Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács 2.

Kürtőskalács 2.
Kürtőskalács 2.
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Házilag, alufóliával bevont papírtörlő tekercsek használatával készült kürtöskalács. Ízletes, foszlós, de természetesen ahány ház, annyi szokás. Nekem ez vált be :) Jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez és a forgatáshoz

  • 1 ek vaj (olvasztott, a tekercsekhez)
  • 3 ek cukor (kristály, ízlés szerint)
  • 10 dkg dió (darált, vagy kókuszreszelék ízlés szerint/)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőgépbe tesszük a tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben, és elindítjuk a dagasztás programot. (Nálam ez 1 óra 30 perc.)
  2. Amíg a gép dolgozik, előkészületként a papírtekercseket /ebből az adagból nálam 4 tekercs/ bevonjuk alufóliával, kívül és belül is.
  3. Miután a gépben elkészült a tészta, lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 3 cm-es csíkokat vágunk.
  4. A már előre bevont tekercseket olvasztott vajjal lekenjük, és jöhetnek rá a csíkok spirál alakban, úgy, hogy egy kis réteg az előzőt mindig fedje. Végül vizes ecsettel lekenjük a tésztát, és megforgatjuk cukorban -ill. ízlés szerint, ahogy fent is írtam akár diós vagy fahéjas cukorban.
  5. Kivajazott tepsibe állítjuk a kalácsokat, és kb. 20 percig sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 407
elküldve: 7
receptkönyvben: 597
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

monap79

Mióta szakács: 2010.04.17.
1 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtőskalács sütőben, erdélyi kürtöskalács, házi kürtöskalács, otthon elkészíthető kürtöskalács

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bedö violetta
violetta-konyhája / bedö violetta Sat, 2012-06-16 14:02

A kürtőskalács igazából székely süti.A tőbbi kűrtőskalács késszitöktöl is meg fogom kérdezni hogy tudják "mit mondott a székely amikor a felesége először az asztalra tette a kűrtőskalácsott"???üdv.Violetta

pepecke
pepecke Sun, 2012-04-22 15:51

Nagyon köszönöm ezt az isteni receptet!Most készítettem el de már dagasztom a második adagot is,ezzel el is árultam milyen finom lett!Üdítős fémdobozokat vontam be alufóliával,arra tekertem fel.Ajánlom másoknak is.

Zuzu Petasz
Zuzu Petasz / Zuzu Petasz Sat, 2012-01-28 22:07

Sziasztok,
elkészítettem a kürtőskalácsot és frissen forrón
éppen olyan volt az íze, mint a vásárokban.
A család megdicsérte és mind megette:)
Köszi a receptet.
A.

H.e.n.i.
H.e.n.i. Mon, 2011-08-29 23:58

Hétvégén nálunk is elkészült. Nyárbúcsúztató kerti partit csináltunk a gyerekeknek. Szabadtűzön sütögettük meg a kürtőskalácsokat. A tésztát kézzel dagasztottam ki (nagyon rövid idő alatt és könnyen ment). Egy kapanyél végét tekertük be alufóliával, egy kis margarin rá, majd erre tekertük fel a tésztát... Nagy sikert aratott a gyerekek körében! Köszi a receptet!

mirnix
mirnix / mirnix Sat, 2011-06-18 16:09

Most vettem ki a sütőből, külsőre jól néznek ki, remélem, az ízélmény sem marad el. Alig várom, hogy ehetővé hűljenek!!! Köszi a receptet, mikor megláttam, tudtam, hogy ezt muszály kipróbálni, a gyerekek is nyúztak érte!

marika31
marika31 Sat, 2011-05-21 12:35

én nem vagyok lusta,kidagasztom kézzel.nem kell hozzá másfél óra.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-24 00:44

Az unokáim imádják a kürtöskalácsot és mindig, mindenhol ezt kell nekik venni.
Tudjuk, hogy nagyon drága!
Egyik alkalommal írtam a receptet feltevő kedves hölgynek, hogy adjon tanácsot a szerkentyűre is.
És kaptam ötletet, nem is akármilyet!

Nagyméretű konzervdobozról le kell húzni a cimkét és alatta ott a szép felhasználható fémdodoz.
Pl. őszibarack, zöldborsó stb.
Mindkét fedelét le kell vágni, recept szerint rátekerni a tésztát és csak egy fémrúdra kell ráhúzni a dobozokat és mehet a sütőbe a sínre.
Gyakorlatilag a kalács átmérője azonos lesz a vásárokban kaphatóékkal.
Nagyszerű ötlet és remek lesz a süti!!!!
Nem utolsó sorban remek program ez a gyerekeknek is, imádják tekerni és főleg megenni.
JÓ étvágyat kívánok hozzá!

andex
andex Sat, 2011-02-05 21:43

Sziasztok.
Megsütöttem én is az egyik este ezt a receptet,kézzel dagasztottam nagyon kemény a tészta kézi dagasztáshoz,igy tettem bele még 1dl tejet,sörösüvegeket bevontam alufóliával ezekre tekertem a tésztát,sajnos nekem nincs légkeveréses sütőm igy nem lettek szép barnák,mivel a rácsot a legaljára kellett tennem hogy beférjenek az üvegek,ezért a tészta felső része már égett de a közepe meg az alja fehér maradt.De elfogyott igy is hogy a szine nem volt megfelelő.

ria87ma
ria87ma Thu, 2011-01-27 02:51

Egy par nappal ezelott megsutottem. Nagyon jol sikerult, kiveve, hogy nem tudtam felallitva sutni mert lecsuszott volna. A tej mennyiseget nagyon kevesnek talaltam de sajnos szemre adtam hozza. Miutan felcsavartam meghengergettem majd bekentem olvasztott vajjal es cukorba forgattam. Sajnos itt nicsen cukorrepabol keszult kristaly cukor igy a cukornadbol keszult cukrot hasznaltam ami persze nem adott fenyes karamelt de igy is nagyon finom volt.
Koszonom a receptet.

zsanna81
zsanna81 Tue, 2011-01-18 15:47

Szia monap79! :)

Én most készülök megsütni s azt szeretném kérdezni, hogy hogyan vonod be belülről? ha jól értem letépsz egy darabot és azt is hengerre "sodros" és beletömöd a belsejébe, kívülre eltudom képzelni de belülre :))))))))

A válaszodat köszönöm ! :)

Üdv: Zsanna

monap79
monap79 / monap79 Thu, 2011-01-27 21:29

Kedves zsanna81!

Jól értetted, pontosan így csináltam :))). Gondoltam nehogy meggyulladjon ott bent. Bár nem vagyok nagy szaki ebben, de biztos ami biztosra mentem :)))

palice
palice / palice Thu, 2011-01-13 19:16

diosat es fahejasat csinaltam,az ize egesz jo :) csak nagyon kemeny lett :(
nem tudom,hogy mi lehet a gond ...amikor kivettem a sutobol mar kemeny volt
de mar elfogyott !!! :))))
koszonom a receptet!

palice
palice / palice Thu, 2011-01-13 13:54

en sajnos kezzel dagasztottam :(
most sul!:)))))
az illata mar jooooooo!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-19 13:20

Üdv!

Én sörösüvegekre tekertem. Simán lejött. Tuti a recept.

tsokee
tsokee Thu, 2010-12-09 09:31

Hello-hello!
Én is elkészítettem...A papír kéztörlős guriga átalakítását választottam, illetve egyik csimuta ismerősnek (4 éves kürtös kalács "tesztelő" alany) csak egy alufóliázott WC-papír gurigányit csináltam.
Az íze, állaga isteni lett (mindegyik más-más ízű volt: fahéjas, vaníliás, csokis és a negyedik diós; a kicsié pedig közkívánatra fahéjas-kakaós), valamiért azonban nekem lecsúsztak úgy kb. a tekercsek 2/3-áig:( Érdekes módon a kicsiről (WC-papíros cuccról) nem.
Mi lehetett a gond? Túl vajaztam volna a tekercseket?
Minden esetre hálás köszönet a receptért!! Megjegyzem, Karácsony közeledtével mindenki (aki evett belőle) követeli, hogy ez (is) legyen az asztalon:) Arra gondoltam lehet, hogy csak a kis gurigás módszert választom, és egy akkora adag pont jó lesz egy főnek...Vagy mégsem? Annyira finom, hogy nem biztos, hogy egy kicsi elég lesz:D
Mégegyszer köszi, és gratula a recepthez!
Tsokee

Mankamama
Mankamama / Mankamama Mon, 2010-11-29 12:33

Szerintem mindegyik módszer jó, kinek-mennyi ideje és türelme van azt választja, amúgy meg mi nem egészségtelen mamár? Az igazi a fahengeres lenne parázson, azért annak más az íze..

