Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kövesztett császárszalonna (Házi abált szalonna 2.)

Kövesztett császárszalonna (Házi abált szalonna 2.)
Kövesztett császárszalonna (Házi abált szalonna 2.)
365 perc / előkészület: 5 perc főzés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kövesztés vagy más szóval abálás egy olyan konyhatechnológiai eljárás, amikor (általában) a húsfélét lassú tűzön, forráspont alatt, nagyon hosszú ideig főzzük.
Elsősorban a sertés házi feldolgozása során alkalmazott módszer: a különböző belsőségeket, fejhúst, nyesedék szalonnát abálással készítik elő a további feldolgozásra (véres-, és májas hurka, préshurka), de a nyers hurkaféléket is az abalében főzik készre.
Emellett természetesen mást is érdemes köveszteni. Például a liba-, vagy kacsacomb, a marhanyelv különösen porhanyós és ízletes lesz, ha így készítjük el. Ugyancsak szóba jöhetnek különböző zöldségfélék is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, és pofás darabokra vágjuk.
  2. Szinte "gyertyalángon", hideg vízben feltesszük főzni. (Én nem takarékon főzöm, hanem elzárom a gáz lángját, amíg már csak pislákol.)
  3. Sózzuk, fűszerezzük, és kb. 4-6 órán keresztül hagyjuk vajpuhára főni.
  4. Kivesszük a főzőléből, tányérra tesszük, majd megszórjuk pirospaprikával.
  5. Egy éjszaka alatt hagyjuk a hűtőszekrényben "kifagyni", majd nagyon vékon szeletekre vágva, lilahagymával, paradicsommal és szigorúan fehér kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 44 080
elküldve: 2
receptkönyvben: 119
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

házi abált szalonna, házi kövesztett szalonna

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bezenyei Vitéz
Bezenyei Vitéz Sat, 2015-04-11 08:51

Veszek egy nagyobb darab hasaalja szalonnát, s 3-4 centis darabokba beirdalom. A főzővízbe erős paprikát, fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet teszek. A szalonnát puhára főzöm, majd a vízből kiemelve egy tálcára teszem. Egyenletes rétegbe bepaprikázom, hogy a résekbe is jusson, majd ezt követi az apróra vágott fokhagyma. Ha kihűlt, pár órára a hűtőbe teszem. kenyeret és lila hagymát adok mellé.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-06-11 18:17

Egyszer egy sportorvos (sic!) azt mondta nekem, hogy a nyers hagyma (akár vörös, akár lila) jótékonyan segíti a zsír lebontását. Tehát a szalonna-lilahagyma közel sem olyan átkos dolog, mint azt sokan gondolják. De nézzetek meg egy képet a XX. század eleji aratókról: szikár, szíjas emberek, pedig ők aztán tényleg szalonnát ettek. Igaz, nem ittak rá kólát és egyéb fertelmet. Az meg, hogy a fitness-őrült Nyugat-Európában nem tudják, mi a jó szalonna, nem a mi problémánk. A jó alapanyag tuti nem káros. Szerintem. Éljen az abált szalonna!
Koszider

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-06-14 10:52

nagyon egyetértek! jó alapanyagból csak jó ételt lehet készíteni.
ami az aratókat illeti - a zsír bontásában biztosan segített még nekik egy-egy kupica jó pálinde, de az is elképzelhető, hogy ők nem ültek órákat a kompjúter előtt görnyedve... ;-) lol!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-06 14:55

Bizony! Ze(n)dertát vagy Petrát szívesen elfogadnám házi szakácsomnak :]

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-19 00:06

jaja...
de a lila hagyma és a konditerem között még kell egy jó pohár borocska hozzá...
:-O és aztán akkor a konditerem már el is marad6... :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-18 15:03

:-) mind2t...
egyébként meg imádom az ilyen fitness kajákat :-)))

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-04-18 22:51

jaja. jó is az! abált szalonna, friss kenyér, lila hagyma...
utána meg irány a konditerem, lol ;-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-16 22:14

:-) olyan jó ilyeneket látni....

Gery82
Gery82 Wed, 2010-01-27 14:10

Imádnivaló ez a szakács, nagyon jók a receptjei és mindig olyan szépen tálalja:-)
A tejföl tortát kipróbáltam nagyon jól sikerült!

423
császárszalonna 400 g
fokhagyma 6 gerezd
bors 6 szem
babérlevél 1 db
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint