Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes Lakatos Márktól

Krémes Lakatos Márktól
Krémes Lakatos Márktól
135 perc / előkészület: 60 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Így karácsony utolsó napjaira még van egy kis meglepetésem nektek: egy könnyen elkészíthető, krémes, aminek az alapötletét a francia krémes adta. Kíváncsiak vagytok?

hozzávalók / 5 adag

A kakaócsipszhez

A linzerhez

A fehércsoki-krémhez

A francia habcsókhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 90ºC-ra. A kakaót keverd össze a porcukorral és a vízzel. Ha nem elég könnyen kenhető a massza, akkor adj hozzá még egy kis vizet, majd az egészet hajszálvékonyan kend a sütőpapírral bélelt tepsibe, és mehet a sütőbe kb. 1 órát száradni.
  2. A tojásfehérjéket robotgéppel kezd el verni, és amikor már lágy habot kaptál, fokozatosan add hozzá a kristálycukrot. Verd nagyon keményre a habot, és a vége felé add hozzá a porcukrot is, ezzel is verd még egy keveset, majd töltsd habzsákba. Jön a legjobb rész! Egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomj belőle kis csókokat vagy bármilyen formát, amit szeretnél, majd ezeket is rakd be a kakaócsipsz mellé száradni. Nagyjából ennek is egy óra kell, de ha elég kicsik a habcsókok, akkor kevesebb is elég. A lényeg, hogy a külseje maradjon fehér, és teljesen száraz legyen.
  3. Jöhet a linzer: az alapanyagot egy tálban morzsolgasd el. Nagyon is jó, ha maradnak benne vajdarabok, de azért elegyedjenek el az alapanyagok. Bele is nyomkodhatod egy sütőpapírral bélelt tepsibe, de eleve morzsaként is sütheted, a végén úgyis az lesz belőle. A sütőt csavard fel 180ºC-ra, és kb. 15 perc alatt el is készül, ha elég vékony a lap, figyelgesd, mert könnyen megég.
  4. A krémhez gőz fölött olvaszd meg a fehér csokit, és az ugyannyi mennyiségű tejszínt öntsd hozzá. Kevergesd, míg egynemű krém nem lesz belőle, majd tedd félre hűlni, amíg a maradék tejszínből habot versz. Robotgéppel verd stabil habbá (vigyázz, nehogy vaj legyen belőle!), majd a harmadát keverd el a már csak langyos csokikrémben, a többit pedig nagyon óvatosan forgasd hozzá, hogy megmaradjon a hab állaga. Mehet ez is a habzsákba, aztán a hűtőbe hűlni.
  5. Jöhet a tálalás. A kihűlt linzert egy aprítóval daráld le apró morzsákra. Ezt tálalógyűrűvel (vagy egy befőttesüveg tetejével, ahogy én is) helyezd a tányér közepére. Erre nyomj kis halmokat a krémből, majd törj a kakaócsipszből, és díszítsd azzal a tetejét. A kis habcsókokat helyezd köré, és kész is van a krémesed.
  • sütési hőfok: 90°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 455
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lakatos Márk

Mióta szakács: 2017.12.21.
24 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

krémes lakatos márk módra

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1195
cukrozatlan kakaópor 100 g
porcukor 100 g
víz 100 g
finomliszt 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 15 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
fehér csokoládé 10 dkg
habtejszín 10 dkg
habtejszín 2 dl
tojásfehérje 150 g
cukor 150 g
porcukor 150 g