Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lagzikalács

Lagzikalács
Lagzikalács
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen,  nálunk, a lakodalmas háznál készítettek ilyen kalácsot. A lakodalom előtti héten ezzel kínálták azokat a vendégeket, akik  nászajándékot vittek. A lakodalomban pedig az asztalra került úgy, hogy egy -egy kalácsot a borosüveg nyakára húztak.
Sima kelt tészta, csak kicsit másként:) Anyukám a lekváros buktát is így készíti, csak akkor az őrölt szegfűszeget kihagyja belőle. Ebből a mennyiségből kb. 5 db kalács készíthető.


 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A tojást, a sót, a cukrot, a zsírt, és az élesztős tejet beleöntjük egy tálba, beletesszük a szegfűszeget, a lisztet, és a tésztát bedagasztjuk. Meleg helyen, kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát gyúródeszkán átgyúrjuk, és 10-15 percet pihentetjük, majd 20 kicsi, egyenlő részre vágjuk.
  4. 4 egyenlő hosszúságú rudat sodrunk. Kettőt a tepsibe teszünk párhuzamosan, majd erre merőlegesen a másik kettő rudat. A metszéspontoknál tekerünk egyet a tésztán úgy, hogy a közepén egy négyzet maradjon. A rudak végeit összetekerjük úgy, hogy egy kört kapjunk.
  5. Az 5. rudat olyan hosszúra sodorjuk, hogy az előzőeket kőrbeérje.
  6. A tetejét megkenjük tojással, és előmelegített sütőben megsütjük attól függően, hogy milyen vastagra sodortuk a rudakat.



 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 609
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

DrHouse

Mióta szakács: 2011.04.04.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács lagziba, kelt tésztás kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-05 01:31

Hát ez csodás, (nem értem, hogy senki nem dícsérte eddig?), üdv, Torma :)

1110
tej 0.5 dl
friss élesztő 4 dkg
tojás 2 db
1 kávéskanál
cukor 3 ek
disznózsír 3 ek
finomliszt 100 dkg
szegfűszeg 2 teáskanál
tojás 1 db