Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis tészta indiai fűszerezéssel

Krumplis tészta indiai fűszerezéssel
Krumplis tészta indiai fűszerezéssel
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A történet az, hogy az én Violám nem szereti a klasszikus krumplis tésztát. Szereti viszont a csicseriborsó curryt, amiről én egyszer csak megállapítottam, hogy ha nem lenne benne csicseriborsó és piros lenne, épp paprikás krumplinak hívnák. (Majd ha legközelebb főzünk, beírom ide.) Kipróbáltuk, finom-e így a krumplis tészta, és megállapítottuk, hogy nagyon is.

Azóta hol így, hol úgy készül.

Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak.

A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.

Ez a fűszer -mármint a római kömény- mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő.

Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.
Tegnap még úgy gondoltam, hogy az eklektika kiteljesítése miatt az idei első kovászos uborkánkkal esszük. Aztán másképp alakult. Ma reggel nagyon helyes kis szabadföldi salátákra leltünk a kedvenc zöldségesünknél. Miután az összes benne lakó cseresznyevirágot kimostam a levelek közül, összetéptem, majd sok más színes zöldség társaságában belehalmoztam egy tálba, leöntöttem olívaolaj, citromlé és őrölt bors keverékével.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olajat forrósítunk egy lábasban, és beleszórjuk az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott római köményt. Megkavargatjuk, és amikor már intenzív illatú, rátesszük a hagymát, és egy kicsit megsózzuk. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.
  2. Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórjuk a curryt és a kurkumát, tekerünk rá borsot, szórunk bele apróra vagdalt, szárított csípős paprikát, és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.
  3. Alaposan átkavarjuk, megsózzuk, és belezuttyantjuk a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarjuk, majd egy krumplinyomóval pépesítjük.
  4. Ekkor beleöntjük a megfőtt tésztát, és alaposan elkeverjük.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 909
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

hogymegtudjuknezni

Mióta szakács: 2013.05.11.
8 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

krumplis tészta indiaiul, krumplis kocka, indiai fűszerezésű krumplis tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-30 08:47

Érdekes,:) ...már annyira tudja a család unni, hiába ez vagy az a változat, most ily módon kipróbálom, hátha sikeres leszek még a maradék öreg burgonyámmal.. :)
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-02 11:33

És igen!!
Nekünk bejött! :)
Köszönjük.:)

Úgy örülök, lesz még készítve, majd ......./.- amint a csodás nyarat kiélvezve, megérkezik a télire való krumpli/ , ....na a másodiknak írt elkészítés is felcsigázott, paprika nélkül, csak ahogy írtad simán fehéren,...biztos egyszerű és nagyszerű, más ízek azaz maga a teljesen egészen egyszerű alap lesz, aminek eleve fincsi íze lehet, köszönöm, ki fogom próbálni. :)
Éva-Anyóca

410
burgonya 8 db
vöröshagyma 2 nagy db
curry por 2 ek
kurkuma 1 kávéskanál
római kömény 1 ek
csípős fűszerpaprika 1 késhegynyi
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
tészta 70 dkg