Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kozáksapka-golyó

Kozáksapka-golyó
Kozáksapka-golyó
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legpraktikusabb a kozáksapka kiszaggatásakor keletkező maradék piskótából és egy kevés krémből készíteni, de önálló sütiként is ütős. :) Ezekkel a mennyiségekkel kb. 30 db lesz belőle.

hozzávalók / 10 adag

Piskóta

Krém

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Válasszuk szét a tojássárgákat a fehérjéktől. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot.
  2. Keverjük össze a tojássárgákat a cukorral, kávéval, vaníliával, majd szitáljuk bele a kakaóporos, sütőporos lisztet. Keverjük simára.
  3. Óvatosan forgassuk bele a tojáshabot egy spatula segítségével.
  4. Egy olajjal kikent, liszttel megszórt tepsiben, 160 fokos, előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. (Az én tepsim 20x40 cm-es volt, de a tepsi mérete bizonyos határok között mindegy, úgyis összemorzsoljuk a piskótát.)

Krém

  1. A tejet és a lisztet keverjük csomómentesre. Cseppentsünk bele pár csepp vaníliakivonatot.
  2. Alacsony lángon sűrítsük be, majd ha kellően sűrű, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a porcukrot.
  3. Hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

  1. Egy keverőtálban morzsoljuk szét a piskótát.
  2. Adjunk hozzá annyi krémet, amennyitől éppen jól formázható lesz. Ne legyen túl nedves! Gyúrjunk homogén masszát belőle. (Ha a krém nem volna elég a gyúrhatósághoz, egy kis olvasztott vajat/margarint adhatunk hozzá.)
  3. Formáljunk golyókat a masszából. Tegyük őket legalább fél órára hűtőbe.
  4. Egy magasabb falú edényben (pl. üvegpohárban) tegyük az apróra tördelt csokoládét kb. 20 másodpercre a mikróba, magas fokozatra. Ha nem olvadt meg, tegyük még 10-10 másodpercekre vissza. Azért kell ilyen gyakran ellenőrizni, mert a csokiban lévő kakaóvaj könnyen megég. Ha már úgy kb. 80%-ban megolvad, vegyük ki, és keverjük addig, míg a maradék csoki is megolvad. Adjunk hozzá annyi olajat, hogy kellően híg legyen ahhoz, hogy a golyókat belemártsuk.
  5. Szúrjunk egy golyót hurkapálcára, majd mártsuk a csokiba. Hagyjuk kissé lecsöpögni, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel. Állítsuk pohárba, vagy szúrjuk hungarocellbe, míg megdermed. Tehetjük hűtőbe is, a hűtőből frissen kivéve kellemesen roppanós lesz a csoki a külsején, míg szobahőmérsékleten kissé meglágyul.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 362
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Asszonyka

Mióta szakács: 2018.02.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi gasztroajándék
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

cake pop

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

403
finomliszt 170 g
tojás 5 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 170 g
feketekávé 80 ml
sütőpor 2 teáskanál
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet
tej 2 dl
finomliszt 2 púpozott ek
porcukor 2 púpozott ek
vanília kivonat 3 csepp
étcsokoládé 200 g
napraforgó olaj 3 ek
kókuszreszelék 100 g