Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis pogácsa Vicikó konyhájából

Krumplis pogácsa Vicikó konyhájából
Krumplis pogácsa Vicikó konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy egyszerű, finom pogácsa. Szinte mindig, minden hozzávaló megtalálható a konyhákban. 

Én házi kefírrel készítettem, és mivel az kicsit folyékonyabb, mint a bolti változatok, ezért ezek a pogácsák kicsit puhább állagúak, nem oly magasak, nem állnak olyan katonásan, mint azt sokan elvárnák...  :-))

Szomszéd néniék még langymelegen kóstolták, és azt mondták, hogy régen ettek ilyen finom házi krumplis pogácsákat :-)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 db tanyasi tojás (vagy bio)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű kefírben elkeverjük az élesztőt és a cukrot.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a krumplit, sót, egy tojást, a kefíres élesztőt, és jól összedolgozzuk.
  3. Letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük (besegíthetünk, ha betesszük a sütőbe 30 °C -ra).
  4. Majd alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel szétnyomkodjuk téglalappá, és hajtogatjuk (négy réteg tészta kerüljön egymásra).
  5. 30 percet pihentetjük, újból lisztezett deszkán csak éppen átgyúrjuk, és szétnyomkodjuk újból kb 1,5 cm vastagra.
  6. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és kb. negyed órát pihentetjük. 
  7. Ezalatt bekapcsoljuk a sütőt 210 °C- ra, megkenjük a második egész felvert tojással a pogácsákat, és betesszük sülni. 
  8. Kb. 25- perc alatt aranyszínűre sütjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 32 764
elküldve: 10
receptkönyvben: 481
elkészítve: 23/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, kefíres krumplis pogácsa, vajas-krumplis pogi

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

janoki76
janoki76 Wed, 2014-06-11 17:51

Hát nem csalódtam még a receptjeidben! ebben sem !!!!ez nagyon nagyon jó én is a maradék krumpli pürével csináltam :)

Szityike
Szityike / Szityike Sat, 2013-09-28 18:30

Szia!
A te receptjeidben nem szoktam csalódni! :)
Ezt is biztosan kipróbálom és van egy felesleges kefirem és kell egy kis tízórai jövő hétre!
A krumplis pogácsáról pedig dédimamám jutott eszembe... még ő csinált kis koromban sokszor, és nagyon szerettem. Remélem párommal is megszerettetem (ő nem nagyon ismeri).
Köszi szépen a receptet! :)
Szép estét!
Szandi

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-09-29 08:42

Szia Szandi!
Kedves vagy, köszi a bizalmat a receptjeimnek! :)
Remélem sikerül a terved pároddal kapcsolatban!
Ha készíted, ne ijedj meg, mert igen lágy a tésztája, erősen lisztezett felületen dolgozz vele, és akkor biztos vagyok, hogy sikered lesz!

Üdv:-) Vici

rakosne
rakosne Thu, 2013-07-18 19:14

...a tegnapi vacsorából kimaradt sok krumplipüré. Sajnáltam kidobni ( már rég elmentettem a pogireceptedet ) így összegyúrtam a hozzávalókat. Bár a krumpliban volt tej és olaj is, ennek ellenére valami eszméletlen finom lett!!!Legközelebb dupla adagból sütöm, így talán megtudom milyen , ha kihűl :)

goroneanita
goroneanita Thu, 2012-10-11 13:31

Szia! Gyorsan kellett egy pogi reci. Megcsináltam és nagy sikere volt.Nagyon köszönöm.

Hencsa
Hencsa Fri, 2012-08-31 21:08

De igen, sok volt a liszt, viszont muszáj volt még raknom hozzá, mert egyszerűen kezelhetetlen volt a tészta, és csak apránként raktam hozzá, hogy minél kevesebbel megússzam....Híg volt a kefír, túl vizes a burgi,stb. Azért majd egyszer még megprószálom!halihó

Hencsa
Hencsa Thu, 2012-08-30 21:01

Sajnos nem úgy sikerült, mint neked!Gyönyörűen megkelt, de az íze jellegtelen, alig érezni a burgonyát, nem tudom miért nem sikerült, a kész poginak a tésztája kinézetre okés volt, bizalomgerjesztő, viszont az íze fojtós és száraz, sajnálom!Biztos nem a recepteddel van a gond, csak nekem nem jött össze...:-(, üdv!

