Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Közel-keleti spenótos pite

Közel-keleti spenótos pite
Közel-keleti spenótos pite
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenszentek hosszú hétvégéjén volt kedvem és időm is kísérletezgetni. Mint azt már többször bevallottam komoly TV Paprika függőségem van, ezt a receptet is onnan "csentem". Legjobb tudomásom szerint perzsa-szír eredetű étel.
Persze nem is én lennék, ha nem próbálnám egyből "magyarosítani", no meg a család sem mindig tolerálja az ennyire új fűszerezést, tehát megálmodtam tegnap pörkölttel(citromhéj nélkül) és kacsazsírral.
Hát nem sokkal maradt alatta, az biztos!
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Száraz fehér Tokajival valami mennyei, a bátrabbak porcukrozhatják a tetejét, bár váltig bizonygattam, hogy ez nem káposztás rétes.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kivesszük a tésztát és a spenótot a fagyóból, hogy kiengedjenek.
  2. Utána apró kockára felvágjuk a kétféle hagymát, kiskanál olajon megpirítjuk, majd rátesszük a kétféle húst és összepároljuk őket.
  3. Gránitmozsárban összezúzzuk a fűszereket és hozzákeverjük a húshoz, picit besózzuk.
  4. A felengedett spenótot kicsavarjuk, összenyomunk 2 gerezd fokhagymát, belekeverjük a tejfölt, a citromhéjat, pici sót, borsot.
  5. A húsos keverékből kinyomkodjuk a levet.
  6. A tepsit kiolajozzuk, 2 réteg tésztát teszünk az aljára.
  7. Erre jön először a húsos, majd a spenótos keverék.
  8. Ezt megismételjük még egyszer, a tetejére tészta került.
  9. Elhabarunk 1 tojást és lekenjük vele a tetejét.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x20x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 856
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Elise

Mióta szakács: 2009.11.22.
13 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

spenótos pite, spenótos-húsos pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szépróza
szépróza / szépróza Thu, 2010-11-18 21:35

nekem is bejön, mivel imádom a spenótot :-)
van egy hasonló görög cucc, a spanakopita, abban viszont nincs hús.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-18 21:25

Hmmmmmmmm, ez nagyon fini lehet! Csak egy bajom van vele, az biztos, hogy a Közel-Keleten nem esznek disznóhúst.

Elise
Elise / Elise Fri, 2010-11-19 16:22

azért,mert a neve közel-keleti,nem csak ott készíthetik és fogyaszthatják....szerintem a FŰSZEREZÉSE miatt lett ez a neve :) de próbáld csak ki!

536
leveles tészta 1 csomag
spenót 450 g
darált sertéshús 25 dkg
darált pulykahús 25 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 1 ek
tejföl 3 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kk
chili 0 ízlés szerint
kurkuma 0 ízlés szerint
gyömbér 2 cm
római kömény 1 kávéskanál
fahéjrúd 0.5 db
szegfűszeg 0 ízlés szerint
koriander 0.5 teáskanál
tojás 1 db