Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából

Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából
Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig kerestem a legjobb krumplis pogácsa receptet. Sajnos a legtöbb esetben a krumplis pogi túl szivacsos. És ilyenkor hiába jó az íz, sokat veszít az élvezeti értékéből. Szóval sokat vadásztam a jó pogácsára, és a végén édesanyám receptjét alakítottam át. Az átalakítás abból állt, hogy több krumpli, kevesebb liszt került bele. A tej mellett tejfölt használok. És a sütés sem mindegy. Nincs légkeveréses sütőm. Azzal a sütési időt ki kell tapasztalni. A csak alsó sütés szerintem kissé szárazabbá teszi a pogit. De ez egyéni ízlés dolga.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Én ezerféle módon szeretem. Bableves mellé vagy lencsefőzelék mellé. Reggelire, tízóraira. Én szeretem tejjel is. De csináltam már belőle kis szendvicseket úgy, hogy szépen szétnyílnak, és belettem egy szelet szalámit meg csemegeuborkát. De haverokkal összeülve a beszélgetés közben is nagyon jól tud jönni. Csak egy gond van vele. Eteti magát. Szóval sokat kell mellé sportolni. Tehát egy nagyobb adag legalább 1-1,5 óra biciklizést jelent.:-) Ja és nem tudom hányszor készítettem el. Sokszor. Mivel sokszor módosítottam az arányokon. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megfőzzük az apró kockára vágott krumplit sós vízben.
  2. Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és gondosan lecsepegtetjük. Utána egy nagy tálban összetörjük. Még melegen hozzáadunk egy kocka margarint, akkor a krumplinyomóval szépen össze lehet dolgozni, és beleütünk a masszába 2 db tojást (a többi a kenéshez kell).
  3. Közben langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (egy tálban az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, beleteszünk 1 kk cukrot, és az elkeverés után ráhintünk egy kis lisztet, és letakarjuk). Kb. 5-10 perc alatt felfut. Minél kevesebb tejet használjuk, lehet 1 dl-nél kevesebb is.
  4. A masszához öntjük és a tejfölt is és a 1,5-2 ek sót is. A sót apránként adjuk hozzá. Akár kóstolgathatjuk is a tésztát (én szoktam). Eldolgozzuk, és keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet. Kb. 1 kg liszt megy hozzá, de lehet, hogy kevesebb. Olyan közepesen lágy tésztát kell kapni, kicsit ragad, de még nincs készen. :-)
  5. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és elkezdjük jó alaposan átgyúrni. A deszkára szórjuk a maradék lisztet kis adagokban, és figyeljük, hogy a tészta gyúrás közben mennyit vesz fel. A jó tészta elég lágy. Gyúrás közben ragacsossá válhat. Ha túlságosan sok lisztet teszünk hozzá, hogy felkeményedjen, a pogácsa lisztes ízű lesz. Szóval próbáljuk meg lassan adagolni a lisztet.
  6. A tésztát visszatesszük a kilisztezett keverőtálba, és letakarva a bemelegített, de kikapcsolt és már kissé visszahűlt sütőbe tesszük. A sütő olyan 50-70 fokos ilyenkor és ki van kapcsolva.
  7. A kelesztés olyan 30-40 perc. Utána kivesszük a tésztát a tálból, és kb. az 1/5-ét levágjuk. A többit félretesszük letakarva a további keléshez. A levágott darabot kissé átgyúrjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Megkenjük olvasztott vajjal. Összehajtjuk, hogy szépen fedje egymást, aztán újra megkenjük vajjal, és ismét hajtunk rajta egyet. Így kapunk egy 4 rétegű tésztát, amit kinyújtunk 6-8 mm vastagra, és kiszaggatjuk. (Ha jól emlékszem, a szaggatóm talán 4 cm átmérőjű. Nekem ebből 30-35 db pogi lesz, ami pont elfér a sütőlemezen.)
  8. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és arra a pogikat. A pogi tetejét megkenjük felvert tojással. (Néha meghintem sajttal, mákkal, szezámmaggal, de én ezek nélkül szeretem a legjobban.)
  9. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Csak alsó sütésen 8 perc, aztán bekapcsoljuk a felsőt is, és további 16-18 perc alsó-felső sütésen. Tehát kb. 25 perc alatt sül meg.
  10. Ha megsült, kivesszük a pogit és újabb adagot teszünk be az 7-es pont szerint, ameddig el nem fogy a tészta. (Nálam ez kb. 5 tálca pogi, ami 150-160 db.)
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 770
elküldve: 14
receptkönyvben: 176
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, krumplis pogácsa, burgonyás pogi

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SütiRose
SütiRose Sat, 2016-01-16 18:23

Szia Zsolt!

Most sütöttem meg a pogácsákat,

nagyon finomak lettek! :) Gyorsan el fog fogyni! Kedvenc

krumplis pogim lett! Köszi!!! Csak így tovább a főzésben! :)

janikukac
Janikukac / janikukac Sat, 2015-06-27 19:45

Nagyon nagy lelkesedéssel, izgalommal és odafigyeléssel mentem le ma a konyhába 4kor. 6 után kellett volna megkelnie. Habár mindent a recept alapján csináltam (csak fele adagot) mégis valami gigszer lett: tiszta folyós lett a krém, holott lisztből borzasztó de sok belement, az ajánlotton felül is. Mindent kimértem, lerniben kelesztettem kb. 50-60 fokon. Végül anyám szagatta ki, kicsit pótolt lisztel, de továbbra is folyósan. Lassan kész az első tepsi, meglátjuk mi sül ki belőle...

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Sat, 2015-09-19 22:41

Szerintem a krumplival volt gond. Bár nekem még ilyen nem volt. Igaz a krumplit nagyon lecsepegtetem.
Bár tudom, hogy van lágyabb krumpli fajta is...
Amúgy minimalizálni szoktam a tejet mert a krumpli is tartalmazhat túl sok vizet. Azért is írtam, hogy minél kevesebb legyen a tej.

Nocak
Nocak Fri, 2013-05-24 20:51

Köszi a receptet, elmentem. Életem első pogácsájaként megsütöttem - ráadásul bátor módon egy zsúrra - és ez fogyott el leghamarabb, pedig feketeöves pogácsasütők is vittek versenytársakat...

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2013-03-25 09:39

Igen. Bonyolultabb és lassúbb. :-) Amúgy azzal is készülhet. De a héjában sült krumpli lassabban készül el. Hámozás közben éget vagy sokat kell várni. :-) Ja és az elektromos sütő sokkal több energiát fogyaszt. :-) Amúgy a héjában sült krumpli finomabb sokkal. De pogácsát nem előkészülve csinálok, hanem hirtelen ötlettől vezérelve.

oursonpolaire
oursonpolaire Mon, 2013-03-25 09:42

Értem. :) Hát nekem most sok időm van, úgyhogy fel is teszem rotyogni a krumplikat! Köszönöm a receptet!

614
burgonya 1.5 kg
finomliszt 1 kg
margarin 25 dkg
friss élesztő 5 dkg
tej 1 dl
tejföl 1 dl
2 ek
vaj 8 dkg
tojás 3 db