Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül

Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül
Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt.

2-3 hét után már ehető, de még a közepe nyers kicsit. 1 hónap után már teljesen jó, de még érezni rajta, hogy friss ... kb. 3 hónap után már tökéletes... természetesen én nem tudom kivárni ezt az időt, szóval már 2 hét után eszegetem meg :).

Azt nem írtam, de gondolom egyértelmű, ha nagyobb az üveg, akkor mindenből több kell.

Az eredeti recept szerint forralni, majd hűteni kell a vizet.... én rendes csapvízzel csinálom forralás nélkül, és a Kősó helyett is tengerisót használok. különbséget nem tapasztaltam.

A hozzávalókhoz lehet hozzátenni, DE ELVENNI NEM. Lehet még hozzáadni pl. meggyfalevelet, szőlőlevelet, babérlevelet, mustármagot, szegfűborsot. Ízlés szerint.

Ha valaki elakad, kérdezzetek bátran.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Sültekhez, szendvicsekhez, aki szereti, akár magában is nagyon finom, leve iható, fűszerezése (fokhagyma,kapor,...) ehető.

A felnyitott üvegből a kaprot felhasználhatjuk kaporszósz készítéséhez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
  2. A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk.
  3. Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
  4. Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
  5. Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás után állítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
    Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
  6. Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
  7. Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
  8. Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!

Tárolás

Nem kell napra tenni röktön mehet a polcra.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 122 756
elküldve: 27
receptkönyvben: 505
elkészítve: 14/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Buszter

Mióta szakács: 2011.10.09.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
konyha: lengyel
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ogórki kiszone, uborka savanyúság télire

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banya6868
banya6868 Thu, 2015-07-30 17:52

1 kg ubi kell egy 5 l-es üvegbe és 2 l víz? Így kb félig lesz és a tetején úszik az ubi és alatta van a víz. Nem megy tönkre?

buszter
Buszter / buszter Sat, 2015-02-07 21:45

Változtattam a recepten egy kicsit :D
a vizet nem forralom fel.... csak felolvasztom benne a sót és utána töltöm rá az ubira.
így is sikerül.... bár az utóbbi szériában volt bár ami megbuggyant....

literenként egy lapos evőkanál só .... vagy akár kicsit még kevesebb mert néha elsózom :D

prei
prei Sat, 2015-02-07 21:11

Különlegesen finom.Tavaly augusztusban 3 öt literes üveggel tettem el a recept szerint, ami most januárban lettek megbontva.Csak azt bánom hogy nem többet, mert ez egész különleges.Már előre készülök rá az idei évre és gyűjtöm az ötliteres étolajas palackokat.Én már nem is fogok másképp elrakni uborkát télire csak így.Csodálatos íz, mindenkinek ajánlom.Kösz a receptet!

buszter
Buszter / buszter Sat, 2015-02-07 21:35

örülök hogy ízlett. :)

Én tavaly kísérletezgettem.... 5 literes üvegbe csak fél kiló uborkát raktam, de vízzel feltöltöttem teljesen az üveget hogy ne lógjon ki az uborka. NEM sikerült ... megbuggyant és büdös takony lett az egész ....
Tanulság: az üvegbe sok ubi kell, mert a túl sok víz miatt az összetevőknek nincsen "ereje" kovászolni , csak megromlik.

prei
prei Sat, 2015-02-07 22:31

Minden a recepted szerint.Üveg tele uborkával, a tetejére a recept szerinti hozzávalók, légmentesen zárva az ötliteres üveg./A kupak alá még fóliát is tettem , biztos ami biztos./Pincében állt négy hónapot.Kezdetben az üvegek kissé felfújódtak, majd kissé meghorpadtak, enyhén bezavarosodott ahogy írtad is.De a végeredmény tökéletes.Még annyit hogy én menetközben is dobáltam bele fokhagymát és kaport, nem csak a tetejére jutott belőle.

