Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes házi leveles tésztából

Krémes házi leveles tésztából
Krémes házi leveles tésztából
100 perc / előkészület: 80 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a krémes készítés, és az első ronda esős októberi hétvége meg is teremtette hozzá a kiváló alkalmat. A recept egy kedves ismerőstől származik: a krémeséből még nem ettem, de még soha semmiben nem csalódtam, ami az ő konyhájából származik - most sem. Jelentem, még soha az életben nem ettem ilyen finom, pillekönnyű, laza krémest, mint amilyen ez itt. Valójában a krém egyáltalán nem nehéz, ami egy kicsit macerássá teszi, az a házi leveles tészta. Lehet boltival is készíteni, de a higgyétek el, a kettőt össze sem lehet hasonlítani! Nem állítom, hogy minden hétvégén el fogom készíteni, de az különleges alkalmak listájára rákerült, az fix!

hozzávalók / 8 adag

A leveles tésztához

A krémhez

ajánlat

Készíthetjük bolti leveles tésztából is, az kevésébé macerás...de egyszer azért próbáljátok meg így is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük el. A hideg vajat egy tálban pár gyors mozdulattal összedolgozzuk 10 dkg liszttel. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét. Téglalap alakúra formázzuk, és 30 percre a mélyhűtőbe tesszük.
  2. Közben a maradék liszthez hozzáadjuk a tojást és pár kanál hideg vizet, és gyorsan kemény tésztává dolgozzuk, majd tíz percig pihentetjük.
  3. Vényony, téglalap alakú tésztát nyújtunk belőle (előtte kicsit meglisztezhetjük a deszkát, nehogy tapadjon), és a közepére helyezzük a mélyhűtőből előkapott vajas kockát.. Az óramutató járásával megegyező irányba betakargatjuk a vajas kockát a tésztával, majd megfordítjuk úgy, hogy az egymást fedő részek kerüljenek alulra, a deszkára.
  4. Sodrófával megcsapkodjuk, és óvatosan szabályos téglalapot hajtogatunk belőle. Előbb az alsó harmadát hajtjuk be félig, majd a felső harmadát hajtjuk rá, becsomagoljuk fóliába, és a hűtőbe tesszük fél órára.
  5. Ha letelt a fél óra, kivesszük, és ismét vékonyra nyújtjuk, az alsó harmadot középig hajtjuk, és ráigazítjuk a felső harmadot. Ismét 30 perc hűtő következik.
  6. Ezt összesen háromszor ismételjük meg, de vigyázunk arra, hogy ne fordítsuk el a tésztát, mert akkor nem lesz leveles.
  7. Ha a harmadik hajtogatás is megvolt, kettévágjuk a tésztát, és mindkettőt kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a krémes-készítő tepsink, majd egy gáztepsi hátára sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a tésztát, villával kicsit megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben egyesével kb. 10 perc alatt megsütjük. Figyeljünk oda, mert iszonyú könnyen megég!
  8. Ha készen vannak, félretesszük őket hűlni, és addig elkészítjük krémet.
  9. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy 3 literes lábasba tesszük a sárgákat, egy nagy keverőtálba a fehérjéket. A sárgájához hozzáadunk 10 dkg  cukrot, és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzátesszük a lisztet és a zselatint, felhasítjuk a vaníliarudat, és belekaparjuk a magokat.
  10. Hozzáadjuk a tejet, és nagyon kis lángon lassan kevergetve felmelegítjük. Nem szabad felforralni, mert a zselatin akkor elveszíti zselésítő képességét. Ha takarékra tesszük, és folyamatosan kevergetjük, akkor ez kb. 10 perc.
  11. Félretesszük a krémet, hogy hűljön, addig a fehérjét teljesen kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, és még két percig dolgoztatjuk vele a habverőt. A langyosra hűlt krémet összekeverjük a habbal.
  12. A két tészta közül a kevésbé szépet beletesszük a krémeses tepsi aljába, és rákanalazzuk a krémet. A szebbik tésztát szabályos kockákra vágjuk, és beborítjuk vele a krémet. Letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
  13. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 10x25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 62 454
elküldve: 31
receptkönyvben: 696
elkészítve: 13/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi krémes házi leveles tésztábó, házi krémes, krémes házilag

