Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács gilingalang konyhájából

Kürtőskalács gilingalang konyhájából
Kürtőskalács gilingalang konyhájából
15 perc / előkészület: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a kürtöskalácsot, de valahogy ritkán ettünk, eddig. Soha nem gondoltam volna, hogy otthon is ilyen finomat lehet készíteni, de mindig izgatta a fantáziámat, így nekiálltam és a végeredmény: rövid idő alatt elkészült és pillanatok alatt elfogyott.

A henger, amin sütöttem: a legjobb a papírtörlő guriga, amit alufóliába kell tekerni, de én sütöttem már 3×3 db wc papír gurigán is, amit egybe tettem, valaki a sörösdobozra esküszik.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát: langyos tejben felfutattjuk az élesztőt. Az összes hozzávalót betesszük a kenyérsütőbe, illetve csak 2,5 dkg vajat, és elindítjuk a dagsztást. (Ez nálam 15 perces.)
  2. 30 percig hagyjuk pihenni a tésztát.
  3.  Olvasztott vajjal bekenjük a fóliázott hengereket.
  4. A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra szeljük.
  5. Feltekerjük őket a hengerekre úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük (1-2 mm), majd a munkalapon néhányszor végig gurítjuk, így eltűntek a rések.
  6. A maradék olvasztott vajjal lekenjük a tésztákat, majd megforgatjuk a kristálycukorba. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  7. A sütőt ezalatt grill fokozatra kapcsoljuk. A középső rácsra téve, nyitott ajtónál elkezdjük sütni őket. Mikor már barnul a cukor, fordítunk kicsit a tésztákon, majd újra és újra. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor.
  8. A sütőből kivett hengereket ízlés szerint kókuszba, fahéjas cukorba, dióba forgatjuk, majd kihúzzuk a hengert.

Ebből a mennyiségből 3 rúd lesz.

  • sütési hőfok: 250°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 114 307
elküldve: 56
receptkönyvben: 1 250
elkészítve: 69/87
Facebookon megjelent: 2

szakács

gilingalang

Mióta szakács: 2012.11.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

az én kürtöskalácsom, házi kürtöskalács, kelt kalácstekercs

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dominika4
Domcs4 / dominika4 Wed, 2017-05-17 15:41

Kissebb változtatásokkal ezt a receptet készítettem el,de mégsem olyan mint a "bolti",ettől eltekintve finom! :)

Kicsu
Kicsu Wed, 2015-08-19 11:50

Mi is megcsináltuk, faszénen. Igazán finom lett. Annyi, hogy nekem ennyi folyadékhoz bőven kellet még lisztet adnom, hogy tészta legyen belőle.

arnika
arnika Thu, 2015-05-28 19:06

10 perce készültek el, de már egy falat sincs belőlük! Nagyon jó, ruganyos lett a tészta kelesztés után, megsülve pedig könnyű, puha. Én alsó-felső sütést választottam, mert nincs grill funkció a sütőnkön. Finom lett!!

Szikra89
Szikra / Szikra89 Wed, 2015-03-04 19:16

Szia! Nagyon jól néznek ki a kürtöskalácsaid,egyből beleszerettem :D Az lenne az én problémám, hogy nekünk a sütőnknek nincs grill funkciója :( Szerinted simán alsó-felső sütésen is elkészíthető? ha igen,akkor ugyanúgy jó a 250 fokos sütési hőfok? Előre is köszönöm :) További szép estét

adri761
adri761 Fri, 2015-01-23 10:48

Imadjuk,ezt nem lehet megunni(az utobbi ket hetben ez a slager:)) Nagyon konnyu elkesziteni,en 30dkg liszttel csinalom,es meg igy is lagy a teszta,de kelesztes utan mar jol lehet vele dolgozni,nem ragad.Koszonjuk a receptet!!!

szegnik
Szegnik / szegnik Sun, 2014-06-01 17:01

Épp most végeztük ki mind a 3 darabot. :) Isteni lett. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálkozzanak vele. Nekem is kissé lágy volt elsőre a tészta de plussz liszttel megoldottam én is. Őszintén szólva szerintem jobb lett - pedig első kürtöskalácsom - mint amit otthon lehet kapni. Köszönöm a receptet!

