Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács 4. - variációk

Kürtőskalács 4. - variációk
Kürtőskalács 4. - variációk
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon furcsa volt újra látni a Horváth Rozi szakácskönyvből ismert receptet Pulai Imre tolmácsolásában ma este.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Egy kis Tokaji aszúval nagyon fincsi!
Egyébként minden további ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk, így is garantáltan nagyon finom, és nem mindennapi süteményt kapunk családunk és barátaink legnagyobb megelégedésére!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót és 1/2 l tejet.
  2. A tésztát jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk.
  3. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára egymás mellé spirálisan rácsavarjuk. A tekerés végén a tésztát az utolsó menet alá visszatűrjük, nehogy a sütéskor letekeredjen a fáról.
  4. A sütőfát előtte olvasztott vajjal kenjük, hogy sütés után könnyen leváljon róla a tészta.
  5. Ízlés szerint normál kristálycukorba vagy vaníliás kristálycukorba hengerítjük, amíg a teljes felülete cukros nem lesz. Ez képezi majd a csodálatos karamellbevonatot a sütés végére.
  6. Faszén parázs felett forgatjuk, amíg a cukor gyönyörű karamellszínű nem lesz. Addigra a tészta is megsül.
  7. Aztán már csak az ízesítés van hátra, a legnagyobb gyönyör az evés előtt. Ízlés szerint fahéjas, kakaós, darált diós porcukorral szórjuk.



 

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 72 698
elküldve: 15
receptkönyvben: 566
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Erdélyi Zsuzsi

Mióta szakács: 2010.10.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

erdélyi kalács, kürtőskalács kókuszosan/diósan, faszénen sült kalács

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2019-05-30 22:49

A hozzávalók leírásánál a tetejére: 1 kg cukor attól tartok, hogy elírás lehet!

papayya
papayya Wed, 2013-09-11 23:42

Én egyszer készítettem sütőben kürtöskalácsot, ízre finom volt egyébként, de a külsején lévő cukor leolvadt sütés közben és mikor kivettem a sütőből folyt le róla.. másnak is ilyen?

Eva17
Eva17 Tue, 2012-06-19 22:06

En sütöttem már sütöben,alufóliába csomagolt sörös dobozon kürtöskalácsot! Nagyon jól sikerült!De van rendes sütöfám is.

Hencsi981
Hencsi981 Thu, 2011-12-22 14:29

Margo.Farkas!Köszönöm hogy szóltál ,mindenképp megyek és megvásárolom:)

margo.farkas
margo.farkas Sun, 2011-07-24 11:37

A Metró Áruházakban nagyon jó minőségű kürtöskalácsütőt lehet vásárolni 999,-Ft/db.

noska
noska Fri, 2011-05-13 10:20

Valakitől azt hallottam, hogy nagyanyáink kukoricaszárra tekerték.

karcsababy
karcsababy / karcsababy Thu, 2011-04-21 01:23

Itt olvastam egy másik kiváló receptnél, hogy konyhai papírtörlő gurigáját kell bevonni alufóliával és vékonyan beolajozni. Én így fogom csinálni húsvétra.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-18 23:35

Csak egy javaslat, az eredeti fa gurigák hejettesítésére.
Meg kell mérni egy magas falú tepsit otthon hogy milyen széles, és hosszú, hogy hány kb 5 cm-es átmérőlyü faguriga férne bele?!
El kell menni olyan tüzépre ahol fűrészelt tüzifát árulnak, és meg kell kérni az eladót, hogy hagy válogassunk pár darabot belőle. Arról otthon szépen le kell a fakérget hántani, smirglivel (csiszolópapír) szép simára csiszoljuk, és a végébe szöget ütünk, ami a tepsi peremére fekszik, és már kész is a sütőben süthető kürtőskalács forma.(mégis csak fa, és nem papírtörlő guriga, és sörösdoboz, alufóliába tekerve)
Lehet hogy nem lesz olyan mutatósan nagy a kalácsunk mint az eredeti, de a miénk!!!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-02-07 09:38

Kedves Pötyike!
Köszönöm a kiigazítást és a jótanácsokat!Sokat segítettél!Hamarosan kipróbálom.
én is szép tavaszi időt és szép napokat kívánok neked.O-né Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2011-02-05 18:57

Kedves Pötyi!
Nagyon örülök,hogy rátaláltam a kürtöskalács receptedre.Már csak várni kell a jóidőt,hogy tudjunk a
szabadban sütni.Ilyenkor én már olyan lázban égek,hogy alig birom ki,hogy valahogy ki ne próbáljam!
Ezt sütőben nem lehet kipróbálni?Ha igen,forgatni kell?Jó kérdéseim vannak ugye?
Üdvözöllek:Olaszné Anci

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Sat, 2011-02-05 21:38

Kedves Olaszné Anci!
Nagyon kedves vagy, de a receptet nem én tettem fel , hanem " Erdélyi Zsuzsi ",ÖVÉ AZ ÉRDEM !! Én csak az egyik hozzászólásra reagáltam ezen az oldalon. Mégpedig , hogy min lehet sütni. Amikor én sütöttem 2-3 hónappal ezelőtt , akkor sütőben sütöttem hőlégkeverésen, fém dobozokon, nem forgattam, mert mindenhol egyformán érte a hő.A kérdésekkel pedig semmi probléma! :) Kitartást nemsoká itt a jó idő!!!!!!!!
Üdvözlettel: Pötyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 13:03

Kedves Pötyike64!

Mióta elolvastam a javaslatodat, olyan boldog vagyok - teljesen feldobott az ötlet - alig várom, hogy elkezdjük sütni ezeket a csodákat.
Már leltárba vettem a doboz készletet és azt is, hogy mit kell még kiűríteni s.o.s.

Köszönöm neked, a gyerkőcök biztos díjazni fogják a sütést és a produktumot. Az eredményről majd tájékoztatlak.

További szép hétvégét kívánok!

Simon Éva

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Sat, 2011-02-05 18:06

Kedves Simon Éva!
Örülök, hogy sikerült örömöt szereznem és várom beszámolódat a végeredményről!
:)))))))))))
Üdvözlettel: Pötyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 11:48

Kedves Pötyike64!

Köszönöm a válaszod és a remek ötletet.
Nekem van 5 kisunokám és minden létező helyen kürtöskalácsot vetetnek maguknak és állandóan nyúznak, hogy annyi mindent sütök pont ezt miért nem tudom megcsinálni.
Gondolhatod itt nálunk a Balatonon ez nem olcsó dolog, sőt a karácsonyi vásárban a Vörösmarty téren pedig ....
Dobozban pedig nagyhatalom vagyunk.

Remek lesz a nyári vakáció alatt ezt közösen gyártani, mert itt kis túlzással ipari mennyiség kell.

Köszönöm mégegyszer!

Simon Éva

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Sat, 2011-02-05 12:24

Kedves Simon Éva!
Örülök , hogy tudtam segíteni :)) , és jó sütögetést kívánok!
További szép napot. Pötyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 18:06

Évek óta szeretnék sütni kürtöskalácsot, de mire tekerjem és min forgassam. A tűz megvan , a tésztát megcsinálonm és hogyan tovább.

Hol tudnék ilyen cuccot beszerezni?

Előre is köszönöm a javaslatokat, ötleteket!

Simon Éva

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Sat, 2011-02-05 00:25

Szia Simon Éva!
Ha nem haragszol én mondanék pár tippet.Amire fel tudod tekerni a tésztát azt a farúdat, karácsony előtt láttam Pécsen a Sparban a konyhai részen.Szerintem másik Spar üzletben is biztos van. Láttam még kirakodó vásárban is. Én már sütöttem itthon, igaz hőlégkeveréses kályhában, üres fémdobozra tekerve pl. üres morzsolt kukoricás vagy előre főzött babos , lencsés fémdobozon. A papír címkét leáztattam és utána egy tökéletes festék nélküli dobozt kaptam. A pálcájához pedig fa rudakat használtam. Igaz a doboz alját átlyukasztottam és így a kályhámnak a rács síneibe be tudtam lassan tolni a méretre vágott fa rudakat.
Remélem tudtam valamit segíteni.
Jó sütögetést. Pötyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-01 13:19

Ez mind szép és jó,de töltsd fel légyszi,hogy kell kürtöskalács készítő szerkezetet készíteni....mert anélkül nem megy. :(

Pali1213
Pali1213 Tue, 2014-01-07 22:42

Kell egy gázégő fej,lehetőleg 3 porcelán betétes egy nagyon lassú fordulatú motor a forgatáshoz(nekem pl.elektromos grill sütőnek a motorja van rá építve.3db.sütőfa és már neki is lehet kezdeni a sütésnek.

1878
finomliszt 1 kg
tojás 2 db
tojássárgája 4 db
porcukor 12 ek
friss élesztő 2 dkg
1 kk
tej 5 dl
vaj 12 ek
cukor 1 kg
vaníliás cukor 4 csomag
fahéj 20 g
kókuszreszelék 20 dkg