Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás fehér kenyér

Kukoricás fehér kenyér
Kukoricás fehér kenyér
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak a "kérkedő" kenyerek, amik a tésztájukba gyúrt érdekes hozzávalók különleges aromájával adják el magukat, és vannak az "alázatos" kenyerek, amiket azért szeretünk, mert visszafogott ízükkel diszkréten szolgálják a rájuk pakolt finomságokat. Ez a kenyér az utóbbi táborba tartozik, amit egyszerűsége miatt lehet szeretni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A kenyértésztához túl nagy arányban nem érdemes kukoricalisztet keverni, mert a tészta nem tud tőle rendesen megkelni, sűrű, tömött kenyér lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz. Megdagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
  3. Ekkor lazán átgyúrjuk, veknivé formáljuk, vagy kivajazott formába tesszük. Fél órát kelesztjük.
  4. A tetejét tejjel megkenjük, bevagdossuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  5. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 627
elküldve: 6
receptkönyvben: 305
elkészítve: 22/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

kukoricás kenyér, egyszerű fehér kenyér, kukoricás vekni

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cinnamonia
cinnamonia Mon, 2016-11-28 02:48

Koszonet a receptert!! Epp allitottam ossze a tesztat amikor a ferjem megitta az osszes tejet. Igy viz kerult bele es egy kis tejfol. Egy picit modositanom kellett, gondolom emiatt, de nagyon finom lett a kenyer! Legkozelebb tejjel keszitem, biztosan meg finomabb lesz! Mar a masodik nagy szeletet falom... :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2016-11-28 19:24

Végül is a kenyér vízzel készül, tehát nagy baj nem lehetett a víz+tejföl párossal. Örülök, hogy kipróbáltad ezt a receptet, s hogy meg vagy elégedve az eredménnyel. :)
Üdv: Fahéj

elikesara
elikesara Wed, 2016-03-16 08:59

Alázatos vagy nem, de az enyém isteni lett! Köszönöm, hogy megosztotta a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2014-07-13 21:24

Hát, ez nem igazán sikerült! Igaz, én kb 100 g fehér finom tönkölylisztet is használtam, a teteje jó kemény lett, nagyon ropogós, a belseje meg puha. Azonkívül ízetlen!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-07-14 09:05

Egy olyan kenyér, amiben nincs különösebb fűszer, nem is különösebben "Ízes". A só sokat számít, mert ez a kenyér ettől ízes. A só viszont ezer féle lehet. Az 1 tk. csak tájékoztató jellegű, ha a só kevésbé sós, természetesen több kell bele. Talán ezért lehetett ízetlen, mert sótlanra sikerült. Nehéz pont eltalálni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2014-07-13 16:33

Hű mennyi dicséret, pont most kelesztem a kenyeret. Kb. mennyi idő alatt kel a kétszeresére?

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2012-05-30 15:09

Nagyon bírom a szöveget, amit mellékeltél ehhez a szép kenyérhez! Nagyon találó. Egyébként mindennapi kenyerünk a te francia farmerkenyered, de régóta ki akarok próbálni egy kukoricás kenyér receptet is. Most rátaláltam -már megint kinél? :-D- és ha majd elfogy a tegnapi sütésű, akkor eszerint a reci szerint gyúrom a következő adagot. Köszi, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-05-30 21:26

Csak gyúrjad, Gabikám, szerintem nem fogsz csalódni benne. Természetesen azért annyira nem habosan könnyű, mint a sima fehér kenyér, de azért finom.
Puszi: Éva

nemgabi
nemgabi / nemgabi Tue, 2012-05-22 10:30

Kedves Éva!
Annyira szépek a fotóid és gusztusos a körítés, hogy az embernek összefut a nyál a szájában, ha ránéz! Na és persze a kenyér is nagyon finom, kipróbáltam. Köszönet a receptért!
Üdv: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-05-22 18:55

Kedves Gabi!
Köszönöm a dicsérő szavakat! Örülök, hogy ízlett a kukoricás kenyér. A fotókról meg csak annyit, hogy amit Te fotóztál a saját kenyereidről, azok is csodaszépek! Az előbb gyönyörködtem bennük. Meg a zsemlék is... :)
Szép estét: Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-05-19 17:57

Kedves Fahéj!
Csak nézegetem a kenyereidet és csodállak. Egyik gusztább, mint a másik.Minden elismerésem!
Üdvözlettel:Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-19 18:43

Kedves Piroska!
Nagyon köszönöm a dicséretet, de azért még bőven van mit tökéletesítenem rajtuk. Én csak egy vagyok a sok lelkes kenyérsütő háziasszony közül. Rengeteg gyönyörűséges kenyér van még ezen az oldalon. Szerencsére, mert így egymástól is tanulhatunk. :)
Nagyon szép napsütéses vasárnapot kívánok: Fahéj

MCsilla
MCsilla / MCsilla Sat, 2012-05-19 08:05

Kedves Fahéj!

Ma kaptam meg a receptedet és egyből kiszurtam, mert már évek óta vadászok a kukoricából készült receptekre. Mi a nagymamámmal sütöttünk még kenyeret kemencében, és a gyerekeimnek próbálom előhozni azokat az izeket, amiket én kaptam. A legnagyobb baj, hogy nincs már a nagymamám, és hát kemence sincs, de azért bőszen próbálkozom! Egyszer sütöttünk kukoricás zsömlét! Egyszer! Az ize, az illata azóta is az orromba, számba van. Ezért vadászok a kukoricából készült dolgokra, de egyszerüen nincs sehol! Én ugy emlékszem, hogy jóval több volt a mi zsömlénkbe a kukoricaliszt mennyisége, sajnos a te receptedben is csak pici mennyiség van. Nincs valami hasznos tanácsod, hogy tudnék több kukoricalisztből finom zsömléket sütni a gyerekeknek? Nagyon köszönök minden jótanácsot! További jó sütkérezést, aztán vigyázzni azokkal a vonalakkal! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-19 09:38

Kedves Csilla!
A kukoricalisztben nincs sikér, ami ahhoz kell, hogy szépen megdagadjon a kenyerünk, és levegős, puha, rugalmas legyen. Ha tiszta kukoricalisztből készítünk kenyeret, akkor az élesztő nem tudja megkeleszteni, helyette sütőport vagy szódabikarbónát szoktak használni, de azzal sem számíthatunk a megszokott laza szerkezetű kenyérre. Nekem pl. annyira nem ízlett, hogy csak egyszer készítettem, akkor is kidobtam. Pék szakember rokonom mondta, hogy élesztős kenyér max. 10-20 % kukoricalisztet bír el, hogy az állaga még élvezhető legyen. Ha viszont sikerül sikért szerezned (amit nálunk bioboltokban, ahol a különleges liszteket árulják, lehet kapni), akkor akár a liszt 1/3-a is pótolható kukoricaliszttel. Akkor az élesztő mellett 1 ek sikért kell még keverni a kb. fél kg liszthez, aminek a harmada kukorica. Fogok feltenni ilyen receptet is! :) És a csudába azokkal a vonalakkal! :))
Üdv: Fahéj

MCsilla
MCsilla / MCsilla Fri, 2012-06-08 16:47

Kedves Éva néni!

Ma megsütöttem végre a kenyeret. Tökéletes lett, mind a négy gyerek meg a férjem is rájár, hamarosan el fog fogyni. Én azt gondolom, hogy nem kukoricalisztet vettem, hanem kukoricadarát. Az állaga tökéletes, de szerintem igazi kukoricalisztből sokkal jobb lehet. Igy nem nagyon érezni a kukorica izt rajta. De nagyon finom, köszönöm szépen a receptet is, a biztatást is, a jótanácsot is.

Szeretettel:

Csilla

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-06-08 19:01

Kedves Csilla!
Örülök, hogy bevált a kenyérrecept. A kukoricaíz nem nagyon érződik rajta, ez igaz. Van olyan recept itt a Nosaltyn, amelyikbe direkt kukoricadara kell, "Makkermanó" szakács receptjei közt. Szóval nem hiszem, hogy ez gondot okozna. Majd még nyomozok kukoricásabb ízű kukoricás kenyér után, aztán majd beszámolok, ha megfelelőt találtam.
Üdvözlettel: Éva "néni", bár csak 6 év van köztünk. :)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-05-18 09:07

Kedves Fahéj!
Ez egyszerűen mesés. Olyan szép kenyereket sütsz, amiket kipróbálok, hogy sohasem fogok lefogyni. Na de megéri. Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-05-18 13:19

Kedves Éva néni!
Nagyon megtisztelő, hogy ezt mondod, mivel Te még szebb kenyereket sütsz. :)
Én is imádom a kelt tészta minden formáját, és tényleg szörnyű, hogy sose ehetünk annyit, amennyi belénk fér. Mert ezek a fránya vonalak... ezekre vigyázni kell... na jó, azért nem mindenek fölött... :)))
Szép hétvégét: Fahéj, aki tulajdonképp egy másik Éva néni :)

543
finomliszt 45 dkg
kukoricaliszt 5 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
1 tk
víz 2 dl
vaj 2 dkg
vaj 1 ek