Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lagzis kalács

Lagzis kalács
Lagzis kalács
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom kedvenc kalácsa volt, de sajnos csak esküvőkre sütötték  kb. 4-5 kilós "kiszerelésben". Szerencsére sikerült megszereznem a receptet, és háztartási mennyiségre átszámolva 1,2 kilós "kalácskát" varázsolni belőle. Azóta gyakran sütöm a család örömére.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Egy bögre tej, kakaó, tejeskávé, karamella mellé ideális. Nagyon finom, illatos kalács. Igazi vajjal, lekvárral felturbózva isteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a kakaó, a vaníliás cukor és a citromhéj nélkül összegyúrjuk, majd kétfelé vesszük.
  2. Az egyik felébe a kakaóport, a másikba a vaníliás cukrot és a citromhéjat gyúrjuk.
  3. 20 percig kelesztjük meleg helyen, majd a tésztákat 3-3 darabba vágjuk.
  4. Kinyújtunk egy fehér színű tésztát, megkenjük egy kis olajjal, megszórjuk mazsolával (elhagyható), majd ráfektetünk egy szintén kinyújtott kakaós tésztát. Az egészet beigli szerűen feltekerjük. Ezt megismételjük a másik négy tésztadarabbal is. 
  5. A három rúd közül kettőt egyszerűen összecsavarunk, a végeit a tészta alá hajtjuk és egy 3 literes, kizsírozott lábasba tesszük. 
  6. A harmadik rudat egy kissé meghúzogatjuk, annyira, hogy a lábasba az összecsavart tészta köré tudjuk fektetni. (Nem baj, ha hézagok vannak a tészták között, össze fog kelni.)
  7. Letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük. (Ki fog emelkedni a lábasból.)
  8. Ha megkelt, felvert tojással lekenjük, és lassú tűzön szép pirosra sütjük. 
  9. Ha megsült, még melegen egy késsel meglazítjuk a lábas oldala mentén, és kiborítjuk. Rácsra téve kihűtjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 909
elküldve: 4
receptkönyvben: 176
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Czápika

Mióta szakács: 2011.08.29.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós-vaníliás kalács, mazsolás kalács

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Sun, 2013-06-30 20:29

Kedves Czápika!

Örülök, hogy rátaláltam a receptedre, mert esküvőre készülünk, és még nem sikerült beszerezni a hagyományos lagzis kalács receptjét. Igazából, engem az eredeti recept érdekelne, az a 4-5 kilós változatot szeretnénk megsütni.Ha tudnál benne segíteni, nagyon megköszönném.

Üdv : Hajni

Czápika
Czápika / Czápika Tue, 2013-07-02 21:53

Szia!
A receptet meg tudom adni, de szükséges hozzá egy kb 15-20 literes lábas, vagy kalács sütő forma és egy kemence, vagy óriási sütő. Ha ezek megvannak, tuti a siker :) Recept (kicsit más, mint a kis adag): 3,5 kg liszt; 1 ek só; 50 dkg cukor; 150 szem édesítőszer 1,5 dl szódavízben feloldva; 7 dl olaj; 15 dkg élesztő 3 dl tejben feloldva; 3 tojás sárgája. Az elkészítése annyiban különbözik a kis adagtól, hogy a kakaós tésztába bele kell gyúrni a 3 tojás felvert fehérjét. (hogy mi marad a habból, mire beledolgozod, azt nem tudom...). A fehér tésztába 4-6 cs vaníliás cukor kell ízlés szerint. A további elkészítési mód megegyezik. Sok sikert, és örülnék, ha vissza jeleznél, hogy sikerült! Üdv: Czápika

lukreczia
lukreczia Mon, 2012-10-01 13:23

Az hogy lehet hogy a "régi öregek" lagzis kalácsa is szép magas volt? csak mert nagymamáimból kiindulva a szegény parasztembernek nem volt otthon édesítője...mellesleg, mindenképp ki fogom próbálni, csak egyszerűen nem hagy nyugodni a gondolat...csupán ellentmondásos nekem a dolog :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-10-21 18:21

Jaj, de szép! A kelt tészta a gyengém, mindenképp kipróbálom, de édesítő helyett azt hiszem, mézzel.
Üdv: Fahéj

Czápika
Czápika / Czápika Fri, 2011-10-21 22:36

Kedves Fahéj! Örülök ha kipróbálod, de javasolnám az édesítőt legalább részben, mert attól lesz magasabb a kalács. A sok cukor - és így gondolom a méz is - lehúzza és tömörebbé teszi a tésztát. Üdv: Czápika

612
finomliszt 60 dkg
friss élesztő 5 dkg
cukor 2 ek
édesítőszer 28 db
napraforgó olaj 1 dl
tej 3.5 dl
cukrozatlan kakaópor 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojás 1 db
mazsola 1 marék
napraforgó olaj 1 ek
disznózsír 1 ek