Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Különleges mézes szelet

Különleges mézes szelet
Különleges mézes szelet
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Torokfájással küzdött a héten a család. Bevetettünk már mindenféle praktikát, de nem akartak múlni a panaszok.
Gondoltam itt csak egy igazán finom sütemény segíthet, valami "mézes bombát" kerestem. Egy 2 évvel ezelőtti Stahl magazin téli számában találtam rá a "gyógyszerünkre".
Igazán bővelkedik mézben, nem lehet rá panasz! Bár a torokfájásunkat nem mulasztotta el azonnal, a kedélyállapotunkon sokat segített, és így már sokkal könnyebb volt elviselni a hátralevő pár napot, míg mindenki teljesen meggyógyult! :)

hozzávalók / 7 adag

A töltelékhez

A pralinéhoz

A piskótához

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük.
  2. Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat.
  3. A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük.
  4. A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni.
  5. A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe.
  6. A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük.
  7. Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük.
  8. A pralinét darálóban durvára őröljük.
  9. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel.
  10. A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 759
elküldve: 22
receptkönyvben: 772
elkészítve: 11/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

málnalekváros mézes, mézes süti pralinével, réteges mézes

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mignon
Mignon / mignon Sun, 2012-11-25 21:38

Szia Morzsi!
Remélem ízleni fog! :) Nagyon finom sütemény, de tartalmas, az a tömör gyönyör típusú! (Erre azért figyelni kell a menü összeállításakor!)
További jó készülődést, tervezgetést az ünnepekre, üdvözöllek:
Mignon

Zuzu Petasz
Zuzu Petasz / Zuzu Petasz Wed, 2012-11-14 21:18

Úgy látom mindenki csak elmenette ezt a finomnak tűnő sütit, de
olyan komment nincs, hogy valaki el is készítette és itt megosztotta volna
a kedves vállakozó "házi cukrászokkal" a végeredményt:)

gandi
gandi Sat, 2013-01-05 22:48

Kedves Zuzu Petasz!

Régebben elmentettem a receptkönyvembe ezt a sütit, és nem hagyott nyugodni addig amíg el nem készítettem. Mivel a kép és a hozzávalók alapján tökéletesnek tűnő finomságot képzeltem el, így hát neki álltam és két ünnep között elkészítettem. Nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthető sütiről van szó, de megérte a fáradozást. Pont ilyen tökéletesnek képzeltem el a végeredményt, mennyei volt. Mindenkinek ajánlom, ha egy különleges és nagyon finom sütivel akarja meglepni szeretteit vagy saját magát!
Mignon-nak meg köszönöm a receptet!

Fairy01
Fairy01 Fri, 2012-04-27 20:59

Mentve kedvencek közé:)))
Köszi,nagyon gusztaaaaa...hmmmm

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2012-04-23 06:50

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.04.22. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

724
tej 3.5 dl
vanília 1 db
vaníliás pudingpor 1 csomag
méz 2 ek
cukor 2 ek
vaj 20 dkg
dió 10 dkg
cukor 5 dkg
méz 5 dkg
tojás 6 db
cukor 12 dkg
méz 5 dkg
finomliszt 12 dkg
1 csipet
méz 5 dkg
víz 0.5 dl
málnalekvár 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert