Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen

Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen
Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig én is kenyérrel csináltam. És mérgelődtem, mert akármit csináltam, egy idő után puha, plötty lett az uborka belseje.

Évekkel ezelőtt vendégségben voltunk és felfedeztem az éppen érő kovászos uborkát, kenyér nélkül. Csodálkoztam és kérdeztem, esetleg liszt van benne?! Az sem volt benne. Egész addig nem hittem el, hogy ebből koviubi lesz, míg nem kaptam belőle kóstolót. És mivel imádom a kovászos uborkát, na és persze a levét is, meggyőződtem róla, ez tényleg az, ami...:)

Azóta csak így csinálom, és végre ropog a fogam alatt az uborka később is:).

hozzávalók / 6 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feloldunk 2 ek sót. Megkóstoljuk, ha nagyon sós, akkor jó.
  2. Az uborkákat körömkefével alaposan lesikáljuk, mindkét végéből levágunk egy picit, a szár felöli végén keresztben kb. 2 cm-es bevágást csinálunk.
  3. Megpucoljuk a fokhagymát.
  4. Az uborkákat szorosan beledugdossuk az üvegbe. Soronként közé dugdossuk a fokhagymagerezdeket. (Ha nagyobbak a gerezdek, vágjuk félbe.) A tetejére szorítsuk rá a kaprot, és öntsük rá a sós vizet.
  5. Lefedve tegyük ki a napra, néha fordítsuk meg az üveget. Ha a vizet esetleg pótolni kell, állott vízzel töltsünk utána.
  6. Kb. 3-4 nap alatt beérik. (Én már a 3. napon kóstolni szoktam, hogy végre jó-e már:) Ha beért az uborka, 7 dl-es csavaros tetejű üvegekbe átteszem, a levét rászűröm, a hűtő aljában hetekig eláll.
  7. Nem puhul meg, ropogós, friss marad. 
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 63 976
elküldve: 13
receptkönyvben: 292
elkészítve: 18/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovi ubi, kovászos uborka, kenyérmentes kovi ubi

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

doki0306
doki0306 Fri, 2016-07-08 16:29

Kedves Gabys.Imádom a kovi ubit.Nagyon régóta készítem ezt az isteni savanyúságot,hol kenyérrel hol krumplival.Az esetek többségénél ízre jó volt de ritkán volt kemény.Kitartásomnak köszönhetően Rád találtam.Megcsináltam a receptedet és nem csalódtam.Kemény lett és kovászos uborka ízű.Mindenki azt mond amit akar nekem ez a nagybetűs KOVÁSZOS UBORKA!Kerti partin volt a premierje és azt mondták k...va jó és hogy adjam oda a receptet.Kell ennél több?Mégegyszer köszi!!!!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2016-07-09 13:54

Szia:)

Nem, nem kell ennél több:))) Nagyon örülök, hogy sikered volt, és hogy rátaláltál az igazira:) Hálásan köszönöm Neked, hogy megírtad. Kellemes hétvégét kívánok!:) Gabi

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Tue, 2015-08-04 07:09

Én anyósomtól tanultam, sós lével leforrázva (konyhakést rakok az üveg alá hogy nehogy megrepedjen). A külömbség csak annyi hogy ha az ember forrázza az sterilizálja az uborkákat és gyrosabban beindítja a fermentáziót, ami ugyan az a folyamat mint a kenyeres csak lassúbb, ezért lehet jobban kontrolálni és megállítani a fermentációt és hűtőben tartva karácsonykor is enni a ropogós kovászos uborkát (tanúsíthatom!). Torma kell bele a babér sem rosz.
Étvágy!

marisa
marisa Mon, 2015-07-06 15:14

Kedves Gabys!
Egymás után kétszer készítettem így el a "kovászos" uborkát. Szuper lett, roppanós, ízletes, különösen jó most a nagy melegben. Örülök, hogy megosztottad a receptet és hogy rátaláltam. Most az foglalkoztat, hogy hogyan tudnám télre is megőrizni ezt a finomságot. Szerinted, ha nem teszem ki a napra, hanem csak be a kamrába, eltartható lesz télre?

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2015-07-06 15:48

Kedves marisa!

Nagyon örülök, hogy szuper lett!:) Én tavaly sokat tettem el, így 6 üveggel a hűtőben a leghidegebb (nekem alul) helyen tartottam. Aztán megfeledkeztem róla, majd előszedegettem és kb.1 hónapja fogyott el az utolsó üveggel. Ugyanolyan friss, roppanós volt. Lejjebb a hozzászólásokat ha elolvasod, látod majd, hogy másnak is sikerült:) Ugyanúgy beérleltem napon, aztán leszűrtem és betettem a hűtőbe. Arra figyelj csak, hogy ne érleld túl, (most a nagy melegre való tekintettel gyorsabban kovászolódik) a lé teljesen belepje az uborkát és jó erősen csavard rá az üveg tetejét. Nagyon bízom benne, hogy Neked is sikerül, ha eszedbe jutok, kíváncsian várom a végeredményt. Szép hetet:) Gabi

kispgabi
kispgabi Sat, 2014-08-23 22:32

Szia Gabys!

Persze, nagyon szívesen írok, ha felbontottam a télire eltett uborkámat. Biztos eszembe fogsz jutni, mikor ropogtatom, mondjuk a karácsonyi vacsoránál! :)
Ááá, addig úgysem bírom ki!!!! :))
Egyébként, ha ilyen sokakat zavar az elnevezése, hívjuk egyszerűen csak isteni finom uborkának. Ebben biztosan nem fog kételkedni senki, aki megcsinálja, és megkóstolja. :D

Gabi

kispgabi
kispgabi Sun, 2015-01-25 19:48

Szia Gabys!

Ahogy ígértem, jövök a beszámolóval. Igaz, már nem most bontottam fel az első üveg ubit, :)... már lassan el is fogy mind, :( de hát most úgyis "uborkaszezon" van uborka szempontjából.
Szóval, az uborkából egy sem romlott meg, még a tejfölös vödörbe eltett sem! Az íze ugyanolyan, mint nyáron, az állagát viszont egy kicsit megviselte az idő. Alapjában véve ropogós maradt, csak a magháznál puhult meg, de egyáltalán nem vészesen. Ezért nyugodt szívvel mondhatom, hogy nálam idén is készül koviubi télire a recepted alapján, és aki koviubi-imádó, az ne fogja vissza magát, mert ezt a kis állagvesztést kárpótolja az ízhatás! Sok sikert hozzá mindenkinek, aki kipróbálja, én meg megyek, és bontok egy üveggel! :))) Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2015-01-28 18:34

Szia Gabi:)
Megörültem a "levélkédnek":) Örülök, hogy eszedbe jutottam! Képzeld el, a nyáron túlbuzgó voltam, és jó sok koviubit csináltam. Maradt 6 üveggel a hűtő aljában. (Az én hűtőmben ott van a leghidegebb) Aztán valahogy megfeledkeztem róla. Inkább a csemegeuborka, meg a csalamádé került terítékre. Aztán a héten főztem krumplistésztát, és elővettem az egyik üveggel. És én magam is meglepődtem, hibátlan volt! Még sose maradt meg télre, de most már bátrabb leszek. A férjem is azt mondta, kár hogy ennyi van csak. A maradék 5 üveg nem tart ki nyárig. Ropogós, isteni, semmi íz- vagy állagvesztés:) Nekem picit sem puhult meg. Lehet az az ok, a nyáron pont időben szedtem ki, és tettem át kisebb üvegekbe. Na így kell tartósítószer nélkül koviubit eltenni. Ügyesek vagyunk:DDD Nagyon szép hetet kívánok! Gabi

kispgabi
kispgabi Wed, 2015-02-04 22:52

Most nagyon irigy vagyok!!!! :)
De nem baj, jövőre - vagyis idén - én is felejtek 1-2 üveggel a hűtő aljában. Csak az a baj, hogy ott nagyon szem előtt van... :)))

kispgabi
kispgabi Fri, 2014-08-22 23:34

Imádom ezt a receptet!!! :)
Eddig minden évben csak egyszer csináltam koviubit, mert kívántam, de sosem lett az az igazi, mindig elment tőle a kedvem.
Még szerencse, hogy az uborka szezon elején találtam erre a receptre, mert azóta hetente érik egy 5 l-es üveggel. Hónap elejétől pedig télire is teszek el belőle egy-egy kisebb üveggel. A leszűrt levet felforralom, elkeverek benne egy negyed kávés kanálnyi Na-benzoátot, hagyom kihűlni, visszaöntöm az ubira, lezárom és megy a kamrába.Én nem tettem bele se tormát, se más ízesítőt, ez így jó, ahogy van. Egy hét alatt gyönyörűen leülepszik a leve, és remélem a ropogóssága is megmarad. 2 hete kíváncsiságból tettem egy műanyag tejfölös vödörbe is. Abban persze nem látom, hogy milyen, de eddig még nem folyt ki a leve, és nem is púposodik a teteje, úgyhogy gondolom, abban is jól van. :)
Örök hála a receptért!!!!!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-08-23 18:48

Kedves Druszám:)
Nagyon szépen köszönöm a lelkes beszámolódat!:D Annak is nagyon örülök, hogy megerősíted, hogy ez nem vízes uborka, hanem tényleg isteni finom koviubi ami végig ropogós marad. Ha nem felejted el, visszajeleznél, hogy sikerült a télre eltett koviubi? Nem forrt fel, ropogós maradt? Nagyon érdekelne, és gondolom másokat is. Nagyon nagyon szívesen a receptet, mégis érdemes volt megosztani:) Köszi, szép hétvégét! Gabi

fejes jánosné
fejes jánosné Thu, 2014-07-24 19:22

Már 40 éve készítem így a Vizes uborkát,ami abban különbözik a a kovászostól,hogy nincs benne kovász.

matyobaba04
matyobaba04 Sun, 2014-07-27 16:53

Nagymamám is így készíti, és vizes uborkának hívja, tényleg nagyon finom akár minek is nevezzük. Sajtos pogácsát se sütünk sajt nélkül.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-07-26 14:05

Úgye nem baj, ha nincs kedvem sem vitatkozni sem meggyőzni téged. Elvégre én még csak kb. 20 éve készítem így el a KOVÁSZOS uborkát. Hogy a Te vizes uborkád milyen azt nem tudom, de hogy az én kovászos uborkám milyen azt tudom. kovász nélkül........Részemről lezártam a témát.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2014-07-21 17:41

ezt úgy hívják, hogy kovászos uborka, és pontosan így kell elkészíteni, kenyér és lisztmentesen. Köszönöm, van étvágy hozzá, hosszú évek óta én így csinálom, eddig aki ette ezen a véleményen van/volt.
Az én ismereteim, szerint a vízes uborkánál (sok recept is így írja és szívesen leíro Neked is) a vízet fel kell forralni, úgy ráönteni az uborkára. Van aki 2-3 nap után leszűri ismét felforralja, ráönti, kihűti, majd később elfogyasztja.
Az én receptemben ilyet nem találsz. Viszont erős a gyanúm, el sem készítetted, csak simán véleményt alkotttál. Próbáld meg talán előbb elkészíteni és utána megírni miről mit gondolsz.

csabanagy
csabanagy Tue, 2013-07-30 19:37

Kedves Gabi!
Ma lett újra kész az uborkám, és most is Isteni lett!Holnap csinálhatok újabb adagot! :)A férjem szerint is tökéletes, neki eddig mindig az volt a baja hogy egy idő után tényleg puha lett.De így tényleg olyan friss, üde minden harapás!Köszönöm szépen a receptet!Szép estét Csilla

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-07-31 13:45

Kedves Csilla,
híztam vagy 10 kg-ot a dicséretedtől:)))) Nagyon örülök, hogy ennyire bevált. A férjeddel teljesen egyetértek, nekem is az a bajom a kenyeres félével, hogy megpuhul és úgy már nem szeretem. Az idén én is már vagy 4x készítettem el, pedig bőséges ez a mennyiség. De a kánikulára való tekintettel, gyorsan beérik. Köszönöm még1x, kellemes napot:) Gabi

csabanagy
csabanagy Tue, 2013-07-30 06:42

Sziasztok!Én megcsináltam az elmúlt héten ez alapján a kovászos uborkát, és elmondhatom nem hiányzik belőle a kenyér!Igy tökéletes ahogy le van írva!Sosem fogom megérteni mért kell addig véleményt írni, míg nincs kipróbálva! Köszönöm a receptet, most már mindig így fogom elkészíteni!

