Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás kenyér

Kukoricás kenyér
Kukoricás kenyér
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kukoricaliszt hozzáadásával egy nagyon jó szerkezetű kenyeret tudunk készíteni. Érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet a sóval.
  2. A közepébe mélyedést alakítunk ki és ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együtt összekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután hozzáadjuk a napraforgó magot és még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát előfordulhat, hogy közben kicsit korrigálnunk kell egy kevés liszttel.) Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
  5. Két részre vesszük a tésztát és hosszúkás vekniket formázunk belőle. Egy kiolajozott, kilisztezett tepsire helyezzük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  6. Előmelegített sütőben először magas hőmérsékleten (200 fokon) sütjük 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc). A sütőrács alá egy tepsiben vagy lábasban vizet teszünk, így a sülés közben keletkező gőz megakadályozza hogy hamar megkérgesedjen. Ha sülés közben gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rá több rétegben összehajtott kéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 36 414
elküldve: 3
receptkönyvben: 151
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kenyér kukoricalisztből, kukoricakenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

690
tönkölybúza liszt 100 dkg
kukoricaliszt 20 dkg
napraforgómag 10 dkg
olívaolaj 1 dl
instant élesztő 1 tasak
2 tk
cukor 2 teáskanál
víz 6 dl