Kacy
Kacy Sun, 2014-01-12 20:35

Húúú...Tökéletes a recept, isteni finom lett, ilyet még soha sehol nem ettem eddig... Én ipari nagy fólia tekercs papírgurigáját vágattam el a férjemmel három egyenlő hosszúságúra és bevontam sutőpapírral... Pont a megfelelő méretű lett belőle.
Köszönöm ezt a nagyon finom receptet !! :DD

labagida
labagida Sat, 2014-01-11 14:23

Hát ez isteni! Az íze és az állaga is tökéletes. :) Kívánt még egy kis lisztet a tészta - hát megadtam neki. :) Nem mertem állítva sütni, de a fektetés-forgatás mit sem ront rajta.
Köszönöm.

kicsisas
kicsisas / kicsisas Wed, 2013-11-20 13:27

Isteniek lettek a kalácsok! Annyit tapasztaltam, hogy csutkára fel kell tekerni a sütőt, mert akkor nem csúsznak le. Az első kettő után levettem a hőfokot, hogy míg a második adagot feltekerem ne menjen feleslegesen, és mikor azokat raktam a sütőbe lecsúsztak, mert valószínűleg nem volt elég meleg, és nem kezdett el azonnal sülni a tészta. Sok sikert mindenkinek, isteni finom!!!

Cserno05
Cserno05 Sat, 2013-10-05 07:19

Eppen megprobaltam megcsinalni ezt a remek receptet mikor is rajottem hogy egyaltalan nem stimmelnek az adagok, mert azon kivul hogy kaptam egy eppen nem folyo masszat nem sok minden lett belole. Ugyhogy itt kicsit kiakadtam, mert mar nem eloszor fordul elo velem hogy valakinek a receptjet csinalom, de nem irna le NORMALISAN hogy mibol mennyi kell bele, utana meg talalhatom ki es addigra nem biztos hogy ugyanaz lesz a vegeredmeny!

tpkata
gilingalang / tpkata Thu, 2013-11-21 14:28

Szia,

én normálisan írtam le...másoknak sikerült...ha nem először fordult elő veled, akkor valamit lehet rosszul csinálsz, ne másokat hibáztass.
Ne add fel, remélem sikerülni fog, mert egy egyszerű és finom recept!

ttmea
ttmea / ttmea Sun, 2013-08-04 15:52

Kedves Gilingalang.
Az az igazság, hogy nagy elvárásokkal indultam neki a recept elkészitésének. Imádom a kürtöskalácsot és itt csak jo hozzászólásokat olvastam.
Nem tudom, mi volt a gond, de nekem rettenetesen puha és ragadós lett a tészta, pedig mindent mérleggel mértem hozzá. Alig birtam feltekerni a gurigára. Mindenhová ragadt, csak oda nem, ahová kellett volna. Meg azt sem értem, hogyan lehet több csikot egy gurigára összerakni, mert nem nagyon ment egymáshoz kapcsolni őket... Most sül éppen és már csak az izére vagyok kiváncsi... ennyi kinlódás után...

Kacy
Kacy Sun, 2014-01-12 19:19

Szia ! Én éppen most sütöm , azaz várom, hogy kelt állagú legyen a tészta, mert fél óra alatt nekem sem lett az. Gondolom Te ezt is betartottad és itt a gond... A nyers, keletlen kelt tésztával képtelenség dolgozni, így hagyni kell neki időt. A kelés ideje függ az alapanyagok hőmérsékletétől, azaz ha langyos a liszt is, nem csak a tej akkor talán elég a fél óra, de jobb az ötven perc-egy óra. Szóval próbáld ki nyugodtan megint, nem Te voltál az ügyetlen.. :)))

tpkata
gilingalang / tpkata Thu, 2013-11-21 14:26

Szia, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem szoktam mostanában ide benézni...
Nem tusom mi lehetett a gond, nekem eddig mindig sikerült és ahogy láttam másoknak is ízlett.
Ha megfelelő a tészta minősége, akkor gond nélkül tudsz egymáshoz illeszteni szálakat.
Remélem az íze ízlett!

MJ22
MJ22 Sat, 2013-07-27 20:31

Megsütöttem! Isteni lett! Én 0,33 l-es pepsis,sprite-os... dobozokra tekertem fel és állva sütöttem őket. Nem csúsztak le, szépek lettek.
Köszi a receptet! :)

Bogárszemű
Bogárszemű Sat, 2013-03-02 19:50

Nagyon jó ez a recept, érdemes egy kezdőnek is próbálkoznia vele. Nagyon vékonyan kell megkenni vajjal a sörösdobozt, én utána áttöröltem papírtörlővel, így nem csúszott le a tészta a sütéskor, és utána szépen le is jön. Hagyományos gázsütőben csináltam, azonnal elfogyott. :)

Répi75
Répi75 Mon, 2013-02-04 20:21

Kedves Gilingalang!

