Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Laktózmentes palacsinta

Laktózmentes palacsinta
Laktózmentes palacsinta
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A palacsinta az egyik nagy kedvencem, ha kölyökként megkérdeztek, elég hosszú időn át rendre ezt vágtam rá. Amióta Cronh-betegséggel élek, a tejet, túrót még sütve/főzve is nehezen tolerálja a szervezetem, ellenben a laktózmentes termékekkel alig van gondom. Szerencsére ezekből az utóbbi években egyre szélesebb a kínálat, s egyre barátságosabb áron elérhetőek.

A laktózmentes tej határozottan édesebb ízű, mint a sima tej, érdemes ezzel számolni a felhasználásakor.

Érdekesség, de általános tévhit: a laktózmentes tejtermékek valójában nem laktóztól mentesek, hanem az előállítás során kerül a tejbe az a laktáz enzim, amit a laktózérzékenyek szervezete nem, vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor (laktóz) lebontása így már a termékben lezajlik, s a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható.

hozzávalók / 3 adag

Tészta

Töltelékek

ajánlat

A fenti mennyiségek hozzávetőleg 3 túrósra, 3 diósra és 2 mogyorókrémesre elegendő.

A töltelékekre végtelenül sok variáció létezik, szerintem a gyümölcslekvárokkal nem lehet melléfogni, azokat kifejezetten ajánlom!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A mazsolát legalább 1 órára langyos vízbe áztatjuk.
  2. A tojást kevés tejjel, a csipet sóval és a cukrokkal kissé felverjük. Hozzáadjuk a liszt felét, a vizet, az olajat, és csomómentesre keverjük, majd a maradék tej és liszt folyamatos adagolásával tejszín sűrűségű, folyós és csomómentes tésztát készítünk. 10-20 percet állni hagyjuk. Ha szóda helyett sima víz áll rendelkezésre, érdemes robotgépet használnunk, így kissé levegősebb lesz a tésztánk.
  3. Két lapostányért készítünk elő. Palacsintasütő edényt használunk, 0,5 dl étolajat kiporciózunk, és ecsettel minden sütés előtt 1-2 gyors mozdulattal átkenjük a serpenyőt. Nem is feltétlenül szükséges, mert a tésztába került 1 ek olaj, így ha az edény is jó, nem fog leragadni.
  4. A serpenyő méretétől függően 6-10 palacsintát süthetünk. Az egyik tányérra tesszük a kész palacsintákat, majd a sütés végén fejjel lefelé rátesszük a másikat, átfordítjuk, és a legelőször megsütött még langyos palacsintánkkal kezdjük a töltést. A felszabadult tányért elmossuk, majd rögtön rá is halmozhatjuk a kész palacsintáinkat.

Töltelékek

  1. Túrótöltelék: a túrót alaposan összetörjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett, megpuhult mazsolát, az 1 ek porcukrot, és a fél csomag vaníliás cukrot. Ha nem túlzottan vizes a túró, néhány ek tejjel (a túró és a tej is laktózmentes) picit lágyítjuk.
  2. Diós töltelék: 2-3 púpozott ek porcukrot 3 ek darált dióval elkeverünk.
  3. Mogyorókrém: simán a palacsintára adagoljuk.
  4. A töltelékekkel megtöltjük a palacsinták egyik felét, és innen kezdve tekerjük fel.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 419
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós palacsinta, diós palacsinta, nutellás palacsinta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

635
finomliszt 15 dkg
tojás 1 db
laktózmentes tej 3 dl
szódavíz 1 dl
vaníliás cukor 0.5 csomag
napraforgó olaj 1 ek
1 csipet
laktózmentes túró 15 dkg
mazsola 3 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
laktózmentes tej 0.5 dl
dió 5 dkg
porcukor 3 ek
nutella 2 ek