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-07-30 11:07

Nagyon szépen köszönöm, hogy megerősítetted, hogy kenyér, és krumpli nélkül is lehet kov. uborkát készíteni. Én sem értem, az élkészítés nélkül alkotott kritikát itt sem és más recepteknél sem. Annak viszont nagyon örülök, hogy megcsináltad és tökéletes lett:) Köszi, hogy megírtad és nagyon szívesen a receptet:) Szép hetet Neked,: Gabi

Laciapi
Laciapi Wed, 2019-08-14 17:02

Kovász nélküli kovászos uborka a helyes elnevezés tehát.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Wed, 2013-07-03 20:42

Nos, ez a savanyú uborka receptje, a kovászos uborkába valami módon kell, hogy kerüljön kovász, ami liszt nélkül nincs. A recepttel tehát semmi gond, kiváló savanyúuborka(-szerű)-recept, de a címe félrevezető.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-07-03 22:23

nos, megnyugtatlak, ez nem savanyú uborka(szerű) recept, hidd el tudok a kettő közt különbséget tenni. Évek óta így készítem el a kovászos uborkát kenyér, liszt nélkül. És ez az ami: kov.uborka. A cím pont ezért nem megtévesztő. Egyébként, ha el sem készítetted, miért is teszel ilyen kategorikus kijelentést.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2013-07-05 22:51

Nagyim szokott ilyet készíteni és nagyon finom is, egy percig ne hidd, hogy „bántani” akarom a recepted! Nem kötekedni jöttem, csak gondoltam jelzem ezt. A kovász legjobb tudomásom szerint a liszt és a víz elegyének erjedési folyamat során létrejövő anyag, amiben gombák, baktériumok, etc. vannak. Lényegében tészta. Ezért szerintem amiben nincs liszt, az nem kovász. (Persze az átlagos koviubiba sem „tész” kerül, hanem a kényelmesebb megoldás: zsemle/kenyér indítja be ezt a folyamatot.)

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-11-04 23:20

Köszi Gabi ezt a receptet, en is a ropogós koviubit szeretem! Üdv, Torma:)

neo
neo Wed, 2012-08-15 14:48

Tökéletes! Ha télire is akarsz finom uborkát, akkor ugyanez a szisztéma, csak az a különbség, hogy a sós vizet fel kell forralni és az üvegekben az uborkát leforrázni. Üveget lezárni, száraz dunszt!
Az uborka megkívánja ez esetben a tormát is. ( szemes bors, babérlevél)
15 éve csinálom, kb 10-15 kg uborka simán elfogy!! Isteni!

megj: egy liter vízhez 1 evőkanál, lehetőleg nem finomított só kell.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-08-15 14:54

Köszönöm:) Feltétlenül kipróbálom, mert a téli megoldás mindig is izgatott. Bár a tormától ódzkodom.......attól tartok csípős lesz tőle. Megcáfolsz?:)

neo
neo Thu, 2012-08-16 13:41

nem kell bele sok. 10 kg-hoz kb 1 nagyobb szál torma elég, vékonyan felszeletelve.

Túl sok tormától intenzív ízt kap, de 3 -4 vékony szál szerintem kell. Ki kell próbálni. Egy üvegbe legyen torma is. ha ok, akkor jövőre már bátrabban mehet.

Egyébként nincs csípős íze.

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-11-04 23:17

Egyetértek, jo a Torma, de ha túl sok, akkor intenzív...hehehe....ez rólam is igaz! Üdv, Torma :)

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-11-04 23:30

Belőled sok lenne??? Kétlem:) Képzeld, a nyár utolsó meleg napjait kihasználva még gyorsan csináltam. A hűtőből épp tegnap fogyott el az utolsó üveggel. Várhatok nyárig, pedig úúúúúgy imádom.....

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-08-15 14:43

Szió,
én ha tudok segítek, de gondolom mások is:) Jó sütés főzést !

Jampi2012
Jampi2012 Wed, 2012-08-15 14:39

Sziasztok örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.Ugyanis imádok főzni,kuktálkodni bízom benne hogy segítségemre lesztek!

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-08-15 15:41

Szió,
én ha tudok segítek, de gondolom mások is:) Jó sütés főzést !

113
uborka 3 kg
kapor 2 csokor
2 ek
fokhagyma 1 fej
víz 3 l