Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplifőzelék ahogy Pipi készíti

Krumplifőzelék ahogy Pipi készíti
Krumplifőzelék ahogy Pipi készíti
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom imádja a krumplifőzelékemet, de valahogy elégedetlen voltam vele, ahogy eddig csináltam, úgyhogy gondoltam vissza az alapokhoz, kezdjük előről, és nézzünk egy egyszerű, ám nagyszerű receptet. Így találtam meg Harmathy Ildikó krumplifőzelék receptjét. Szerettem volna kipróbálni, de szokásomhoz híven a receptet csak alapnak vettem az én új recept-szüleményemhez, ahogy ez tőlem megszokható. Hálásan köszönöm Ildikónak a közreműködését az isteni receptjével! És megalkottam a krumplifőzeléket, ami a páromnak is és nekem is tökéletes!:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A krumplifőzelék mellé kitűnőek a rántott húsok, sült húsok (pl. fasírt, töltött csirkecomb) pörkölt, a bundás kenyér és ízlés szerinti finom (házi) savanyúság.

Hogy mit kínálunk hozzá, csak a fantáziánk szabhat határt neki!:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megpucolt, apróra vágott vöröshagymát megszórjuk egy kevés ételízesítővel vagy sóval, és pici olajon megdinszteljük.
  2. Amikor a hagyma már jó, akkor a megpucolt, apró kockákra vágott krumplit ráborítjuk, kicsit elkeverjük a hagymával, majd annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi.
  3. A vízbe beledobjuk a 4 erőleveskockát, és az ízlés szerinti 4-5 babérlevelet, majd puhára főzzük a krumplit.
  4. Főzés közben megkóstolhatjuk a levet, és ha nem elég sós vagy babérleveles, akkor javítsunk rajta a kívánt íz irányába.
  5. Ha a krumpli puhára főtt, elzárjuk alatta a gázt, majd állapítsuk meg, hogy megfelelő-e a víz mennyisége a krumplifőzelékhez, ha túl sok, öntsünk le belőle egy keveset.
  6. Ezután a krumpli kb. 2/3-át szedjük ki egy másik tálba (itt érdemes kivadászni a babérleveleket is), adjuk hozzá a tejföl nagyját, és ízlés szerint 2-4 gerezd fokhagymát, majd botmixerrel pépesítsük.
  7. A kivett krumpliból egy keveset tegyünk még hozzá, ha nem akar megfelelő sűrűségű lenni, de ügyeljünk rá, hogy maradjon a főzelékbe bőven.
  8. Ha nem akar besűrüsödni, akkor a tejföl végét egy kis liszttel keverjük el (a mennyisége a hiányzó sűrűségtől függ), majd ezt is dolgozzuk bele a szaftba a mixerrel.
  9. Ha ezzel készen vagyunk, visszaöntjük az egész krumplikat, beleforgatjuk a szaftba, és készen is vagyunk!:)
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 38 352
elküldve: 2
receptkönyvben: 284
elkészítve: 20/24
Facebookon megjelent: 2

szakács

Pipi

Mióta szakács: 2012.09.21.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös burgonyafőzelék, krumplifőzelék liszt nélkül, főzelék burgonyából

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

honeri
honeri Tue, 2012-12-04 22:37

Biztos nagyon finom, de a 4 erőleveskocka, meg még ételízesítő is ... Hát nem biztos, hogy egészséges, pedig főzelék. Nem kell ételízesítő, meg leveskocka sem, csak só, bors, majoranna, babérlevél, pici kakukkfű, leheletnyi kurkuma és az eredmény egy sokkal egészségesebb, de pont olyan finom krumplifőzelék lesz :-))

pipi8607
Pipi / pipi8607 Wed, 2012-12-05 07:53

Kedves Honeri!

Kérlek ne becsméreld a receptemet anélkül hogy kérdeznél vagy kipróbálnád, kóstolnád!

Az erőleveskocka is és az ételízesítő is ugyanolyan egészséges mint bármely más fűszer, ha házilag vannak elkészítve (vagy olyan helyen veszed, mert kapni is lehet horror áron).
Érdekes, hogy az emberek rögtön az olcsó, silány, egészségtelen bolti vackokra gondolnak, ha ezeket a szavakat meglátják.
Az internet végtelen csodáján is megtalálod mindkettő receptjét bár én családi örökségként már rég megtanultam hogy ilyeneket TILOS vásárolni, ám elkészíteni el lehet, és ezerszer finomabbak velük az ételek, ráadásul tudjuk mik vannak bennük, tehát egészségesek.

