nekem már nem is hiányzik belőle.
Szép hétvégét! Fahéj

2bagoly
2bagoly Tue, 2014-07-01 21:08

Szia Fahej!

En ma a Te recepted szerint keszitettem el az ubikat annyi kulonbseggel, hogy fokhagymat is tettem bele :-). Kivancsian varom az eredmenyt. Szerinted baj ha nem vagdostam le a vegeit az ubinak csak beszurkaltam palcikaval ?
Koszi a valaszt.
Szep estet Neked.

Bagoly

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-07-02 13:06

Szia!
Se a fokhagyma, se a beszurkálás nem árt neki. Csak meleg legyen, akkor nagyon finom lesz. Nekem is fogyóban van épp egy nagy adag, szóval hétvégén újra állok neki. Szeretem, ha egész nyáron van a hűtőben.
Üdv: Fahéj

kicsiszoke
kicsiszoke Thu, 2013-08-08 22:05

Elkészítettem.....kiváncsian várom az eredményt. Akkor ez a gajta kovászos uborka
pár napig tartható el a hűtőben?
Miben különbözik az amit télire raknak el,tartósító van benne?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-07-02 13:14

Szia! Ne haragudj, de a hozzászólásodat csak így, egy év után vettem észre. A télire elrakott kovászos uborkában sincs tartósító. A sima nyári kovászos uborka se 3-4 napig áll el a hűtőben, hanem sokkal tovább. Nálam pár hét alatt mindig elfogy, szóval nem tudom, meddig lehetne még tárolni. Valaki mesélte, hogy totál megfeledkezett róla, és egy év után találta meg a hűtőben, és semmi baja nem volt. :)
Bocs, hogy csak most válaszolok.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2013-07-10 11:27

Kedves Fahéj!
Isteni az uborkád, a meséd meg még inkább, mintha csak magamat látnám gyerekkoromban! A konyhaablakomban "napozgat" egy teli üveg és már alig várom, hogy ehessünk belőle. A grahamlisztes kenyérkédet fogom megsütni, mert újabban egyre többször sütök házi kenyeret. Sokkal finomabb csak egy nagy szépséghibája van, hogy alig lehet abbahagyni, pláne langymelegen.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-07-10 12:18

hát igen, a házi kenyér, az maga a boldogság, langymelegen, alig kell rá valami, kis vaj vagy pecsenyezsír... Jaj nekem, már éhes is lettem. :)
Pussz: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-07-02 15:56

Kedves Fahejka! A storyd annyira aranyos, mintha csak a sajat gyerekkoromat latnam magam elott. Az uborkaid meg nagyon gusztak, persze ehhez ilyen friss (ezen latszik) uborkara van szukseg. Majd Tormucit megkerdem, hogy O milyen ubit vesz hozza, mert itt meg nem lattam ilyen kicsi uborkakat, csak esetleg a "lebanese", de abbol nem hiszem, hogy jo lenne.
Udv. Veronika:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-07-02 18:01

Szia Veronika!
Ezek az ubik még nem is voltak annyira kicsik, inkább nagyon dundik voltak, de frissek, egyenest a piacról! Az üvegek 2 literesek, így már nem is olyan csöppek azok az uborkák. :) nem tudom, mi az a lebanese, talán mint nálunk a kígyóuborka, de én abból még nem próbáltam, amíg rendes uborkát lehet kapni. Most is ott napozik egy üvegnyi a konyhaablakomban, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. Mert csak úgy magában is annyira finom csemege. És komolyan mondom, a vadkovászos kenyércsücsökkel még finomabb! :)
Üdv: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-07-03 13:58

Szia Fahejka! Azt elhiszem, hogy a vadkovaszos kenyercsucsokkel nagyon finom! A lebenese olyan kicsi es alaku mint az otthoni kovaszolni valo ubi, de az ize olyan mint a kigyouborka, ami konnyebben emesztheto. Mi azt hasznaljuk salatanak es nyersen szendvicsbe. :)
Udv. Veronika

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-07-01 03:48

szia Fahéjjjka! Juj, de nagyon guszták! Persze a meséd után nagyon ennék belőle, a házi zsíroskenyérrel főleg! izzítsad az Ancsát! lehet édes sütiket is sütni vadkovásszal! Várom a reciket, puszi, T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-07-02 15:59

Szia Tormika! Te milyen uborkat hasznalsz kovaszolni? Vagy talan te termeled a kertedben?
Puszi, Cs.:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-07-03 06:41

Szia Csuki :) a kisebbeket használom ( nincs a kertben), de mi inkább a kovászos káposztát szeretjük ( mert magában is jó és sokféle ételbe) úgyhogy azt gyakrabban kovászolom. P, T:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-07-01 09:12

:))) Ancsát roppantul megújítottam, tettem nokedlibe, sőt, még a rétestésztába is!!! Így most alaposan megfogyatkozván, várja a reggelijét. Jocit beolvasztottam Ancsába, mert nem különböztek a pici joghurt ellenére. Szóval nagy megújulások várhatók kovász ügyben. :) De előbb szobafestés....
Puszi: F;)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-07-01 10:54

Én még mindig etetgetem mind a három kovászkámat :))) Ma Rozskával gyúrtam egy jó adag csipetkét. Egyharmada ment a lencselevesbe (sok répával, petrezselyemmel, füstölt kolbival) FINCSI volt; kétharmadát szárítom ( kirándulásra visszük majd, egy füstölt-csülkös bableveshez :)...
A szobafestés nem lelkesít; remélem hamar meglesz és mehetsz vissza a konyhába sütögetni!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-07-01 21:57

Lencseleves kolbásszal, bableves csülökkel, jaj nekem, ez csupa imádnivaló étel. Este 10 van, és olyan éhes lettem, főleg mikor ezt elolvastam és lelki szemeimmel meláttam őket, és lelki orrommal már éreztem is az illatukat. Kész kínzás este ilyenekről álmodozni... :)))

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-07-02 03:41

Jaj, Te...:P mindig tudtam, hogy egy extra különleges nőszemély vagy, de a "lelki orr" az igen meglepett..ez már szuper-érzékelés.....:PPP MINDEN jót, kellemes nyarat, pihenj is!!!! T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-06-28 17:32

Én még elkaptam az utolsó két meleg napot, harmadik nap langyos vízbe állítottam az uborkásüvegeket, és szerencsére ez elég is volt nekik. Negyedik nap reggel már tehettem a fincsi ubikat a reggeli mellé. :)
Azért a fokhagymásat én is kipróbálom egyszer, mert úgy is biztos nagyon finom.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Fri, 2013-06-28 15:23

:-)
Én ma meóztam le az első idei kovászosomat (hála az enyhe télnek, egy hét alatt meg is érett!).
Biztosan ez is finom, de én ... hát én egy fej fokhagymát gerezdekre szedve még belepotyogtatok az uborkák közé és a - nálam forró - sós vízbe teszek egy ek. ecetet is.
De kinek a pap, kinek a paplan, ugyebár ...
:-)
L.

62
uborka 2 kg
kapor 1 csokor
2 ek
víz 2 l