AriaProo
AriaProo Sat, 2014-09-20 02:17

Hello! En csak azt nem ertem, hogy mitol kovaszos uborka ha nincs benne kovasz? Altalaban a beletett kenyerrel kerul bele a kovasz, de ebbe nem kell kenyer. Egyebkent tetszik a recept es valoszinuleg ki is probalom! :)

buszter
Buszter / buszter Sat, 2015-02-07 21:39

Ezt a receptet én Lengyelországban tanultam itt úgy hívják hogy : Kiesione ogurki azaz savanyított uborka, ha szó szerint fordítom szerintem sokan félreértették volna és ecetes uborkára gondolnak rögtön. amúgy ízvilágban a kovászos ubi hoz közelebb áll mint az eceteshez.

ariel77
ariel77 Tue, 2014-07-22 13:27

szia!
idén csinálom másodjára, a tavalyi 2x5 liter karácsonyig se bírta :D Isteni finom, köszi a receptet

Beloyka
Beloyka Fri, 2013-07-26 17:14

Szia lenne nekem is egy kérdésem.Én is megcsináltam így ahogy leírtad.De viszont megijedtem mert nálam már 2-3 nap után zavarosodni kezdet.Ez normális?Köszönöm előre is a válaszod.

buszter
Buszter / buszter Fri, 2013-07-26 22:03

Szia
Igen tökéletes. Egy idöután majd amikor kiforrt leülepszik és kitisztul. Ez par hét.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok.

Beloyka
Beloyka Tue, 2013-07-30 15:42

Szia nagyon szépen köszönöm a válaszod.Csak egy valami az ha az elején folyik az üveg szája nem baj ugye?Mert nálam csak flakonnal van a többi az befőttes üvegben van.S azok eresztettek.Előre is köszönöm a válaszod..

buszter
Buszter / buszter Sun, 2013-06-23 12:51

Ha folyik az üvegből a lé amikor kiforr ....

Anyósom csak hagyta az üvegeket talpon állni és megvárta míg kiforr kicsit folydogáltak de aztán elmúlt. Én féltem hogy nem fog sikerülni, de minden tökéletes lett.

Anyósoméknál a pincében egy kis kifolyással nem is foglalkoznak, viszont nálam otthon a polcon nem hagyhatom ezért én 5 literes műanyag üvegekben csinálom. ilyenkor felfújódik az üveg egész kerekre , mintha szénsavas üdítő lenne benne. Egyáltalán nem folyik.

Próbálj meg kísérletezni azzal hogy celofánt vagy valamilyen fóliát teszel a fedő alá.... tömítés kép. Lehet segít.... én még nem próbáltam.

Sok sikert kívánok

V2rider
V2rider / V2rider Sat, 2013-04-06 23:35

én ezt az eltevési módot a páromtól tanultam,mi nem forraljuk a vizet,tölcsérbe szórjuk a sót,2-3 kanállal palackonként (1,5-2 literes),majd a vízzel belemosatjuk az üvegbe.

lorca
lorca Tue, 2012-10-23 09:59

Kedves Buszter!
Én kicsi literes üvegekbe raktam el az ubit. Elvileg a leírás szerint jártam el. Azonban, miközben fejen álltak már pár napja, lé csorgott ki a kupak alól/mellől. Ezután fejre állítottuk őket, és még így tartott pár napig. Most, eltelt 1-2 hét, úgy tűnik, most száraz az üveg, talán nem csorog tovább. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatod?
Az, hogy légmentesen lezárom, azt jelenti, hogy teljesen csurig öntöm lével, és nem hagyok levegőnek helyet? Vagy a gázok miatt pont nem kellett volna teljesen felöntenem?
Köszönöm.

buszter
Buszter / buszter Wed, 2012-10-24 20:27

szerbusz lorca.
Bocs'nat hogy nem irtam egyértelműen . a légmentesen én arra gondoltam hogy jól rátekerni a kupakot. amennyiben fejjel lefelé csorog úgy a kupak nem zár rendesen ...
Bár anyóso mikor csinálja neki is szivárog és ezért nem is forditja fejjel lefelé őket ... én gondoltam segitőkész leszek és megfordigattam az üvegeket erre leteremtett hogy úgy csöpög és ne forditgassam ... mondtam neki hogy akkor megromlik. Azt mondta ne foglalkozzak vele ...ez volt 3 hónapja ... azóta már fogyasztjuk és semmi baja nincsen ... szóval a légmentesen zárásnak nincsen akkora jelentőssége mint én gondoltam ...