OdrY
OdrY Wed, 2010-11-24 09:51

Hali!
Nagyon jó a recept! Én ma fogom megcsinálni és olvasva a kommenteket vegyítem a két ötletet, miszerint fél literes sörös/energiaitalos dobozokat fogok bealufóliázni... Többen vagyunk a családban, mint 4 fő, így kicsit kisebbek lesznek és több lesz, de azért én is félek a festéktől rajtuk, ezért takarom be alufóliával. Am sztem így belülről is jobban fog sülni. Alig várom, hogy megkóstoljam :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-11 14:14

Szia! Nagyon jónak tünik,szeretném meg sütni.Érdekelne,hogy nem fog e lecsúszni a tészta,és nem borul e el,és légkeveréses sütőben szabad e sütni nem szárad ki ? Előre is köszönöm válaszod!Üdvözlettel egy nagyon hűséges olvasód!:))

monap79
monap79 / monap79 Thu, 2010-11-11 20:53

Szia molnárka! Én sütőm is légkeveréses és nem száradt ki. Próbáld megcsinálni nyugodtan és bátran, nem fog elborulni, lecsúszni. Sok sikert hozzá!

kismano6
kismano6 / kismano6 Sun, 2010-10-24 13:10

GRATULA GRATULA ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
A RECEPT TÖKÉLETES.
MA MEG SÜTÖTTEM HATALMAS SIKERT ARATOTT .
BÁR KICSIT FÉLTEM TŐLE DE NAGYON EGYSZERŰ .
MÉG EGYSZER GRATULA........................................

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-09 09:51

Nekünk sem olvadt rá az összes cukor, volt hogy darabokban volt rajta, de ez az ízén mit sem változtat, illetve mi így is szeretjük :-)
Wendy

erika34
erika34 Tue, 2010-09-07 22:58

Sziasztok!

Jó a technika és a recept is.Én csak azt szeretném tudni,miért maradt darabokban rajta a cukor?Nem olvadt rá a tésztára .Vajon mi lehet az oka??? Sütnék ismét,de ez elveszi a kedvemet tőle.

kaddi
kaddi Sat, 2010-12-04 19:44

szia, szerintem probald ki mas cukorral mert az lehet a gond. nem vagyok szakerto, csak en is tapasztaltam, h lehet kulombozo. de ha ugygondolod h maskor konnyebben karamelizalodik, akkor lehet h mas volt a problema, pl. hofok.
minden jot.

monap79
monap79 / monap79 Wed, 2010-09-08 21:03

Kedves Erika!

Szeretnék segíteni neked, de nem tudom mi lehet a gond. Lehet a sütő hőfoka a nem megfelelő? Minden sütő másképpen süt és talán ez is probléma lehet.

Mónika

aneg
Wendy / aneg Sat, 2010-08-28 23:14

Kedves Monap79,

Nekem szuper lett, úgy, ahogy írtad! Gyerkőcökkel készítettük, még a szomszéd srácok is ezt ezt ették. Nagyon jó kis délutáni gyerkeprogram volt az alufóliás tekercsek elkészítése, majd a fahéjas cukorba mártogatás. Nekünk is tutira szépen lejött a formáról a süti és mi is állítva sütöttük, úgy ahogy írtad. Köszi szépen a receptet, irtó jó ötlet, máskor is megsütjük!!!

Wendy

monap79
monap79 / monap79 Wed, 2010-09-08 20:56

Kedves Wendy!

Nagyon örülök, hogy ilyen sikeres volt a recept :) A gyerekek a legjobb értékelők :) További szép estét kívánok! Mónika

Szera
Szera Mon, 2010-08-23 16:49

Kedves monap79 !

Teljesen félreolvastad az üzenetemet, és félreértettél...
Azonkívűl profi kürtöskalácsos és gyrosos vagyok...
Csak megemlíteném... "4. A már előre bevont tekercseket"... de ez nem vitatéma...
Én nem csinálok ebből presztízskérdést...mindenki csinálja ahogy szeretné....!!!
Mindenkinek jó sütést-főzést...és szép nyári - őszi napokat...