Ha pedig neked nincs időd energiád ilyenekkel pepecselni, akkor lehet kapni készen boltban is egészséges verziókat, de azok nagyon drágák, egyszerűbb a kertből (piacról) elkészíteni ezeket a fűszereket, és isteniek! (Persze ne Multikban keresd, ott nem találsz semmi normális ételt vagy fűszert...)
A minőségnek és az egészségnek ára van, a só is lehet egészségtelen, ha 40 Ft-ért veszed azt a szürke járdasónak kinéző asztali sót, és ugyanígy az általad felsorolt többi fűszer is csak akkor egészséges, ha frissen téped a kis konyhakertedből, frissen őrlöd, stb.!

Végezetül ha pedig nem vetted volna észre, a hozzávalóknál az van feltüntetve, hogy "ételízesítő vagy só", nem kötelező jelleggel ételízesítő, amit egyébként megsúgok, általában nem szokott kelleni bele és ízlés kérdése egyébként is.

Régebben az általad leírt fűszerekkel készítettem, de aztán egyszer kipróbáltam ezt is az itthoni megfelelő fűszerek hiányában, és a sok zöldségnek hála ezerszer finomabb, mint néhány kiszárított zacskós "fűszerrel"...

Mindettől függetlenül köszönöm az észrevételedet, kritikádat, szerintem a legegyszerűbb, ha felteszem a receptjét a kockának és az ételízesítőnek is azok kedvéért, akik csak a multikban kapható szemétre tudnak gondolni.

Szép napot!

Pipi

slillu
slillu Thu, 2016-03-24 14:52

Kedves Pipi! Hol található meg a leveskockád és az ételízesítőd receptje?? Köszönöm

nagyleila
nagyleila Sun, 2012-12-16 22:47

Kedves Pipi8607!
Ez a főzelék így nagyon jó ötlet, gratulálok :)
Várom az ételízesítő kocka recepted, mert szégyen, nem szégyen, én is azonnal azokra a bolti vackokra gondoltam :(, melyeket természetesen én sem használok. Köszi a receptet! Egyszerű és nagyszerű! Mentve :)

pipi8607
Pipi / pipi8607 Mon, 2012-12-17 07:41

Kedves Leila!

Megígérem, igyekszem azzal a recepttel, de most az ünnepek közeledtével már sok a dolog itthon, így lehetséges, hogy csak jövőre, az ünnepek utánra marad a recept, de természetesen nem feledkeztem el róla! :)

Szép napot!

Pipi

katka84
katka84 Sat, 2012-09-29 07:45

Kedves Pipi! - Isteni finom lett!! Ezek után csak így fogom elkészíteni:) A 2éves kislányom még vacsira is ezt kért, és szerencsére maradt annyi, hogy kapjon is!:) Mondhatom azt, hogy faltuk! Vadászni fogom a receptjeidet, és még egyszer: köszönet, hogy megosztottad!! Üdvözlettel: Katka

pipi8607
Pipi / pipi8607 Mon, 2012-10-01 09:08

Nagyon örülök, hogy ekkora sikert aratott az otthonotokban!
Köszönöm a megtiszteltetést és a dicséretet! :)
(Már fenn van a következő receptem is, a Csíkos hús krumplipürével és tervezem hogy bizonyos időközönként felteszek egy-egy receptet videóval együtt! :) )

pipi8607
Pipi / pipi8607 Thu, 2012-09-27 06:52

Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet, remélem, ízleni fog! Kérlek majd számolj be a végeredményről izgatottan várom! :)

katka84
katka84 Thu, 2012-09-27 00:00

Éhes lettem!! Imádjuk a krumpli főzeléket. A sima rántásos variációt használtam, de úgy érzem, hogy lecserélem :) Ezt még a héten el is készítem;) Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk!:)

pipi8607
Pipi / pipi8607 Thu, 2012-09-27 06:55

Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet, remélem, ízleni fog! Kérlek majd számolj be a végeredményről izgatottan várom! :) (Bocsi, az előbb rosszul válaszoltam.. :P)

569
burgonya 2 kg
babérlevél 5 db
tejföl 450 g
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
leveskocka 4 db
ételízesítő 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek