Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes almatorta

Krémes almatorta
Krémes almatorta
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamikor nagyon régen gyűjtöttem az ún. "receptkártyákat", amik mára már annyira elkeveredtek, hogy majdnem csak ez az egy darab maradt meg belőlük. Viszont ez már úgy néz ki, mint akit a kutya szájából húztak elő, mert elég sokat volt "használatban".

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A fent említett kártya szerint az almaszeletek közé lehet rumba áztatott mazsolát tenni, de mivel nálam a nagyobbik gyerek utálja, ezért ezt soha nem próbáltam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót villával összetörjük, elkeverjük az olajjal, 1 db tojással, a mézzel és a vaníliás cukorral.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a túrós keverékhez. Jól összedolgozzuk ezt a két "elegyet". (Én először villával szoktam, aztán amikor "összeáll", akkor kézzel folytatom.)
  3. A tésztával kibélelünk egy tortaformát, ha akarjuk, egy kis "peremet" is csinálhatunk neki, de nem fontos, mert a massza sütés közben megkeményedik, és anélkül is szépen megtartja a formáját.
  4. Ezután berakjuk a hűtőbe, és amíg "pihen", megpucoljuk az almát, hosszúkás szeletekre vágjuk, majd körberakjuk a tésztán.
  5. A tortát félig megsütjük (kb. 25 perc). Amíg sül, addig elkészítjük az "öntetet": a maradék két tojást a mézzel és a tejföllel jól elkeverjük, és a 25 perc eltelte után az almára öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg az öntet megkeményedik, és szép színe lesz (kb. még 15 perc).

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 262
elküldve: 3
receptkönyvben: 354
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ibóka

Mióta szakács: 2010.05.13.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós tésztájú tejfölös-almás torta

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-11 12:04

Szia Ibóka!

Isteni lett, kezdő cukrászoknak is simán ajánlható!

Ibóka
Ibóka / Ibóka Fri, 2011-03-11 12:16

Szia colorado! Örülök a sikerednek. Egyébként ebben a tortában az a jó (többek közt), hogy 1 cs. túróból rögtön két adagot is készithesz. Amig az egyik sül, előkészitheted a másikat. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 14:03

Szi Ibóka!

Jaj!Jaj!

Még valamit nem kérdeztem. Meddig pihen a hűtőben a tészta??

Köszönöm az előző válaszod is!

Rövidesen kezdem készíteni.

colorado

Ibóka
Ibóka / Ibóka Fri, 2011-02-04 14:40

Szia colorado!
Pontosan sosem mértem az időt :) de amig megpucolod azt a pár almát és szépen felszeleteled, annyi idő pont elég :) Igazából csak azért van a hidegen, hogy kicsit "dermedjen". Sok sikert a sütéshez :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-03 12:17

Szia Ibóka!

Pasi lévén nyilván van kérdésem.
Miután a hűtőbe tetted a tésztát, ugye kiveszed, mielőtt az almákat rárakod, s utána következik az elősütés?

Ibóka
Ibóka / Ibóka Thu, 2011-02-03 12:32

Szia colorado. Igen, amig a tészta a hűtőben csücsül addig előkészited az almákat (pucolás-szeletekre vágás). Ha ezzel megvagy, kiveszed a tésztát a hűtőből és mehetnek rá szépen az almaszeletek, ezután pedig be sütőbe az egésszel.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-26 17:01

 Hello Iboka!A 3/4 doboz tejfol az mennyi?

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 18:42

:))) Ha őszinte akarok lenni akkor: fogalmam sincs. Az eredeti receptben 1/8 liter tejföl szerepelt-az valamivel több mint 1 dl (pontosan 1,25 dl). Mivel én azt nehezen tudtam kimérni, ezért a szokásom az lett, hogy egy (kis) dobozos tejfölből kiveszek egy jó evőkanál tejfölt-és a maradékot kinevezem 3/4 doboz tejfölnek :) de ha igazán pontos szeretnél lenni akkor használhatsz 1/8 litert is :) de én kb. 10-12 éve sütöm ezt a sütit és ez a "tudományos" módszer nagyon bevált...

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Wed, 2010-05-26 15:44

amikor először elő sütöd a sütit,akkor az almák is rajta vannak már? Nem ég meg? Vagy én nem értettem jól a leírást..

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 15:54

Igen, a tésztán körben elrendezgetem az almákat, úgy sütöm az első 25 percben. Nekem még sohasem égett meg, láthatod a képen is, hogy a krémmel való együttsütés után is csak "kellemesen" megbarnul. De ha nagyon félsz, hogy leég, szerintem tehetsz rá alufóliát is, gondolom ártani nem árt, bár én még nem sütöttem így.

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 15:02

:) pedig meg mertem volna esküdni, hogy mindent jól irtam, aztán kiderül, hogy mégsem. Na mindegy, igy már jó.

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Wed, 2010-05-26 14:35

szia ibóka!
3 tojás, fél túró túró, 20 dkg liszt... és 1 cs van.cukor? nem szeretem a túl édes tésztát, de ez úgy tűnik semennyire sem édes.

(pont ma gondolkodtam magán a vaníliás cukron (kis hétköznapi filozófiák:D), hogy tul.képp az inkább vanília, mint cukor, próbáltam már kiváltani egységnyi cukrot ugyanannyi vaníliással, és nem lett olyan édes. érdekes.)

szóval tuti nem hiányzik valami az elejéről? csak mert elkezdtem nyáladzani, és épp minden van itthon :)

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 14:42

Kedves Ildikó,
Vagy az agyam vagy a technika kutyulódott össze, mert a tésztához irt 5 ek. mézet áttette (vagy áttettem) a tetejére való öntethez, amit az egyik előző hsz-ben már jeleztek is. Most kijavitottam: a lényeg, hogy a tésztához is kell méz (5 ek) és az öntethez is majdnem ennyi. Ja, és a recepthez összesen kell 3 tojás, de a tésztába csak 1! a maradék kettő megy a tetejére a mézzel és a tejföllel elkeverve. Remélem igy már minden oké :)

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 14:23

FEDRA
Jogos a kérdés. A fél csomag a "kiscsomag" túró (250 g) fele. Az eredeti receptben ugyan 10 dkg volt, de mivel egyszerre mindig két tortát sütök, igy mindig megmaradt egy kicsi, igy módositottam egy kicsit a recepten, de "bejött".

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 14:21

fronika,
Természetesen véletlenül irtam kétszer a mézet :) néha az agyam előbbre jár mint a kezem...

FEDRA
FEDRA Wed, 2010-05-26 13:21

Az 1/2 cs turo mit jelent? 500 g-nak a fele, tehat 250g? Mert sokfele cs. van :) Amugy nagyon fincsi lehet, alig varom, hogy megcsinaljam!

fronika
Fronika / fronika Wed, 2010-05-26 13:11

Nagyon gusztának néz ki!!!! Mindenképpen ki fogom próbálni :-) Az öntethez kétszer írtál mézet, ez csak véletlen?? Amúgy gratulálok a recepthez :-)
Szép napot

680
tehéntúró 12.5 dkg
napraforgó olaj 3 ek
méz 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 20 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojás 1 db
méz 5 ek
alma 4 nagy db
tejföl 60 g
tojás 2 db