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2010-10-13 13:15

Akinek egyik módszer sem tetszik, készítse lefelé fordított őzgerinc formán.
Csak semmi pánik, egyszerűen szlalom alakzatban kell végigvezetni rajta a tésztát.
Így nyilván nem lesz henger alakú a végeredmény, de kit érdekel a kinézet, ha 2 perc múlva csak a morzsáit lehet fellelni. :o)
Egyébként én is fóliás megoldással készíteném, abban legalább nincs festékanyag, ami ki tudja mit "csinál" 200 fokon.

Szera
Szera Sun, 2010-08-22 09:13

Kedves monap79 !

Szerineted az alufólia mennyire "nem veszélyes"??? Az mennyire "natúr"???
Egyébként ezek a dobozok lekaparhatattlanok...próbáld meg...!!!
Hidd el évek óta azzal csinálom, és gyönyörűszép formát ad a kalácsnak, és ráadásul eredetire sül a belseje is! Azonkívül simán lecsúszik róla a süti a süté végén, és ami nem elhanyagolható állva sütheted, tehát egyenletesebb is...
Van tapasztalatom...és nem is egyedi az ötletem.

monap79
monap79 / monap79 Sun, 2010-08-22 21:20

Kedves Szera!

Semmi kedvem vitatkozni, én ehhez ragaszkodok ,te ahhoz. Az olvasók pedig döntsék el melyik megoldás a jobb nekik.Nekem is van tapasztalatom, akármennyire hihetetlen. A több emeletes tortától kezdve, lángosig bármint és napi szinten sütök. A fondantot saját kezűleg csinálom a tortákhoz, Sőregitől rendszeresen rendelek a kelt tésztás tudományom meg anyukámtól örököltem. Én is állítva sütöttem, ha olvastad a leírást írtam is,simán lecsúsztattam , tökéletes volt. Szintén hidd el nem egyedül én ragaszkodok ehhez a megoldáshoz. Én nem az alufóliára gondoltam, hanem magára a dobozra, hiszen a doboz a festékkel ellátott nem az alufólia. De tényleg semmi kedvem vitázni, mindenki csinálja úgy, ahogy neki a legjobb. Egyébként pedig elhiszem neked, hogy a te megoldásod is jó, de azért én maradok az általam beváltnál.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-20 20:37

tecik ez a recept

Szera
Szera Fri, 2010-08-20 14:46

Sziasztok!
Használjátok egyszerűen a nagyméretű /félliteres!/ dobozos üdítő, vagy sör dobozát!!!
Szebb, és formásabb lesz.a kalácsotok..!!!
Jó sütést főzést Mindenkinek...!!!

monap79
monap79 / monap79 Sat, 2010-08-21 20:02

Szera, köszönjük a tanácsot, bár őszintén szólva én szívesebben tekerem egy natúr "bármire", mint egy festékkel ellátott dobozra. Attól kicsit félnék.

Myra
Myra Fri, 2010-08-20 06:28

.. és akinek nincs kenyérsütője??? :(
ezer éve nem ettem már kürtöskalácsot , nagyon tuti, hogy ilyen recepteket is lehet találni :)

andrea0223
andrea0223 Sat, 2010-07-24 20:09

Köszönöm a receptet,megcsináltam és a kisfiam azt mondta ilyen finomat még sosem evett,mpedig imádja a kürtöskalácsot!!"Anyáé a legfinomabb"Hála neked!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-29 20:38

Gratulálok hozzá!Nagyon szép lett!:)

hnora82
hnora82 Thu, 2010-04-29 19:53

Szia! Ez tetszik ez a recept, csak azt az egyet nem értem, hogy a papírtörlő gurigáját, hogy vonom be belűlről alufóliával és végül, hogy minek vonom be belűlről? Kívülről még értem...
Köszi: Nóri

monap79
monap79 / monap79 Thu, 2010-04-29 20:05

Szia hnora82
Igazából én azért vontam be belülről és kívűlről is mert biztosra mentem, de sztem elég lenne lehet csupán kívűlről is. Ja meg nekem is így mondták:) Alufóliából csináltam egy kisebb hengert amit óvatosan beletettem a hengerbe..
Sok sikert!
Üdv.monap79

964
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
élesztő 3 dkg
finomliszt 50 dkg
1 csipet
tojás 2 db
margarin 10 dkg
cukor 2 ek
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek
cukor 3 ek
dió 10 dkg
fahéj 1 kávéskanál
vaj 1 ek