Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács ahogy Kitti készíti

Kürtőskalács ahogy Kitti készíti
Kürtőskalács ahogy Kitti készíti
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyugodt, meghitt napokon a "legfinomabb"!

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejhez a cukrot hozzáadjuk, majd felfuttatjuk. Ezt követően belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Utána a lisztet,  sót, citrom reszelt héját, vaníliás cukrot összekeverjük. Majd hozzáöntjük a felfuttatott tejet, 5-6 percig intenzíven dagasztjuk.
  3. Ha a tészta elválik az edény falától, belecsorgatjuk az olvasztott vajat. S ismét dagasztjuk.
  4. Ezt követően lisztel kissé meghintjük, törlőkendővel letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Kb. 45-60 perc)
  5. Utána lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 2 cm széles szalagokra vágjuk.
  6. A konyhai papírtörlő gurigákat  alufóliával bevonjuk, olajjal lekenjük. A tésztacsíkokat egyenként csigavonalban kis takarással tekerjük a formára.
  7. Vizes vagy tejes ecsettel kenjük meg.
  8. Keverjük össze egy tálcán a vaníliacukrot a fahéjjal, a kakaóval és némi kristálycukorral. majd görgessük bele a dorongokat.
  9. A dorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe vízszintesen helyezzük.
  10. Előmelegített sütőben süssük meg. Közben egyszer-kétszer forgassuk a kalácsot! Ügyeljünk arra, hogy kb. 10 perc után forgassuk meg először, amikor már félig át van sülve.
  11. Amikor készre sült, rögtön húzzuk le a gurigáról, és így hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 101
elküldve: 2
receptkönyvben: 128
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kitti

Mióta szakács: 2012.02.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fahéjas kürtőskalács, kakaós kürtőskalács, kürtőskalács

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szivike18
Szivike18 Wed, 2012-10-31 22:52

Nnna, én alubóliába tekert wcpapírgurigára tekertem, és állítva tettem be a sütőbe. Ízre kürtős kalács lett, kinézetre inkább briósra hasonlított. Legközelebb lefektetem, úgy fogom megsütni, és kevesebb tésztát is teszek a gurigákra.
Bénázásomtól eltekintve tényleg finom lett, jó recept, szóval köszönöm :)

suvkat
suvkat Wed, 2012-02-22 16:50

Hagyományos sütőben sütöd? Ha igen, hány fokon és meddig?

kitti93
Kitti / kitti93 Thu, 2012-02-23 20:07

Igen hagyományosban, a fokot igazából nem tudom, de sztem kb. 180-200 fok lehet, (kb. 30 perc), de nem szoktam figyelni az időt, amikor már szépen megpirult :)

suvkat
suvkat Fri, 2012-02-24 08:09

Köszönöm! Nagyon szeretjük a kürtőst, de lassan megfizethetetlen lesz, és sokszor már az íze sem a régi. Ki fogom próbálni :)

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Wed, 2012-02-22 09:49

Szia kitti!
Ha valakinek nincs ilyen formája
mivel lehet helyettesítenni
Köszönöm a választ
Holnap meg is sütőm ha sikerül majd
Üdv és szép napot

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2012-02-22 12:02

Szia Mézecske! Én már próbáltam úgy, ahogy Kitti ajánlja, befóliáztam papírhengereket. A receptem más, de ez nem oszt-szoroz a dolgon, próbáld meg bátran! :)
Üdvözlet mindkettőtöknek, Zúza

kitti93
Kitti / kitti93 Wed, 2012-02-22 11:19

Szia! Legtöbben üres sörösdobozzal helyettesítik, szerintem egy nagyon jó helyettesítő még, a konyhai papírtörlő gurigája. Alufóliával be kell tekerni, és úgy rá a csíkokat. Én még ezzel nem próbáltam, mert nekem van speciális kürtőskalács formám, de valószínűleg sikerülni fog. (Az a lényeg, hogy olyan használt guriga legyen, amely nem túl nehéz, hogy a kalács megőrizze eredeti formáját, és ne nyomódjon össze! Remélem sikerülni fog! Sok szerencsét!

Nofertari
Nofertari Mon, 2012-06-04 21:57

Kitti, én ezt nem értem. Ne túl nehéz guriga legyen? Nehogy összenyomódjon a kalács? A kalács, ami kívül van? A gurigán kívül? Még ha fordítva aggódnánk, hogy nehogy nehéz legyen a kalács, különben összenyomja a gurigát...

fzizu
fzizu / fzizu Thu, 2012-08-02 23:56

Szerintem úgy értette,hogy a fektetett guriga ne nyomja le a kalácstésztát!Mert ha a forma nehéz,akkor a tepsivel érintkező fele lapos lenne,és nem lenne szép kerek a végeredmény!

727
élesztő 1.25 dkg
tej 1.75 dl
cukor 1 ek
finomliszt 25 dkg
1 csipet
vaj 2.5 dkg
vaníliás cukor 0.5 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
napraforgó olaj 2 ek