Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplifőzelék

Krumplifőzelék
Krumplifőzelék
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A városból vidékre költözés egyik nagy élménye a számomra a krumpli. Városi emberként azt gondoltam: a krumpli az krumpli! Itt, vidéken megtanultam - az ember itt közel kerül az Élethez - krumpli és krumpli között óriási különbségek vannak! Erről hamarosan írok az "alapanyagok" rovatba, mert bőven megérdemli a téma az értekezést!
Most annyit, hogy a krumpli nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nyersanyagunk: gyorsan és ezer féle kiválót lehet készíteni belőle. Természetes, egyszerű, egészséges energia- (szénhidrát) forrás.
El ne felejtsük: élelmi anyagaink közül a szénhidrátok adják a mindennapi energiát. A munkához, sporthoz szükséges erőt. A többi is fontos, persze: a fehérje adja a testépítést (gyerekkorban alapvető), pótolja a lebomló szerveinket (sohase hanyagoljuk!), a zsír a tartalék energia, mindenki maga tudja, mennyire van rá szüksége, de bizonyos mértékig mindenkinek - a megfelelő formában. Aztán a rostok: tőlük működik a bélrendszer - az egészséges emésztés, a bélperisztaltika.
És a megfelelő mennyiségű folyadék - attól nem öregszünk olyan gyorsan!
A krumpli sok mindent tud: szénhidrát, rost és sok víz. Hibát követünk el, ha lebecsüljük!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebéd vagy vacsora. Jó krumpliból önálló fogás, de sült hús, fasírozott mellé kiváló köret.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott krumplit feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
  2. 3 db erőleves-kockát adunk hozzá és 4-5 db babérlevelet.
  3. Nyílt lángon főzzük, míg fel nem forr.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt és a kisrugóssal homogenizáljuk, a krumpli harmadát a kisrugóssal összetörjük (kisrugós a képen), azzal sűrítjük a főzeléket.
  5. Ennyi. Finom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 150 711
elküldve: 4
receptkönyvben: 825
elkészítve: 65/92
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Burgonyafőzelék

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kabocapor
Kabocapor Wed, 2018-12-12 21:40

Kedves Ildikó!
Hálás vagyok a receptedért (a családom is :). Életem első krumplifőzelékje isteni finom lett a Te segítségeddel. Pici 10 százalékos ecetet tettem bele, talán egy mokkáskanálnyit és gyerekkorom ízvilága varázsolódott elém.

rezu
Rezu / rezu Mon, 2013-10-21 13:39

Nem vagyok nagy főzelékrajongó, de ez nagyon finom lett!! Fasírttal tálaltam, isteni volt! Köszönöm a receptet!

Urtilia
Urtilia Thu, 2013-07-18 14:13

Nagyon finom! Nagy rajongója vagyok a krumplifőzeléknek! =D
Köszi!

Katicaaa
Katicaaa Sat, 2013-01-05 14:14

Köszönöm a receptet, isteni lett!! Egy kis sót és majorannát még én is raktam bele! De az a jó benne, hogy liszt nélkül készült!! BUÉK!!!

agorena
agorena Wed, 2012-12-26 21:21

Isteni lett!!! en egy kis majorannat is szortam ra! koszonom a receptet!

pipi8607
Pipi / pipi8607 Fri, 2012-09-21 18:55

Mennyei lett, nagyon köszönöm a receptet!
Bár bevallom őszintén, nem bírtam ki, hogy hűen kövessem a leírtakat, és elég lényeges pontokban eltértem tőle, így egyúttal létrejött az én saját krumplifőzelékem! :)
Mindez a segítséged és isteni recepted nélkül nem jöhetett volna létre!
Hálásan köszönöm! :)

Pipi

pipi8607
Pipi / pipi8607 Fri, 2012-09-21 10:21

Kedves Ildikó!

Kérlek segíts nekem! Az én háztartásomban nincsen "kisrugós", azt sem tudom, az az eszköz egyáltalán micsoda, viszont szeretném ma kipróbálni a receptedet, annyi jót írnak róla.
Az is megfelel, ha botmixerrel összeturmixolom? (Egyébként hol lehet ilyet kapni, és mi a funkciója? Gondolom, hogy pépesít...)

