Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Laktóz- és gluténmentes marlenka

Laktóz- és gluténmentes marlenka
Laktóz- és gluténmentes marlenka
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az "egyszerű marlenka recept" kicsit kalória szegényebb glutén- és laktózmentes verziója. :)

Nagyon könnyű krémes, puha állagú, isteni süti.

hozzávalók / 12 adag

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Hozzávalók a tésztához

  1. Az útifű maghéjat keverjük el a tej felével, és amíg pár perc alatt kocsonyás állagú lesz, addig a többi hozzávalót készítsük össze egy nagy edényben. Majd az útifű maghéjat is hozzáadva gyúrjunk tésztát. Ha úgy látjuk, hogy nem elég nedves a tészta, adhatunk hozzá még tejet. Ha nem szeretnénk ennyiféle lisztet használni, a lisztmennyiség megosztható zabpehelyliszt és rizsliszt/kókuszliszt között is. Ebben az esetben lehet hogy picit több liszt kell majd, hogy felvegye a nedvességet, mivel a lenmagliszt magas nedvszívó tulajdonságú liszt.
  2. A tésztát osszuk 4 egyenlő részre, és kb. 25x30-as méretre nyújtva, sütőpapírra helyezve süssük meg egyenként. A nyújtásnál használjunk kukorica- vagy rizslisztet. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 percig kell sütni a lapokat. (Ha van nagy gáztepsink, akkor 2 részletben is meg lehet sütni a lapokat, majd azokat két egyenlő részre kettévágva megkapjuk a 4 kisebb lapot.)

Hozzávalók a krémhez

  1. A tejből, a "cukor" feléből és a pudingpor+keményítő keverékéből főzzünk kemény krémet.
  2. A margarint a "cukor" másik felével és a vanília aromával, valamint a vaníliás cukorral kicsit habosítsuk fel, majd a habtejszínből a habfixáló segítségével verjünk kemény habot. (Ha valaki édesszájú, akkor ízlés szerint tehet bele több édesítőt is.)
  3. Ha a krém kihűlt, elkeverjük benne a felhabosított vajat, majd egy lyukas fakanál segítségével lazán, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is.
  4. Az elkészült krémmel megtöltjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. Érdemes egy éjszakát a hűtőben pihentetni, hogy a lapok megpuhuljanak. Minél többet áll, annál puhább lesz a süti. Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint szórjuk meg neszkakaóval.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 222
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bambi46

Mióta szakács: 2016.11.02.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

marlenka lisztérzékenyeknek, krémes réteges

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kubatovpolli
Kubatovpolli Sat, 2019-01-19 22:07

Hát ma megsütöttem! Ennyit még nem kínlódtam süteménnyel. A tészta már kinyújtva is nagyon törékeny. Az első lap volt a tanuló darab. Végül szilikon lapon nyújtottam ki és azzal együtt sütöttem. A lecsúsztatásnál még törékenyebb volt. Félbe vágtam a lapokat, hogy egymásra tudjam rakni. A végeredmény viszont egy nagyon finom sütemény lett. Ettől függetlenül csak türelmeseknek ajánlom a kipróbálást.

bogica46
Bambi46 / bogica46 Sun, 2019-01-20 18:28

Kedves Kubatovpolli,
legközelebb ha száraznak érzed a tésztát, és nyújtásnál töredezik, nehéz vele dolgozni, tegyél még hozzá folyadékot, tejet például és az egyből segít rajta. Sokszor a lisztek nem egyformák ezért lehet, hogy valaki szárazabb eredményt kap.

509
zabpehelyliszt 20 dkg
lenmagliszt 5 dkg
szezámliszt 5 dkg
kókuszliszt 10 dkg
méz 2 ek
tejmentes margarin 15 dkg
xilit 20 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 2 kk
útifű maghéj 1 ek
laktózmentes tej 1 dl
cukrozatlan kakaópor 2 ek
laktózmentes tej 10 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
kukoricakeményítő 2 evőkanál
xilit 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tejmentes margarin 7 dkg
növényi tejszín 200 ml
habfixáló 1 csomag
vaníliaaroma 1 kávéskanál