Lahmacun recept

Lahmacun
Lahmacun
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi love story a miénk, szerelem első kóstolásra. A lahmacun (ejtsd: lahmadzsun) volt a legeslegelső étel, amit Törökországban ettem. Most is emlékszem a kis eldugott alagsori étteremre Isztambulban, ahová a párom cipelt. Olyan fantasztikus kiszolgálásben sem addig, sem azóta nem volt részem. Azt hiszem. az egész éttermi személyzet rajtam mulatott, mikor az akkor még ismeretlen kologne-t italnak nézve visszautasítottam rögtön kezdésként, melyet arrafelé tudvalévő kézfertőtlenítésre használnak előszeretettel. Döbbent arccal bámultam a sorra érkező salátákat és előételeket, melyektől az asztal már csak alig látszott. és ekkor még nem is rendeltünk főfogást magunknak. Ez itt természetes, hangzott el persze törökül, és én megértettem, igen, ezek tudnak élni!
Tisztán emlékszem az ottani lahmacun ízére is, és az adana kebabéra, amit a fiúk ettek, mennyei... Azóta is könyörgök a páromnak, hogy csak még egyszer vigyen vissza oda.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A húsos kencéhez

ajánlat

Citromdarabokkal és jó sok vágatlan petrezselyemmel tálaljuk. Sok helyen felszolgálnak hozzá citrommal és olívaolajjal, sóval ízesített egyszerű paradicsom-uborka-hagyma salátát is.
A lahmacunokat, mint a palacsintát, feltekerve, a petrezselyemmel megtöltve fogyasztják, de ha a pizzához hasonlatosan nyammogjuk el, akkor sem követünk el egetrengető hibát.
Tipp: Kicsit európaiasíthatunk is a dolgon, ha reszelt sajttal szórjuk meg még frissében feltekerés előtt vagy másnap, mielőtt újra felmelegítjük. Török társaságban persze ez eszünkbe se jusson.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: pizza
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

török pizza, török darált húsos lepény, marhahúsos lepény, marhahúsos palacsinta, török palacsinta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez adjuk az élesztőt és a sót, összekeverjük, majd apránként vizet adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk, mely már szépen elválik az edény falától.
  2. Fél órán át letakarva kelesztjük, közben elkészítjük a kencét.
  3. A legegyszerűbb konyhai aprítógépet használni, de ennek hiányában is megoldhatóak a következők. A hagymát és fokhagymát, paprikát, erős paprikát, hámozott paradicsomot finomra aprítjuk vagy lereszeljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. A cél, hogy minél krémesebb húsos pépet kapjunk.
  4. A kelesztési idő letelte után a tésztát 10 felé osztjuk.
  5. Alaposan lisztezett felületen nagyon vékonyra (0,5-1 mm), kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk az egyes tésztaadagokat közben lelkesen lisztezve a lapok tetejét is, hogy nehogy a nyújtófához ragadjanak. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire helyezzük (közben még kézzel nyújtható, igazítható), megkenjük kb. 2-2 ek húsos krémmel, majd előmelegített sütőben egyenként 6-6 perc alatt készre sütjük őket.
  6. Célszerű egy lap kinyújtásával kezdeni, majd miatatt ez sül, előkészíteni a következő lahmacunt és így tovább. A kinyújtott lapot vagy lapokat száraz konyharuhán várakoztathatjuk, így elkerülve mindenféle letapadást.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 24 920
elküldve: 4
receptkönyvben: 416
elkészítve: 13/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ági988
Ági988 / Ági988 cs, 2015-02-12 00:29

Szia!
Megkérdezhetem melyik étterem volt az? Májusban utazom Istanbulba :)
Előre is köszi!

battike
battike sze, 2013-03-06 14:30

Megcsináltam és nagyon fini lett! Viszont sokan keverik ezt a csónak alakú török pizzával pedig annak tök más a tésztája (én csak itthon ettem itt élő törökök csinálták). Valaki megírná, hogy pontosan mi a különbség? A csónak alakúnak vastagabb és puha a tésztája és olyasmi íze van mint a bécsi perecnek (bocs nem tudok jobb hasonlatot mondani) :))

f.detti
f.detti cs, 2012-08-09 15:17

El is készítettem. Hát valami isteni lett! :) Megcsináltam hozzá a paradicsomos-uborkás-hagymás salátát. Ezzel töltöttük meg a "pizzát" és úgy tekertük össze. Még egyszer hálás köszönet érte, gyakran fogom készíteni. És szívesen látnék még egyéb török "péksüti" receptet is :)

f.detti
f.detti sze, 2012-08-08 15:50

Azta! Ezt mindenképpen ki kell próbálnom, istenien néz ki!!! Ráadásul a törökországi nyaralásunk után rá vagyok kattanva a török péksütikre, mert egyszerűen imádnivalóak :) Szét is nézek nálad, hátha találok még valami finomságot :) Köszi

Dlakam
Dlakam h, 2012-02-13 20:58

nem nagyon használok száritott élesztöt,a friss élesztöböl mennyi kell hozzá?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2010-08-07 10:19

elif!Nagyon köszi, most ráhajtok, aztán lehet én is lassulok, mert sulikezdés lesz, a főzés nem áll meg, csak nem oly gyakran jutok a géphez, de ha egyszer beindulok,nem állok meg!!Főzni kell, enni kell, remélem, még van olyan étel, ami sajátosan enyém,családi, és feltehető, mert nagyon nagy a repertoár, és sok mindent már nem lehet feltenni, hiszen van, nincs értelme.Azért próbálkozok,és a fiam is segít.A gép, sulikezdéskor, javarészt az övé lesz, bár ha megtanít képet felrakni, akkor nincs előttem akadály.Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-08-07 00:52

Igazán aktív vagy, ez nagyon szuper!:) Én bevallom őszintén, egy kicsit "tunyulok" és majd később összeszedem magam...egy kicsit még kihasználom a nyári szünet adta pihenőt!:)) Kíváncsi leszek a börekre is! Gyanús, hogy azt is elmentem, s elkészítésre fog sorakozni...:D

elif
Tekten Elif / elif szo, 2010-08-07 00:18

Köszönöm Éva-Anyóca! Te is szuper recepteket hozol ám, ráadásul micsoda tempóban és a képek is nagyon szépek! Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif szo, 2010-08-07 00:17

Kedves Mrs Smith remélem ízleni fog, majd oszd meg a tapasztalatokat! :) Ma este megint pirospontot kaptam anyósomtól, igazság szerint el sem akarta hinni, hogy mantit csinálok (töltött tészta), a webkamera elé kellett költöztetnem a fél konyhát, hogy ő is lássa és oszthassa az instrukciókat. :)
A ramazan pidével mi lett, kipróbáltátok végül?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-08-07 00:38

Még nem tudtam, mert a szülinapi bulin túl nagy falat lett volna (40 fő) Így a bevált rutinból elkészíthető ételeket készítettem el, utána nyaralni voltunk, ott nem volt sütő, de majd nemsokára már az is következik, mert igen izgat az is!:)) A nigella magokat meg is vettem direkt emiatt. :) A manti lesz majd ami megjelenik a blogodon? Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif szo, 2010-08-07 00:43

Igen, az lesz. Páromnak olyannyira ízlett, hogy vacsoránál megette az én részemet is, majd még éjfélkor nekiállt a maradéknak és ez sem volt elég, a kifőzetlen kiszárított tésztát is elkezdte nassolni, úgy kellett kimenekítenem a karmai közül. :D
Ó, hát akkor remek, ha van nigella, mert hamarosan jön a fincsi börek receptem, azon is jól mutat. ;)

634