szerintem ha hagysz egy kicsi helyet...levegőt... az üvegben akkor van hova "nőlnie" a nyomásnak.
Bár én még mindig úgygondolom hogy a légmentesen zárt üvegnek az eltarthatósága jobb ....
ha fejjel lefelé már nem folyik az azért lehet mert gondolom a füszerek meg amik uszkálnak a lében bedugaszolták a lukakat....

mivel én nem csinálik kis üvegben igy nem tudok tapasztalatokat mondani ... de próbálgasd ... ami fejjel lefelé nem csöpög azt én nem piszkálnám .... ami meg csöpög forgasd vissza esetleg próbálj húzni a kupakon. vagy csak hagyd ahogy van és ez legyen az első amit megesztek....

örülök hogy megpróbáltad. sok sikert .... várom az eredményeid hogyan sikerült, milyen az ize.
esetleg ha új variácókat csináltál a receptnek várom azokat is ... én is kpróbálnék pár új ötletet.

jó étvágyat.

buszter
Buszter / buszter Wed, 2012-08-08 14:25

valóban nem kell tartósitószer.
ha befőttes üvegben készited forditsd őket fejre és ugy tárold egy darabig .... én amig ki nem nyitom addig fejjel lefelé vannak ....

ha olyan műanyag üvegben mint nekem a képen akkor nem kell fejreforditani....
lényeg hogy jól zárjon az üveg mert nyomás fog keletkezni és ha rossz a kupak akkor elszökik a nyomás és meg fog romlani.

sok sikert

mariam
mariam / mariam Tue, 2012-06-26 09:03

Szia Buszter!
Az nem derül ki a receptből, hogy az elkészítés után kell-e napra tenni úgy, mint ahogy a hagyományos kovászolt uborkát szokás, vagy pedig már lehet tárolni hűvös helyen felhasználásig.
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Mária

icuka700
icuka700 Sun, 2011-10-16 17:54

nálunk ez a fajta eltevési mód nagyon bejön.Ha nincs torma,akkor teszek bele egykis csípős paprikát.Én nem rakom napra.Fogyasztás előtt szokom felvágni.Átrakom normál lezárható befőttesüvegbe. Én fektetve érlelem,és úgy is tárolom.

trombitas
trombitas Sun, 2011-10-16 16:41

Imádom a kovászos uborkát :-)jövőre biztos megpróbálom,de náhány dolgot kérdeznék : Jól látom-olvasom,lehet 5 literes ásványvizes-üdítős műanyag palackba is készíteni-hogyan szedem abból ki az uborkákat-szétvágom és átszedem elkészülte után egy-több "rendes "üvegbe ? Az uborkákat rakhatom mindjárt a polcra, nem kell napra tenni? Köszönöm.

buszter
Buszter / buszter Tue, 2011-10-18 18:32

örülök, hogy tetszik a receptem. Bocsánat hogy későn válaszolok ... de nem volt internetem.
visszafelé válaszolok :)
nem kell napra tenni röktön mehet a polcra.
Én úgy szedem ki hogy felvágom a müanyagüveget a kaprot kidobom hogy ne zavarjon, átszedem az ubikat és a levet egy 5 literes befőttesüvegbe , és innen az üvegből szedegetem csipesszel mikor enni szeretném.

ha nincsen nagy befőttesüveg akkor mehet sok kicsibe is ... de nekem nincsen erőm játszani vele ...
lehet nagy jénai tálba és a hűtőben mégtovább eláll....

jóétvágyat

trombitas
trombitas Wed, 2011-10-19 13:14

Köszönöm a választ, biztos,hogy kipróbálom a jövő szezonban. Az idei nyár szerencsére hosszú volt,az idei utolsó "hagyományos " kovászolt uborkám a hűtőben van,valóban ott tovább eláll. De ,ha ez a módszer adott,akkor jövőre megy a kamra polcra és majd karácsonyra megesszük.

266
apró uborka 1 kg
kapor 0 ízlés szerint
fokhagyma 4 gerezd
torma 1 db
1 ek
víz 2 l