Hány fokon kell sütni, és hány percig? Légkeverésen, vagy alul-felül sütőn? Bocsi, hogy ilyen buta kérdéseim vannak, de gázsütőhöz vagyok hozzászokva.
Előre is köszi a segítséget!

tpkata
gilingalang / tpkata Fri, 2013-03-15 21:54

Szia,
a legmagasabb hőfokon és grillen süsd, addig míg szépen karamellizálódik a cukor rajta.
Bocs a késői válaszért.

lang111
lang111 Mon, 2013-02-04 20:07

Nagyon jó ez a recept:)Olyan mint a bolti, csak valamit biztosan elrontottam, mert lemásztak a sörösdobozról így kicsit formájukat vesztették, de nem adom fel:)Legközelebb szép hengeresek lesznek:)

tpkata
gilingalang / tpkata Fri, 2013-03-15 21:53

Elfektetted őket? Úgy sütötted? Viszonylag szorosan tekerd fel és amikor rajt a hengeren, akkor hengergesd meg, hogy szépen egymásba érjenek a szálak.
De remélem ízre finom lett :)

Márti99
Márti99 / Márti99 Thu, 2013-01-31 14:36

Kedves Gilingalang!

A kürtöskalácsos hírlevélnél ajánlottam a receptedet, utólagos engedelmeddel. :)))
Szilveszterre megsütöttük, 4x-es adaggal igaz. Az elsőket nagyon kinyújtottuk, vékony lett a tészta. Viszont a következőnél már tanultunk, FINOM LETT!
Köszi a receptet. Minden jót kívánok!
Üdvözlettel:
Márti

jesolo
jesolo Sat, 2013-01-26 20:13

èn kèrdeznèm toletek ha befottesuvegre tekered lehetsèges vagy az uveget be kell alufolàval tekerni ès fektetve vagy àllitva kell sutni?

tpkata
gilingalang / tpkata Fri, 2013-03-15 21:50

Bocsi a késő válaszért és már valószínű túl is vagy rajta...
Én még soha nem próbáltam üveggel és félnék is, hogy elpattan, de én félek az üveg dolgoktól...ha betekered, azzal nem ártasz és fektetve kell, különben lecsúszik
Remélem jól sikerült!

KisEdi
Edi / KisEdi Sat, 2013-01-26 20:10

nagyon tetszik a recept, viszont azt nem értem, hogy a gurigákat állítva kell a tepsire tenni, vagy fektetve? Ha fektetem akkor nem sül jobban az alja, és nem lesz lapos? Ha meg állítom akkor nem csúszik lefelé? Bocs a hülye kérdésért :D

tpkata
gilingalang / tpkata Fri, 2013-03-15 21:47

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, már valószínű késő és már mások segítettek: fektetni kell, és nem lesz lapos, illetve jobban sült egyik fele sem, mert szinte folyamatosan csavargatni kell őket. Remélem finom lett!

Márti99
Márti99 / Márti99 Thu, 2013-01-31 14:38

Szia KisEdi!

Mindenképpen fektesd, mert különben lecsúszik a tészta :) Tapasztalatból mondom, sörös dobozzal csináltuk, de amúgy is alufólia van mindkettőn, úgyhogy mindegy mire tekered. A vaj olvadása után lecsúszik a tészta. gondoltuk így gyorsabb lesz a sütés, csak nem gondoltuk végig a dolgot rendesen. :D

Üdv.
Márti

bogyesz14
bogyesz14 Thu, 2012-12-13 12:12

Nekem sajnos nincs kenyérsütőm így ha simán bedagasztom ugy is jó lesz a tésztám?Lehet buta kérdés de ugy gondoltam inkább megkérdezem.Köszönöm :)

tpkata
gilingalang / tpkata Thu, 2012-12-13 17:18

Szia,
egész biztos szuper lesz úgy is! A kenyérsütő csak segít, de kézzel még jobb is lesz :)

edit2000
dokinéni / edit2000 Sun, 2012-12-02 20:11

Ma reggel találtam meg receptet és délután meg is csináltuk. Sörös dobozra tekertük. A gyerekeim nagyon élvezték.
Húúú, szuper lett, csak kevés, pedig dupla adagot csináltam 4 főre. Nem tudok eltelni vele!

Sancho
Sancho Sun, 2012-11-25 13:10

A legjobb parázson sütve. Nálunk készítenek mini kalácsot, ezt 20 centis seprünyél darabokra csavarják, s olajban sütik.

tpkata
gilingalang / tpkata Mon, 2012-11-26 08:00

Én is most vettem kürtöskalács sütőt, úgy rendeltem, kicsit csalódás volt, mert picike, azaz 15-20 cmest lehet vele sütni és a mellékelt recept alapján ott is olajban kell sütni. Ezt még nem próbáltam.

872
finomliszt 25 dkg
0.5 kk
cukor 1.5 ek
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 1 db
tej 1.5 dl
élesztő 1 dkg
vaj 2.5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 2.5 dkg
cukor 10 dkg
kókuszreszelék 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
dió 5 dkg