Nagyon köszönöm előre is a mielőbbi válaszod! :)

Piroska

pipi8607
Pipi / pipi8607 Fri, 2012-09-21 10:36

Köszönöm a villámgyors választ! :)
Krumplitörőm van, köszönöm a tippet, akkor azzal állok neki! :)

Zsu-81
Zsu-81 Tue, 2012-06-05 18:30

Véééégre, ezt az ízt és állagot kerestem! Köszönöm szépen, nagyon finom lett! :-)

Nellicu
Nellicu Wed, 2012-03-14 11:07

Köszönöm a receptet, most lett kész! Nagyon fincsi! Annak külön örültem, hogy nem kellett hozzá liszt, eszembe nem jutott volna így! :-)

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2012-03-04 20:41

Én is szoktam kisebb hagymát sütni és belekeverem a kész főzelékbe,főzőtejszinnel behabarom pici cukrot teszek bele és citromlével ízesítem.

bogi0212
bogi0212 Mon, 2011-12-12 16:32

Én tettem bele 2 gerezd fokhagymát is és leveskocka helyett ételízesítővel ízesítettem,valamint a tejfölhöz 2ek finomlisztet. Isteni finom lett!

m.gaby
Gabriella / m.gaby Thu, 2011-05-05 19:30

Soha nem találtam el igazán, hogy hogy szokta apu otthon csinálni a krumplifőzeléket. Isteni finom! Köszönöm a receptet! Így fogom mindig csinálni :)

eperszeletke
eperszeletke Fri, 2011-04-15 08:11

krumplifőzeléket a mi családunk paprikásan szokta készíteni, aztán rátaláltam erre a receptre és azóta én mindig így készítem! nagyon fincsi!!

Dorci82
Dorci82 Sat, 2011-03-12 18:42

Nagyon köszi a receptet.Eleinte kicsit leveses volt, de kicsit vártam és besűrűsödött. Sült virslivel, és sült vega virslivel, friss kenyérrel mennyei volt :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-06 16:27

Sziasztok!

A krumplifőzelék nálam csirkepaprikásként kezdi. Ha már eléggé puha a hús, akkor teszem bele a krumplit és öntöm fel vízzel. Tejfölös habarás és kész. Nagyon finom, próbáljátok ki!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-06-22 12:29

Köszönöm a receptet. Nagyon finomra sikerült teljesen büszke voltam magamra, pláne, hogy a gyermekeim két pofára zabáltak.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2009-08-17 07:02

Szia Márta!
Péterapó leírta: a krunmplifőzelék-változatoknak csak a fantáziánk szabhat határt.
Ahány ház, annyi szokás. Egyetlen lényeg van: finom legyen!
Ahogy leírtad, úgy biztosan finom!
Nekem a 'fehér' krumplifőzelék a kedvencem, közreadtam, hátha másnak is megtetszik az én változatom. Most olvashatják a Te variációdat, Neked így az igazi, talán másoknak is.
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-08-16 16:12

Én a krumplifőzeléket nem így ismerem,savanyúan például még sosem ettem.Én úgy készítem,hogy felteszem a krumplit vízbe,ételízesítővel,sóval,babérlevéllel és egy kevés felkockázott vöri hagymával.Míg felforr,megcsinálom a pirospaprikás,vörihagymás rántást,majd beleteszem.Ha híg,behabarom lisztes tejföllel,ha nem híg,csak tejfölt teszek bele,s utánaízesítem.Fini

peterapo
peterapo Wed, 2009-07-29 10:05

A krumplifőzelék-változatoknak csak a fantáziánk szabhat határt.
A klasszikus ugye a savanyú krumplifőzelék (majomfogó). (Ecet helyett citromot!)
A majorannás változat is elég közismert. (Ebbe nem kell babérlevél!)
A paradicsomos krumplifőzelék már ritkább.
És innen már csak ízek szerint:
kapros
köménymagos
paprikás
tárkonyos
stb.
Valamennyi változat alá javallok kis fej hagymát minimális zsiradékon.
Hidegen, melegen: - jó étvágyat!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-05 14:42

Örömmel olvastam ezt a sokféle verziót! Magam is nagy kedvelője vagyok a főzelékeknek és bizony, hogy a legváltozatosabb fűszerezéssel ugyanabból az alapanyagból számtalan ízélmény variálható.
Nálam hetente legalább háromszor kerül főzelék az asztalra. Könnyű, laktató, nem terheli meg emésztése alatt a szervezetet. Igazi Hungarikum! Ne hagyjuk, hogy elvesszen az asztalunkról!
Nincs az a hamburger, pizza, amit oda nem adnék a legnagyobb örömmel egy tányér finom főzelékért!
A krumplifőzelékek közül nekem például pont a paradicsomos a kedvencem, amit egy csepp rozmaringgal teszek még izgalmasabbá!
Ilyen esetekben a feltét sem feltétlenül szükséges!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-02-21 15:11

Ez a főzelék nagyon finom, de én még szoktam beletenni, egy-két kiskanál majorannát is. Így az íze még érdekesebb lesz. Ha van kedved, próbáld ki így is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-10-29 08:24

Én kb. 5-6 karika szárazkolbász is bele szoktam vágni, attól szép szine lesz.

339
burgonya 1.5 kg
leveskocka 3 db
babérlevél 5 db
tejföl 2 dl