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szupisüti
szupisüti Mon, 2018-04-02 17:30

Sajnos ez nem egy jó recept. Sem a tésztája, sem a krémje nem olyan amilyennek lennie kell. Ehetetlen volt :(

MeliMeliMeli
MeliMeliMeli Mon, 2018-03-12 19:58

Mérhetetlenül csalódott vagyok :-( Elpazaroltam erre a rossz receptre egy csomó pénzt. Annyira rossz lett, hogy max a kutya fogja megenni. Pedig gyakorlott háziasszony vagyok, imádok főzni, sütni, de ilyen rosszat én még nem csináltam, a krém teljesen folyós maradt :-(

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2018-03-13 12:06

Kedves MellMellMell,

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült - csak azt tudom elképzelni, hogy túlmelegedett a zselatin, és elveszítette a zselésítő képességét - de ha az íze rendben van, akkor egy finom pudingnak még biztos elfogy. :)
Üdvözlettel,

Nóra

Adrii95
Adrii95 Fri, 2017-02-03 20:41

Sajnos nem sikerült a krém. Köszönhetően a dr oetker express zselatinnak. Nem tudom az valakinek valaha bevált e

Koni08
Koni08 Wed, 2015-02-04 00:03

Ez a kedvenc sutim! ( mondjuk a hajas tesztara is ezt mondtam..:) de kremest hazilag bevallom meg soha nem ettem. Talan egyszer. De ezt mindenkepp el kell keszitsem!!

raindrop
Raindrop / raindrop Fri, 2014-12-26 19:16

Bár én csak bolti levelestésztából készítettem eddig, de ha már nem lesz 5 év alatti családtag, megcsinálom a recepted szerint is.
A legjobb krémes ever!!! Köszi a receptet! Ez lett a hivatalos ünnepi sütemény, már közvéleménykutatást sem kell hozzá végeznem...

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2012-10-21 02:20

Kedves Dacota, borzasztoan irigy vagyok a kremesedre es persze gratulalok hozza! Nekem is van egy receptem, egy majdnem szazeves szakacskonyvbol szarmazik, es egyszer nagy remenyekkel nekifogtam. Az eredmeny sajnos katasztrofalis lett. Nem is a krem miatt, azt nem lehet elrontani, hanem a teszta lett borzalom. Nyersen meg jonak tunt, de amikor sutottem, az osszes vaj kifolyt belole..:-(( En sem forgattam hajtogataskor, de arra gondoltam, hogy lehet, pont ez volt a baj. Ha elforgatom, minden oldalon be van fedve a vaj, igy nem folyna ki... De ez csak egy kobor otlet... Van valami tanacsod? Nagyon szuper lenne es elore is koszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-10-31 17:56

Szia Boribon,

Bocsi, hogy csak most, nem nagyon voltam gepkozelben... Azt tudom elkepzelni esetleg, hogy tul vekonyra nyujtottad.
Itt egy video:
http://www.youtube.com/watch?v=o1gW5cp5OnI
Itt megmutatjak hogyan kell hajtogatni. A teszta receptje nem ugyanaz, ugyhogy a receptemben szereplo teszta nem ilyen allagu, de a hajtogatasban esetleg segithet.
Szep napot!
Udv,
Nora

gabrielle04
gabrielle04 Fri, 2012-10-19 12:06

en eddig csak pudinpor-ral csinaltam a kremet, de nem volt jo, ugyhogy kiprobalom ezt a kremet, alig varom.
koszonom a receptet.

Zúza
Zúza / Zúza Fri, 2012-10-19 09:57

HURRRÁ, de jó, a legtutibb krémes lelke a tejes-tojásos főzött krém! Én is terveztem már beküldeni. Kérek szépen 1 kockát most. ;)
(Sajnos sokaknál tombol benne a tasakos pudingpor, brrrr...)
Köszi Dacota! Üdv: Zúza

574
vaj 20 dkg
rétesliszt 10 dkg
rétesliszt 15 dkg
tojás 1 db
víz 2 ek
tojássárgája 10 db
tojásfehérje 10 db
vanília 5 g
zselatin 20 g
finomliszt 55 g
cukor 20 dkg
tej 5 dl