Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Közel-Kelet Hercegnője

Közel-Kelet Hercegnője
Közel-Kelet Hercegnője
105 perc / előkészület: 80 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna egy finom, fűszeres, narancsos sütit. Hát...először nem nagyon jött össze. Végül ez lett a bátyám szülinapi tortája is. Nagyon könnyű desszert, kiadós családi étkezések után is bátran ajánlom.

A recepthez cukrozatlan, állati eredetű tejszínt használtam 31%-osat. A krémekhez mért zselatint mindig az oldott zselatinból mértem. A tésztához használt joghurt legyen minél sűrűbb. Az étcsokis ropogóshoz karamellizált ostyatörmeléket használtam, de ez helyettesíthető rolettivel is. A narancslé pedig legyen frissen facsart.

hozzávalók / 8 adag

Grillázshoz:

Tésztához:

Étcsokis ropogóshoz:

Oldott zselatinhoz:

Mézes moussehoz:

Narancsos moussehoz:

ajánlat

Tetszés szerint díszíthetjük, tálaláskor érdemes megszórni a szeletet grillázzsal.

Szólj hozzá!

elkészítés

Grillázshoz:

  1. Olvasszuk meg a cukrot aranybarnára, keverjük bele a durvára vágott diót, majd azonnal öntsük olajozott tepsire.
  2. Kihűlés után vágjuk fel, és ízlés szerint szórjunk majd a tésztába is. A többit tálalásnál szórjuk a szeletekre.

Tésztához:

  1. A tojást, mézzel, cukorral keverjük nagyon habosra.
  2. A joghurtot, olajat mérjük egy tálkába, keverjük el, majd öntsük a tojáshabhoz. Ezután már nem kell tovább habosítani.
  3. A lisztet és a maradék alapanyagot keverjük össze, majd adjuk a tojásos masszához.
  4. Öntsük tortaformába, szórjunk bele a grillázsból tetszés szerint.
  5. Süssük 170 fokon kb. 25 percig. Akkor jó, ha az ujjunk nyoma nem marad benne a tészta közepén.
  6. Ha a tészta kihűlt, vágjuk le a púpos tetejét. Majd vágjuk ketté úgy, hogy a felső réteg 1-1.5 cm vastag legyen.

Étcsokis ropogóshoz:

  1. A csokoládét a vajjal olvasszuk fel, keverjük bele az ostyatörmeléket.
  2. A vastagabb réteg tésztát helyezzük vissza a tortakarikába, kenjük rá még melegen a csokoládé felét. Még melegen dolgozzunk vele, mert vékony réteg lesz. A maradékot a vékony tésztán oszlassuk el. Ezt még tegyük félre.

Oldott zselatinhoz:

  1. A zselatinra öntsük rá a kimért hideg vizet.
  2. Ha megdagadt a zselatin, forraljuk fel. Használhatunk mikrót. Hagyjuk kicsit hűlni.

Mézes moussehoz:

  1. A tejet a mézzel felforraljuk.
  2. A forró tejet állandóan kevergetve öntsük a tojássárgákhoz, majd melegítsük addig, míg besűrűsödik. Mérjünk hozzá 15 g oldott zselatint. Keverjük el.
  3. A tejszínt verjük habbá, és keverjük hozzá a tojásos-mézes krémalaphoz. A krémalap jó kézmeleg legyen.
  4. Öntsük a tortaformában lévő csokival megkent tésztára.
  5. Tegyük hűtőbe, amíg kezd dermedni a krém. Majd tegyük rá a másik réteg tésztát.

Narancsos moussehoz:

  1. Amíg a torta első rétege hűl, a kardamommagokat kicsit törjük össze, majd a citrusok levével (és a narancshéjjal) forraljuk fel. Hagyjuk kicsit állni benne, majd szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki a magokból a levet.
  2. A keményítőt keverjük el a cukorral, öntsük a narancsléhez, majd főzzünk belőle pudingot. Adjunk hozzá 17 g oldott zselatint. Keverjük el.
  3. Verjük habbá a tejszínt, majd keverjük össze a jó kézmelegre hűlt narancsos pudinggal. Adjuk hozzá a cointreaut. Öntsük a második réteg tésztára.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 236
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bergamot

Mióta szakács: 2018.12.06.
1 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mousse-torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

599
cukor 100 g
dió 50 g
tojás 1 db
cukor 80 g
méz 30 g
joghurt 160 g
napraforgó olaj 30 g
finomliszt 80 g
sütőpor 5 g
narancshéj 1 kk
mézeskalács fűszerkeverék 0 ízlés szerint
1 g
étcsokoládé 100 g
ostya 50 g
vaj 40 g
zselatin 15 g
víz 1 dl
méz 100 g
tej 50 ml
tojássárgája 50 g
habtejszín 200 ml
narancslé 1.5 dl
cukor 20 g
étkezési keményítő 15 g
zöld kardamom 10 db
habtejszín 200 ml
cointreau 1 ek
citromlé 1 kk
narancshéj 1 kk