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-08-30 21:58

Sajnálom, hogy nem úgy sikerült, ahogy kellett volna!

Nem gondolod, hogy a plusz liszttől, amit beletettél, attól lett száraz?
Az enyém olyan szinte foszlós, levegős szokott lenni, és dekára mindent ennyit teszek bele, mindig.
És jó krumplis ízű.
Sajnálom, még egyszer!
Üdv: Vici

pnandi
pnandi Mon, 2012-12-31 13:29

Sziasztok !
Most sült ki a dupla adag, isteni finom lett ,könnyű,laza, ropogós és nagyon finom krumplis ízű. A három lurkó megette egyszerre a felét ! Köszi a receptet ! :)
Andi

Hencsa
Hencsa Thu, 2012-08-30 12:52

Most raktam össze a tésztát, nagyon igényelt még lisztet...., hát nem tudom, remélem azért a krumlis jelleg megmarad, majd jelzem milyen lett!

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-08-30 14:30

Igen, nekem is nagyon lágy a tészta, szinte kissé még ragad is a kezemhez. És aztán nagyon lisztezett deszkán dolgozom vele. Simán lehet kézzel, ahogy írtam is a leírásban, szétnyomkodni (nyújtani ), a kiszaggatást is lisztezett kézzel végeztem. Tehát végig egy laza, puha tészta.
De a végeredmény nagyon finom, krumplis ízű pogik.

Remélem jól sikerül a Tied is! :-)) Kíváncsi vagyok!

Üdv: Vici

Aurélia
Aurélia / Aurélia Wed, 2012-08-29 10:07

Kedves Vicikó!
Az 1. pontban írod, hogy a kefírt elkevered az élesztővel és a cukorral.
A hozzávalóknál nincs cukor felsorolva. Ez csak a szokásos egy mokkáskanálnyi? Vagy több, hiszen nem tejben futtatod, hanem kefírben?
No és még 1 kérdés, de lehet hogy kettő lesz belőle:))
A tésztába és a kenéshez is 1-1 tojás kell abból a kettőből?
És ha mégse tudnék beszerezni tanyasi tojást, akkor M-es méretűből mennyi szükséges?
Köszi, ha válaszolsz. További sikeres sütés-főzést.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2012-08-29 11:14

Kedves Aurélia!

Igazad van, nem elég egyértelmű, ahogy írtam, ki is fogom javítani. Köszi!

Tehát: egy mk-nyi cukor kell a kefírbe, az élesztővel.
És egy tojás kell a tésztába, a második pedig, a megkenéshez.
M-es méretűből is elég összesen a 2 tojás.

Köszi az észrevételeidet!
Üdv: Vici

evica56
evica56 Sun, 2012-08-26 06:45

Kedves Vicikó! Nagyon tetszik a pogácsád, szeretném elkészíteni. Azt szeretném megkérdezni, hogy sima vagy réteslisztből csináltad? Nem vagyok egy nagy konyhatündér, és magamtól nem tudom, hogy melyik liszt milyen étel vagy sütemény elkészítéséhez a jobb. A legtöbb receptben
ez nincs is sajnos feltüntetve, pedig biztos nem mindegy.
Válaszodat előre is köszönöm!

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-08-26 08:16

Szia Evica!

Simalisztből készítettem.

Igazad van, tényleg én sem írom oda a receptjeimben, majd figyelek rá ezentúl! :-))

Üdv: Vici

364
finomliszt 300 g
burgonya 200 g
vaj 100 g
élesztő 10 g
cukor 0.5 teáskanál
tojás 1 db
kefir 150 ml
1 tk
tojás 1 db