Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricaprósza Karica konyhájából

Kukoricaprósza Karica konyhájából
Kukoricaprósza Karica konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyszerű süteményei a különféle prószák. Ezek egyike a szilvalekváros kukoricaprósza, melynek receptjét Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás c. könyvében találtam meg, s azóta többször is elkészítettem. Gyors, egyszerű desszert.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Kávé, tea mellé uzsonnára, vagy egyszerű desszertként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricalisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, az aludttejet és a tejfölt. (Az aludttejet kefirrel helyettesíthetjük.) Jól összekeverjük. Közepes sűrűségű masszának kell lennie. (Ha sűrű, kis tejet adhatunk hozzá.)
  2. Jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét langyos zsírral meglocsoljuk, és szilvalekvárt csöpögtetünk rá (meggylekvárral is ízletes). Előmelegített sütőben készre sütjük. Még melegen megszórjuk a vaníliás porcukorral. Konyharuhával letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
  3. Ha édesen nem szeretjük, akkor zsíros, apróra vágott tepertővel is készíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 40 462
elküldve: 16
receptkönyvben: 297
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: 3

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros prósza, kukoricaprósza szilvalekvárral

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncsár Anikó
Koncsár Anikó Tue, 2017-01-03 14:29

Kedves Karica! Most készítettem el a recepted.Nanyon,nagyon finom lett.Máskor is megcsinálom.Köszönöm a recepted.

lina.hb
lina.hb Fri, 2016-01-15 15:54

Kedves Karica!
Megsütöttem a sütidet, 2 nap alatt 2x :) Nagyon finom! Annyit tennék hozzá, hogy 2x nem kukorica lisztből, hanem kukorica darából készült, úgy, hogy a darát majdnem liszt finomságúra őröltem. Így még karakteresebben kukoricás, és nincs az a fura íz, amit a kukoricaliszt-ben mindig érzek - ezért is szoktam 1/3-át zabpehely lisztre cserélni-. Köszönjük a receptet!

Ilkovics Alíz
Ilkovics Alíz Thu, 2015-10-08 14:06

Nagyon szeretem ezt a receptet! Éppen most sül egy adag :) Én egy kis citromot is szoktam bele reszelni, mert szeretem a süteményekben. Meg próbáltam már fahéjas szilvalekvárral is, úgy is finom. Köszönöm a receptet!

karica
karica / karica Mon, 2015-02-02 23:18

Köszönöm a kiemelést!
(Én nem vagyok a facebookon, nem tudok ismerős lenni ott, de köszönöm a felkérést.)

373
kukoricaliszt 40 dkg
aludttej 5 dl
tejföl 175 g
szódabikarbóna 1 kávéskanál
sertészsír 2 ek
szilvalekvár 12 ek
1 teáskanál
porcukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag