Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis-húsos pite

Krumplis-húsos pite
Krumplis-húsos pite
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept eredetije a Zenei ki mit főz? című könyvből van, Rásonyi Leila hegedűművésznő tatár receptjeként szerepel ott. Nagyon kiadós, laktató étel, szerintem némi zöldség elférne még benne, pl. padlizsán, de a fázós őszi/téli napokon így a legjobb kalóriaforrás:)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Készíthetjük fiatal bárány- vagy nyúlhúsból is.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálban vagy lábosban kicsit megmelegítjük a tejet, és felolvasztjuk benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, és elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy nem ragadós, nyújtható, de nagyon lágy, ruganyos tésztát kapjunk.
  2. A tésztát 2-1 arányban elosztjuk. A nagyobbik részét kinyújtjuk, de nem túl vékonyra. Egy tortaformát vagy jénai tálat kibélelünk vele. Az oldalán egészen magasan érjen fel a tészta.
  3. Miután a tölteléket is elrendeztük a tálban a tésztán, kinyújtjuk a kisebb darab tésztát is, de egy diónyi darabot félreteszünk belőle.
  4. A kinyújtott tésztát ráterítjük a töltelékre, a széleiket jól összenyomkodjuk, hogy szét ne nyíljon sütés közben.
  5. A tészta közepén vágunk egy kb. 2 cm átmérőjű lyukat, amibe a maradék tésztából kis golyót formázva egy kis dugót teszünk. Ezt sütés közben is le tudjuk majd emelni a pitéről, így ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a hús, illetve egy kis vízzel pótolhatjuk a szaftot, ha nagyon elfőné.
  6. A pitét előmelegített 180 fokos sütőben jó másfél órát sütjük. Ha nagyon barnulna a széle, alufóliával takarjuk be a tetejét.
  7. Mikor már nagyjából késznek látjuk a pitét, kenjük meg egy tojássárgájával a tetejét, és süssük még 10 percig.
  8. Sütés közben a vajas tészta elválik a formától, így ki tudjuk szedni belőle, hogy szépen szeletelhessük.

A töltelékhez

  1. A krumplit és a húst nagyjából egyforma, kb. 1x1 centis darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük.
  2. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, és a húsos keverékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és még egy tojással elkeverjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 040
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Belis, tatár húsos pite, krumplis-tarjás pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

708
finomliszt 55 dkg
vaj 12.5 dkg
tej 1 dl
2 kávéskanál
tojássárgája 1 db
sertéstarja 50 dkg
burgonya 35 dkg
vöröshagyma 1 kis db
petrezselyem 0.5 csokor
3 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db