Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A kürtős - Nemnagykunszttól

A kürtős - Nemnagykunszttól
A kürtős - Nemnagykunszttól
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror tematikájúak. Például: A gömb, Az átok, A barlang, A kör, Az esemény, A dolog, stb. Természetesen A kürtő sem lóg ki a sorból. A rendező egy fiatal, közép-európai elsőfilmes. Ismert, de mostanában kis szerepeket játszó színészek. A helyszín embert próbáló. Amerre a szem ellát, csak vakító, fehér por. A levegő forró, szinte áthatolhatatlan, párával teli. Édeskés íz terjeng, az eredete nem ismert, de a hátborzongató háttérzajok miatt nem is ajánlatos utánanézni. Buborékoló hang elegyedik egy mélyről jövő morajjal, mely egyre hangosabb. Úgy érezzük, mintha egy láthatatlan, ragacsos kéz érintene meg bennünket. A kezdőképen először egy, aztán ahogy a látószög kiszélesedik, egyre több kürtőt láthatunk. Vajon mit rejtenek? A látvány leginkább ahhoz hasonló, mintha számtalan termeszvár sorakozna az égre meredve katonás rendben. A felszínük azonban fényes, olajos, de egyben kristályos csillogású… aztán hirtelen a magasba lövell egy gőzoszlop, nem ismerve kegyelmet. Mindenkit megéget, aki csak a közelbe merészkedik. Perzselő a forróság, így hát várni kell… Ezért mindenki vár… és bekap egy sört, dobozossssat. Ésmivelhogy ez nem hálivúd, hanem a Kárpát-medence, ebből kifolyólag nem is thriller, hanem egy édes vígjáték, de nem csöpögős. Ha jól megnézzük a helyszínt, akkor ez a konyha, és a fojtogató kéz a sajátunk. Ráragadt a tészta, amit gyúrunk, miközben kicsit morgunk, mer’ gyöngyözik a homlokunk, mint újgazdag gyerek anyu ékszerdobozában. Na. Süssünk kalácsot, tetszeni fog, mert ha nő vagy, akkor végre be tudod vonni a párodat egy konyhai műveletbe, segíteni fog, és együtt készíthettek el egy receptet, ami olyan „romi” (pf, „romi”? ezmiez? max egy szilikonmaca mondhatná ezt sümegen:) olyan ari ez a lovagi vár-romi)… még ha ez a segítség ki is merül majd a sörivásban…, ha férfi vagy, akkor meg azért fog tetszeni, mert sörözhetsz, kell, sőt kötelező. Fogj egy mély keverőtálat és szitálj bele 50 dkg finomlisztet. Tegyél bele 3 púpozott evőkanál porcukrot, 0,5 kávéskanál sót, üss bele 1 db egész tojást + 1db tojás sárgáját, a fehérjét tedd félre. Mehet bele 1 zacskó vaníliás cukor. 3 dl tejben keverj el 1 teáskanál cukrot, langyosítsd fel mikróban, morzsolj bele 3 dkg élesztőt, várd meg, míg felfut, és öntsd a keverőtálba. Olvassz fel a mikróban 6-7 dkg teavajat és ezt is öntsd a többi hozzávalóhoz. Most alaposan gyúrd össze. Egy rugalmas, cipó formájú tésztát kell kapnod, ami nem ragad az edény falához (ha túlságosan ragacsos, akkor liszttel, ha túl száraz, akkor egy kis tejjel tudsz rajta segíteni). Takard le, és hagyd kelni 30 percet. Addig igyatok meg 4 dobozos sört, 0,5 litereset. Lehet hatot is. Öblítsd ki a dobozokat, csöpögtesd ki belőlük a vizet, és tekerd őket alufóliába. Ha nem vagy sörivó, mint ahogy én sem - nyugi nem vagyok beteg, csak jobban vonzódom a borhoz -, akkor menj el anyádhoz. De télleg! Nézz a szemébe és mondd ki ezeket a varázsszavakat: - Anyu! Igazad volt! Ne haragudj, amiért egész gyerekkoromban kinevettelek, kamasz koromban pedig beszólogattam. Beszólogattam, hogy: „Minek rakosgatsz el marhaságokat, mindek gyűjtögeted a Bip-es flakonokat, kupakokat, vécépapír gurigákat?” Hiába mondogattad mindig, hogy majd technikaórán, amikor a tanító néni kéri, mekkora májer leszek, mert én tudok majd vinni, vagy ha nem kéri, akkor majd meglátom, hogy majd csak jó lesz valamire. De én csak nevettem. Anyu! Igazad volt! Most jó lenne valamire! Elkérhetem a vécépapír gurigákat? Anyukád könnyes szemmel átölel, megbocsájt mindenért előre is, olyan dolgokért, amiket még el sem követtél, és ad 6-8 db gurigát. Na, bandukolj lehajtott fejjel haza, és csomagold be ezeket alufóliába, te anyaszomorító. A tésztát nyújtsd ki kb 0,5 cm vastag, hosszúkás alakúra. Késsel vágj belőle ujjnyi vastag csíkokat. Azért, hogy teljesen körbeérje a sörösdobozt én kettesével összetoldottam őket, de ha vécépapír gurigákat használsz, lehet, hogy erre nincs is szükség. Az elsőnél próbáld ki, aztán meglátod. Olvassz fel a mikróban teavajat, fogj egy szilikonecsetet, vagy egy tiszta festőecset is megteszi, kend meg vele az alufóliába bugyolált dobozokat. Tekerd fel a csíkokat csigavonalban (ezmeginmi? csigavonal? a csiga vonala egy nyálkás egyenes dzsuva, marhára nem spirálszerű valami, pláne nem egy kulinárium vagy mi, illetve de, de csak francba.. mindegy) a dobozra úgy, hogy összeérjenek, ne legyen köztük rés. Most hengergesd meg az egészet a nyújtódeszkán, hogy kilapuljon kicsit a tészta. Fogd a félrerakott tojásfehérjét, üss hozzá egy egész tojást, verd fel egy kicsit. Kend meg vele, aztán kend meg olvasztott vajjal is. Önts kristálycukrot egy lapos tálba, vagy tálcára, forgasd meg benne alaposan a most már kürtő alakú okosságot. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és állítsd bele a teremtményeidet. Hagyj közöttük helyet. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Told be a tepsit és süsd addig, amíg a cukor karamellizálódik. Ha kész, vedd ki, és még úgy, melegen, forgasd meg ismét cukorban, vagy darált dió+cukorban, vagy fahéj+cukorban.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A megkenéséhez

ajánlat

Kész. Persze, okosabb vagy megint. Tudom, mondjad csak: - Ez akkor a legjobb, ha szabad tűzön parázs felett sül. Be kell szerezni hozzá valamilyen vásárban kalácssütő fát és azon kell sütni! Tudod mit? Igazad van. Télleg szabad tűzön kellene sütni, de a kalácssütő fáért tök felesleges rohangálni. Meg akkor ugye, nem lenne ok az ivásra. Ez a sörösdobozos okosság szabad tűznél is oké, csak rá kell húzni nyársra. Ennyi. Ja, meg ha már ennyire okos vagy, akkor jobb helyeken ezt zsírral kenegetik és nem vajjal. Hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt leerőltetnéd a dobozról, mert úgy könnyebben lejön.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást + tojássárgáját.
  2. A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjük bele az 1 tk porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.
  3. Olvasszuk meg a vajat a mikróban és borítsuk a tésztához, öntsük bele a felfutott élesztőt és alaposan gyúrjuk meg, míg egy rugalmas állagot el nem érünk. Akkor jó, ha nem tapad már oda az edény falához. Ha kész, tegyük félre kelni 30 perce, takarjuk le konyharuhával.
  4. Szükségünk van 4-6 db 0,5 literes sörösdobozra. A sör megivásához kérjünk segítséget :), majd öblítsük ki a dobozokat és bugyoláljuk be őket alufóliába.
  5. Ha a tészta megkelt, akkor nyújtsuk ki nagyon hosszúkás alakúra, 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel hosszúkás csíkokra, 2-3 cm szélesekre.
  6. Olvasszunk ismét teavajat a mikróban. A felolvasztott vajba mártsunk szilikonecsetet, és kenjük be a sörösdobozokon a fóliát.
  7. A tésztát csigavonalban tekerjük a dobozokra úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Az első doboznál kiderül, hogy elég hosszú-e a tésztánk, ha szükséges, akkor toldjuk össze kettesével.
  8. A nyújtódeszkán kicsit hengergessük meg a felcsavart tésztát, hogy kilapuljon.
  9. Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét + 1 egész tojással. Egy lapos tányérba borítsunk kristálycukrot.
  10. Kenjük meg a tésztát olvasztott vajjal, aztán a tojással is, majd végül forgassuk cukorba.
  11. Állítva helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben addig süssük, míg rá nem karamellizálódik a cukor.
  12. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, mert könnyebben lejön a dobozról.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 81 010
elküldve: 61
receptkönyvben: 1 771
elkészítve: 78/120
Facebookon megjelent: 1

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtöskalács, kalács, erdélyi kürtöskalács

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manhattan
Manhattan Mon, 2015-08-03 16:44

A sütés előtt cukros tejjel kell megkenni, majd beszórni kristálycukorral.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2014-11-30 13:54

Köszönöm a receptet! Nekem egy sem csúszott le, csak a tekerés miatt egy kicsit csúnyácska lett, azt még gyakorolni kell, de nem is az a lényeg! ISTENI FINOM!

3masmama
3masmama Tue, 2014-07-08 20:16

Köszi ezt a fantasztikus receptet. 2 adagban sütöttem, az első kissé lecsúszott a sörösdobozról, a 2.már nem. De így is nagyon finom volt. Hálás vagyok a receptért, és a körítésért is. Imádom az írásaidat:-)))

Gabcsi1984
Gabcsi1984 Sun, 2014-05-18 17:51

Az 1 db tojás, alatta közvetlen 1 db tojássárgája, ugyanazon hozzávaló vagy kell bele egy egész, plusz 1 tojássárgája?!

ancymancy
ancymancy / ancymancy Mon, 2013-12-02 23:40

Ez a leírás...istenem, ez bámulatos :) Nem tudják szegény betegeim, mint röhögök egymagamba ilyen jókat (éjszakai ügyelet a kórházban:)). Álompasi, jó a humora és főzni is tud? Szerelmes lettem :D

zildi
zildi Mon, 2013-08-12 11:37

KEdveseim!
Az én anyukám Székelyudvarhelyi volt, saját, autentikus sütőgetőt csinált, udvarit.
Remek volt a kürtős kalácsa, de az valóban KALÁCS VOLT.......
Volt mit enni vagy 1,5 cm igazi, PUHA kalács a fincsi, ropogós siós cukros felszín alatt......

Nem lehet, hogy ezek, meg amiket ettem itt Bp-en, azok nem is kalácsok, hanem kürtős LEMEZEK???
Ropik? Finomak, de nem kalácsok...
ÚGY SZERETNÉK már EGY ANYÁM-FÉLE - Ő MÁR SAJNA NEM SÜTHET - FINOM, PIHE-PUHA BELŰ KŰRTŐS KALÁCSOT ENNI!!!!!! Persze, ropogós diós-cukros mázzal.
Esetleg BIVALYTEJES kávéval, amieről ő mindig mesélt a gyerek korából, hogy azon ujjnyi föl volt..........
Bocsika..........
Ki hív meg engem egy ilyen falásra?

gabi315
gabi315 Sat, 2013-04-06 13:57

Hát én akárhogy lapogattam, tekergettem a dobozra, hajtogattam az összes lecsúszott, :( Borzasztóan néz ki. De az íze finom.

mariann80
mariann80 Thu, 2013-02-28 12:29

Helló!
Nagyon jó a recept!! Most sül a második adag!! Ez finomabb,mint a piacon :)
Én nem sörös dobozon készítettem, hanem papír kéztörlőnek a gurigáján. Átdugtam rajt egy fapálcát és ráhelyeztem egy mélyebb tepsi peremére, így nem ért le az aljuk és kinézetre is olyanok lettek, mint az igazi piacos kalácsok!! :)
Köszike!! :)

tilkandi
Áfonya / tilkandi Mon, 2012-12-10 13:40

Nagyon jó recept!!! A tészta könnyen kidolgozható, jól kezelhető....a dobozokat lehelet vékonyan kentem be olvasztott vajjal és a kislányom nagyon ügyesen segített rátekerni a tészta csíkokat,nagyon gyorsan elkészültünk!! Úgy néz kis és ugyanolyan finom,mint az "igazi"!!! Egy sem csúszott le a dobozról!!! Csak ajánlani tudom mindenkinek, mi sokszor elkészítjük még,az biztos!! Köszönjük a receptet!!! :)

Heimdall
Heimdall / Heimdall Wed, 2012-11-28 13:12

Szia!

Nagyon tetszik a recept, a napokban ki is fogom próbálni! Egy dologba kötnék bele:
4-6 sörhöz nem kell segítség... :D

oosaki
oosaki Wed, 2012-11-28 12:27

Nagyon jó lett, a tésztája igazán "Olyan". :) Sajnos nekem a kalácskák többsége lecsúszott, kicsit "összerogyta" magát- tudom, nem minden a külső, de azért ezt gyakorolni kell.

Mab
Mab Mon, 2012-07-23 01:04

Koszonom a receptet,a folias dobozok nagyon nagy otlet.Elkeszitettem,finom es szep lett.

dombinori
dombinori / dombinori Sat, 2012-07-21 21:37

Szia nemnagykunszt,

Ez egy istenkirály recept. Én üveg poharakat vontam be fóliával és úgy tettem rá a tésztát. Mind nagyon szép lett! És még milyen finom...köszi, hogy föltöltötted, minden így jó, ahogy le van írva benne.
üdv,
Nóri

pumag
pumag Mon, 2012-07-16 09:22

Osszejottek a sorosdobozok és a mult héten kiprobaltm a receptet.Nagyon finom lett.Hát bevallom nekem is kicsit megrogyott,pedig nem vagyok mai gyerek.Kettő viszont,szinte kifogástalanul sult meg.Nem is mondtak volna ,hogy sorosdobozon,sutőben sült.Szerintem a megkent sörösdoboz a bűnös,vagy esetleg vékonyabb legyen a tészta?Ha nincs megkenve esetleg ráragadhat?A teszta súlya viszont akkor is lehúzza.Na,mindegy ,száz szónak is egy a vége.Finom lett az a lényeg aztán a gyakorlat majd csak rávezet,hogy ,hogyan is lehetne a csuszamlást elkerülni:-)Koszi a receptet!

Benkusz
Benkusz Wed, 2012-06-27 19:23

Szia!

Nagyon szeretem a kürtős kalácsot, de olyan drága, hogy megvenni nem tudom.. Örültem,mikor rátaláltam a receptedre, egyből ki is próbáltam :) És hát fantasztikusan sikerült! Nem csúszott le a dobozról, szépen egyben maradt :) Nem sima cukorban,hanem fahéjas cukorban, és darált dióban forgattam meg őket, és elképesztően finom lett :) agyon köszönöm a receptet :) Mellékelten mutatok képet a kész műről :) (csak mert majdnem minden alkotásról teszek fel képet, ez sem maradhatott ki :) )

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=488931701121041&set=a.2310577202...

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-06-26 12:12

Kedves Nemnagykunszt,
A szívem csücske lettél :D, beloptad magad a szívembe :D, nem tudok eléggé hálás lenni Neked ezért a receptért :))), boldog vagyok, mert az első kürtőskalácsom, amit a Te recepted alapján készítettem, naaaaagyooooon fiiiiiiiinoooooom és tutira állítom, hogy nem ez lesz az utolsó, mert ilyen jót még sehol se ettem. (Fahéjas porcukorban még forrón meghempergettem, nyami :), 6 dobozra tekertem fel sőt még a habrolós formáimra is maradt, pontosan 5 darabra.) Ezer köszönet és hála, hogy feltetted és ....hálám örökké üldözni fog.....nem tudok már mit mondani...... Próbáljátok ki!!!!!, mindenki!!!
Szia :)))

Cumin
Cumin Sun, 2012-06-24 21:39

Sziasztok!

Én is kipróbáltam és jelentem, tökéletesen sikerült! SZerintem annyi csak a titka, hogy szorosan kell feltekerni a dobozra és én feltekerés előtt a tésztát semmivel sem kentem meg (se vaj, se tojás), csak úgy nyersen tekertem föl és utána forgattam meg cukorban és már mentek is be a sütőbe. Egy kis ideig állítva, végül elfektetve sütöttem őket. Egy icipicit megnyomódott az egyik oldaluk, de szépek maradtak és nagyon-nagyon finomak!!!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet, nemnagykunszt!

kuckuli
kuckuli Fri, 2012-04-27 19:39

kedvet kaptam a kürtös kalácshoz --- még nem sütöttem --de arra gondolok, hogy a sörös dobozokat ráteszem egy hosszú nyárs tűre, keresztben a tepsire --így talán nem csúszik le --.na majd kipróbálom :))

speter
speter Fri, 2012-04-06 19:29

Egy kicsivel több zsiradékkal gyúrtam össze a tésztát Szerintem legjobb a (csibe zsír) nem tapadt a kelsztö edény falára. ezért kipróbáltam hogy nem kentem be a fóliát vajjal és így tökéletesen rajta maradt a formán nem csúszott le. És a tésztát sem kentem meg vajjal hanem azonnal a tojást kentem pár perc után meg forgattam a cukorba. A cukorba tettem vaníliás cukrot és egy kicsi fahéjat és nagyon tökéletes lett Üdv

gabicika
gabicika Fri, 2012-01-27 12:02

Csak egy tipp. Probaljatok feltekeres utan a teszta ket veget a tekercs ala dugni, kicsit össze is lehet nyomkodni azt a reszt, akkor nem fog szetcsuszni, meg lecsuszni meg ilyesmi. A lenyeg hogy a vegek ne maradjanak szabadon.

BBJ
BBJ Wed, 2012-01-11 15:36

Üdvözlök Mindenkit!
Megpróbálkoztam a kalács sütésével, bevetettem minden technikát amit ajánlottatok, mégis lecsúszott a tészta. Kétszer is bepróbálkoztam, sajnos mindkétszer ugyanaz a végeredmény. Másodjára betűről-betűre igyekeztem azt tenni ami le volt írva. Ízre finom volt, csak nem esztétikus :(
Minden jót, Judit

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2012-01-18 12:01

Kedves Judit!
Sajnálom. Hétvégén újra készítenem kell. Megnézem mi lehet a gond. Azt gyanítom, hogy sok lehet a vaj a guriga megkenésekor. Írni fogok a fejleményekről.
Üdv
Nemnagykunszt

BBJ
BBJ Wed, 2012-01-18 21:36

Kedves Nemnagykunszt, nyugodj meg, valószínűleg nálam a baj. A hétvégén újból próbáltam kürtöskalácsot sütni, más tésztából. Az is lecsúszott. Úgy gondolom, nem a vajazási technikámmal van baj, mert a másik tésztánál már alig használtam a vajat. Arra gondoltam, hogy gyakorlatlan vagyok a kürtöskalács terén. Most, az elkövetkező hétvégén kisebb gurigákra tekerem rá, a még vékonyabbra nyújtott tésztát.
Nem adom fel!!!! meg akarom rándítani a jól sikerült kalács után a vállam, és azt akarom mondani a családomnak, hogy...cö...nem nagy kunszt...!!!!! :D
A beszámoló nem marad el.
Üdv, Judit

micmo
micmo Mon, 2011-12-05 17:13

Helló!
Rögtön kipróbáltam a receptet, de nekem is a tepsi aljában kötött ki a tészta nagy része....:o(
Azért az átsült részeket megettük és finom volt....
A férjem pedig külön örült, hogy 5 sört is meg kell innia. Sajnos hirtelen csak ennyi volt otthon, bár pontosan 6-ra lett volna elég a tészta...
Köszi a receptet!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-12-08 09:32

Kedves Micmo! Legközelebb a hengereket csak lehelet vékonyan kend meg, mert ezért csúszik le. Üdv: Éva

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2011-12-08 08:11

:(, nem tudom mi lehet a gond, a leírt keresztbe "átkötős" módszerrel, még a vécépapírgurigán is rajta marad. Hétvégén úgy is rendelésem van erre, meg croira is. Elkészítem és és készítek róla a feltekerésről egy step by step verziót
Üdv

Mongi
Mongi Fri, 2011-11-25 11:01

Köszi a receptet. Finom lett! Csak egy kicsit deformált, ugyanis félig lecsúszott a sörösdobozról.A lányom szerint úgy néz ki mint a termesz vár. Mire kell figyelni, hogy a helyén maradjon a drága.
Üdv

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-11-25 11:30

Szia!
Próbáld így: a dobozt a lekenés után vízszintesen tartsd. Csigavonalban kell rátekerni szorosan a tésztát. A nyújtódeszkán kicsit meg kell sodorni, így teljesen rálapul, aztán a tenyerembe szoktam állítani óvatosan, és ha még mindig csúszkál, akkor a legfelső sprilál csigavonalat keresztben áthúzom a tetején és jól hozzányomkodom a másik oldalához. Ez a rész kicsit jobban megsül majd és nem lesz kürtőskalács állagú, hanem ropogni fog, de ha kész akkor letöröd róla, ha zavar. Ezt akkor szoktam csinálni, ha vécépapírgurigán sül, mert annak jóval kisebb az átmérője, mint a sörösdoboznak.
Ha nem sikerül, akkor süssd fektetve, de úgy forgatni kell.
Remélem sikerül :)

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-11-19 22:29

Oké. Én is írok. Általában - 99% - verseket. Azt tudni szokták rólam, hogy nem olvasok prózát. Általában soha - 99%-, mert az első 2-3 mondat után halálra unom magam tőlük. Szemeztem már a sztoriaiddal, de a fent említett okok miatt nem mentem neki egyiknek sem. Most valahogy rámjött. Hát...nem csak hogy végig olvastam, de remekül szórakoztam közben! Komolyan mondom, olyan gördülékenyen fogalmazol, mint kürtöskalács pörgése a szabadtűzön. Le a kalappal! Egyébként már van egy rakás energiaitalos dobozom. Én neeem...Ő. Ő szereti. A sört utáljuk. Mindketten. A kürtöskalácsot meg szeretjük. Szerintem mind a 4-en. Már régóta készülök, csak vártam a fűtésszezont. Cserépkályha. Tudod a kelesztés miatt. Hangulatosabb, mint nyáron. Na, majd beszámolok, ha nekirugaszkodtam életem első kürtősének...:-)
Minden jót!
Tímea

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-11-20 10:48

Kedves Tímea!
Köszönöm:), kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. Én megvárnám, míg a cserépkályhában megmarad a parázs és tuti azon csinálnám. Enerdzsidrinkes doboz fel egy nyársra és pörgetni.
hajrá

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-11-20 14:37

Nem is rossz ötlet... mennyi idő alatt sül meg szerinted egy nyárson?

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-11-21 09:55

Oksza, köszi szépen! Majd beszámolok róla, milyen lett, amikor műsorra tűz-öm! :-)

csato
csato Sat, 2011-11-19 22:14

Hali!

Na a sör megivásához nem kell ma segítség úgy tűnik.Gyártottam nemrég fasírtot az exem kérésére amit amúgy nem nagyon szeretek,de éhes voltam és betoltam párat.Hát majd meg deglek olyan szomjas vagyok azóta.A harmadik sört pukkantottam az előbb.Na jó hat tuti nem lesz belőle,annyi nem fér belém.Most,hogy olvastam a recepted kibányásztam az üres dobozokat a szemétből!:)Sosem jutott volna eszembe ez a megoldás magamtól!/igaz nő vok,meg szőke/Szóval a napokban akkor sörözni fogok,és ha megvan a doboz létszám akkor elkészítem a recepted ami tetszik így első blikkre.köszi üdv Csató

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-11-20 10:50

wow. Büszke vagyok rád! Fasírt+3 sör?, az kemény:) irigykedem nagyon:)
Ha megvagy kíváncsi vagyok, hogy hogyan sikerült.
Üdv

637
finomliszt 50 dkg
porcukor 3.5 ek
0.5 kk
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
teavaj 7 dkg
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
teavaj 5 dkg
cukor 15 dkg