Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes rakott krumpli

Krémes rakott krumpli
Krémes rakott krumpli
135 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt itthon maradék krumpli és paradicsom, amit nagy adagban nem volt érdemes megfőzni, és gondolkodtam, mibe lehet mindkettőt használni. Így jutott eszembe, hogy megpróbálom a rakott krumplit kicsit lasagne figurára venni.
Végül nagyon finom dolog lett belőle!:)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Lehet nyersen is a krumplit felkarikázni és beletenni, akkor a sütési idő némileg megnő. Körülbelül annyival, mintha sima rakott krumplit csinálnák.
Szerintem nagyon finom, és hát a besamelles mártás miatt valóban elég krémes lesz, de én jobb szeretem az ilyet, mint a "száraz" verziót.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát feltesszük főni sós vízben. Kb. 3 darabba vághatjuk, de ügyeljünk, hogy nagyjából egyformák legyenek a darabok, hogy egyszerre főjön. Épp csak annyira főzzük meg, hogy utána fel tudjuk vágni karikákra, ne főzzük szét. Egyidejűleg a tojást is feltesszük, és jó keményre főzzük.
  2. Amíg ezek főnek, elkészítjük a krémet, ami igazából besamell mártás paradicsomszósszal kikeverve. A lisztet kis vajon pirítjuk, amíg szép sárgás színe nem lesz. Ha megpriult, szórunk hozzá ételízesítőt, és folyamatos kevergetés mellett a tejet is elkezdjük hozzáadni, és addig főzzük, amíg jó sűrű, krémes állagú nem lesz. Ezt félretesszük, és nekilátunk a paradicsomnak.
  3. Feltesszük az egyik hagymát apróra vágva, és olajon megdinszteljük. A paradicsomokat cikkere vágva, hozzáadjuk a hagymához, és körülbelül 30 perc alatt szétfőzzük. A paradicsomnak nem muszáj lehámozni a héját, mert botmixerrel amúgy is átmegyünk rajta:). Ha már majdnem szétfőtt, adhatunk hozzá 2-3 dl vizet, és fűszerezzük sóval, borssal és 1 teáskanál cukorral. 
  4. A paradicsomot kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel leturmuxoljuk, hogy ne legyen darabos, majd a besamell mártáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük.
  5. A tepsi aljába pici olajat csepegtetünk, és beletesszük a vékony szeletekre vágott hagymát. Erre kerül a felkarikázott burgonya, majd a felkarikázott főtt tojás és virsli. Ráöntjük a paradicsomos besamellt, és eloszlatjuk rajta.
  6. A tetejére is burgonya kerül, amit ha maradt, akkor vékonyan még bekenhetünk a mártással.
  7. Alufóliával fedjük le, és süssük 45 percig. Nagyjából ennyi kell neki, mivel a dolgok már eleve főtt álapotban vannak benne.
  8. Ha megsült, vegyük le a fóliát, és reszeljünk a tetejére sajtot. Ízlés szerint lehet többet-kevesebbet. Tegyük vissza 10-15 percre, hogy a sajt a tetejére piruljon. (Ekkor már nem kell lefedni.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x22x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 774
elküldve: 1
receptkönyvben: 347
elkészítve: 5/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Lou

Mióta szakács: 2011.07.05.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott krumpli paradicsomos besamell mártással, paradicsomos-krémes szószban sült rakott krumpli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindros
lindros Thu, 2018-03-29 09:07

Már több alkalommal elkészítettem, és mondhatom, hogy nagyon ízletes rakott burgonya.

Lou1989
Lou / Lou1989 Tue, 2011-10-25 22:15

Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed. Nem nehéz amúgy, csak lehet hogy bonyolultan fogalmaztam:)
De nagyon fincsi!

1155
burgonya 4 db
főtt tojás 4 db
virsli 25 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
paradicsom 2 nagy db
finomliszt 2 evőkanál
tej 5 dl
sajt 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál