Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács 5. - sütőben sült mini

Kürtőskalács 5. - sütőben sült mini
Kürtőskalács 5. - sütőben sült mini
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én imádom a kürtöskalácsot, de mivel elég drága, így minden nap nem lehet megvenni (egy nem elég, és ha többet akar az ember, az meg már drága). Így elkezdtem keresgélni a neten kürtöskalács (trdelníky) után. És lőn csoda az egyik szlovák weboldalon ráleltem erre a jópofa változatára. Mert hát ugye házilag elég nehéz (bonyolult) ezt a kalácsot elkészíteni. Már nagyon sokszor nekifogtam, hogy megsütöm, de annál a pontnál, amikor azt írta a recept "tekerjük fel a kürtöskalács formára", hát bizony megrekedtem, mivel nekem ilyenem bizony nincs. És fogalmam sem volt, hogy hol is lehetne ilyet venni. Dédanyáink korában még létezett ilyesmi, de a mai modern világban nem nagyon lehet kapni, legfeljebb valamilyen turkálóban vagy régiségboltban. Úgyhogy ez a fajta elkészítési mód nagyon ügyes és praktikus, mert több kicsi kürtöskalácsom lett, és a lényeg, hogy mindenki ízlésének megfelelően (kakaós a fiam, diós a férjem és a fahéjas az én kedvencem). Így mindenki elégedett.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat/margarint, a felvert tojásokat és a felfutatott élesztőt összegyúrjuk/dagasztjuk. Amikor már a tészta elválik az edény falától, és a kezünkhöz sem ragad, akkor meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk kelni 30 percet.
  3. Amíg kel a tészta, a habroló formákat betekerjük aloballal (könnyebb lehúzni róla a tésztát, amikor megsült, "és még mosogatni sem kell.")
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és szétsodorjuk 0,5 cm vastagra, és 3 cm széles csíkokat vágunk belőle. Erősen rátekerjük a formára úgy, hogy érintsék egymást (nem kell fednie).
  5. A feltekert mini kürtőskalácsokat megkenjük olajjal, és megforgatjuk fahéjas cukorban/cukros kakaóban/cukros dióban (ki mit szeretne, vagy csak símán kristálycukorban).
  6. Kiolajozott tepsibe rakjuk a kalácsokat. Előmelegített sütöbe tesszük sülni.
  7. Amikor megsült, még melegen lehúzkáljuk a formáról, és ha szükséges, és szeretnénk még egyszer megforgathatjuk a szóratban. Ebből az adagból 20-22 db jön ki a formák nagyságától függően (nagyobb vagy kisebb).

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 56 967
elküldve: 18
receptkönyvben: 720
elkészítve: 8/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tészta, kürtőskalács házilag, sütőben sült kürtőskalács

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

focze973
focze973 Wed, 2011-02-16 10:57

 Erdélyben az én nagymamám a kimustrált fanyelű seprűt "hasznosította" újra,ill.összevágtakb10-15cm.hosszú darabokra,s kész.Ja egy-egy kis szöget ütött a végeibe,hogy villával kitudja szedni a tepsibe (is)sütött darabokat,mintegy alányult a szögnek a villával,s így nem sütötte meg az ujjait.

sk0067
sk0067 Sat, 2011-02-12 22:15

erdélyben még lehet formát venni igaz az sem olyan mint régen kisebb a forma is meg a tartály is amibe az olaj kerül,igy biztos ez praktikusabb,ki fogom probálni!!!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-12 14:57

Nekem apukám fa megmunkáló hobbiból és ő csinált nekem ijen formát amit méjeb tepsi széleire rátéve tudok sütni.Akinek nincsen ijen formája az bevonhat üres sörös dobozt vagy pedig papírtörölköző rolnit alufóliába és ere tekerheti rá a tésztát.

pazipa
pazipa Sat, 2011-02-12 14:11

A 3. pontban a forma megkenése olajjal akar lenni, vagy valami más?

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2011-02-12 16:28

Szia pazipa!
A formákat nem kenjük meg semmivel csak alufóliával (aloballal) betekerjük.Így nem ragad a formára a tészta és még mosogatni sem kell a sütés után a formákat.
Maria

721
tej 250 ml
tojás 2 db
vaj 80 g
finomliszt 500 g
1 csipet
porcukor 3 ek
friss élesztő 20 g
napraforgó olaj 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 1 ek