Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)

Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)
Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyik régen sütött kalácsa. Mikor kicsi voltam, édesanyám gyakran sütött ilyen kalácsot. Sajnos az évek során feledésbe merült, de az elmúlt napokba eszembe jutott. Egy kis keresgélés után rátaláltam erre a kalácsra és történetére. Mivel édesapám orosházi volt, így nem csoda, hogy anyum gyakran sütötte. Sőt ahogy olvastam a róla írt memoárt, így már tudom miért. Íme, egy kis részlet a kalács történetéről:
"Orosházán lakodalomra emberemlékezet óta kúcsos kalácsot sütnek. Ezelőtt egy-egy lakodalomra sokat készítettek. Régen a parasztcsaládoknál nagyobb ünnepekre, névnapokra általános volt néhány kúcsost sütni. A közvélemény úgy tudja, hogy a kúcsos kalács sütése csak Orosházán szokás, és környékén legfeljebb ott sütik, ahová az orosháziak kirajzottak.
Azt kevesebben tudják, hogy Tolna megyében Zombán - ahonnan az alapítók 1743-ban elszakadtak - a magyarok kúcsos kalácsot sütnek lakodalomra. Még kevesebben tudják, hogy Nyugat-Dunántúlon is kedvelt a lakodalmi kalács. A  zombai magyarok éppen erről a vidékről vándoroltak a török világ után Zombára. Az új otthont alapítók magukkal vitték a lakodalmas kúcsos kalács készítésének szokását."

 


hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű és finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kelt tésztánkat tejben felfutatott élesztőből, a lisztből a tojásból, a maradék tej+ víz keverékéből és a cukorból.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót( só, zsír, mazsola ) is, és pihentetjük egy fél órát.
  3. A kelt tésztából rudakat sodrunk lisztezett deszkán, amelyeket megfelelően elrendezünk a tepsiben, és fonunk, hogy megkapjuk a kalács jellegzetes alakját. Indításként 2-2 rudat teszünk a tepsibe, és megtekerve fonjuk, hogy lyukakat kapjunk a rudak között. Kicsit kísérletezni kell, hogy rájöjjünk a technikájára (nem nehéz).
  4. Hamar kitölti a tepsit, a szélét a megmaradt tésztával kell befejezni, hogy kerek formát kapjunk.
  5. Két tepsivel lesz ebből a mennyiségből. A tetejét tojással megkenjük, és szép barnára sütjük.
  6. Vízben elkevert vaníliás cukorral a kész kalács tetejét átkenjük, és 1-2 percre még visszatoljuk a sütőbe.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 029
elküldve: 2
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pötyi64

Mióta szakács: 2010.07.08.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

orosházi kalács, kúcsos kalács Orosházáról, lakodalmas fonott kalács

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bandi710
bandi710 Sat, 2012-03-10 20:51

Kedves látogatók!
Tudna nekem valaki segíteni a kúcsos kalács fonásában?
Már a részletekre gondolok.Előre is kösz!
Bandi

bandi710
bandi710 Mon, 2012-03-12 10:49

Szia Pötyike !
Kösz a címet! Remélem sikerül kibogarászni a folyamatot!
Bandi

fintaagi@freemail.hu
fintaagi@freemail.hu Tue, 2011-03-08 14:31

Kedves Pötyike!
Sajnos nem sok esélyem van egy jó kis falusi lagzira. Nem is az anyagiak, inkább ugy gondolom a kényelem szól az éttermi lakodalom mellett. Az enyém 26 éve volt, kulcsos kaláccsal, becsinált levessel úgy ahogy kell. Mindennel együtt 1 hétig tartott....

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Tue, 2011-03-08 17:14

Kedves Ági!
Az szép lehetett és főleg emlékezetes. A mai házasulandók, szerintem nem is igazán tudják, hogy milyen klassz dolgokról maradnak le, úgy értem hagyományok. Egy kis favágás, kis pénz söprés és így tovább.Meg persze a vidékek különböző szokásai még, amikor mindenki hozott egy házilag sütött tortát vagy apró sütit , bográcsba fővő étkek, jó kis húsleves házi csigatésztával meg még lehetne sorolni.Főleg gyerekkoromban voltam ilyen lakodalmakban , amikre még ma is emlékszem. A mostani esküvők inkább már az Amerikában elterjedt esküvőkre kezdenek igencsak hasonlítani, sajnos egy " magyar ˝hagyomány megint ki fog halni. :(( Az én esküvőm 22 éve volt és sajna télen.
Üdv: Pötyi

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Thu, 2011-03-03 18:07

Szia Ági!
Mint az előbbi hozzászólásomban is írtam, itt az ideje a felfrissítésnek.
A lehetőség adott! :))
Üdv: Pötyi

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Mon, 2011-03-07 17:31

Szia Ági!
A kalácsra gondoltam :)), de egy igazán jó kis falusi lakodalmat is el tudnék viselni!
Már több éve annak , hogy lakodalomban voltam! :((- és ahogy elnézem az ország (emberek ) anyagi helyzetét , nem valószínű , hogy egyhamar lesz benne részem.
Remélem neked nagyobb esélyed van rá.
További szép napot!
Üdv: Pötyi

veranda2008
veranda2008 Thu, 2011-03-03 10:11

Mi szolnok megyébem is sütjük ablakos kalács a neve.Már régen ettem amikor a lakodalmunk volt 14 éve.

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Thu, 2011-03-03 18:05

Szia Veranda2008!
Akkor itt az ideje felelevenítésnek........:)) !
( Mármint a kalácsé !)
Üdv: Pötyi

Mankamama
Mankamama / Mankamama Tue, 2010-12-21 12:47

hú, de jól néz ki. akkor ezt akár karácsonyra is lehet sütni... reggelire milyen fincsi lesz, finom vajjal, lekvárral, ...

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Tue, 2010-12-21 13:43

Szai Mankamama!
Köszönöm, és egész nyugodtan karácsonyra is meg lehet csinálni, még másnap is finom puha.
Jó étvágyat hozzá és egyben kellemes ünnepeket.
Pötyi

1104
finomliszt 100 dkg
tojás 1 db
élesztő 5 dkg
tej 3 dl
víz 3 dl
cukor 15 dkg
1 kávéskanál
disznózsír 10 dkg
mazsola 1 marék
vaníliás cukor 1 csomag