Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne 9. - Vincent "Vega" módra

Lasagne 9. - Vincent "Vega" módra
Lasagne 9. - Vincent "Vega" módra
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

„…már Mia is megmondta, hogy nem kellene állandóan sztéket zabálnom. Lehet, hogy igaza van. Most is megülte a gyomrom egy kicsit. Elmegyek klotyóra, míg ez az idióta bunyós, Buch, vagy  hogy hívják, hazakeveredik. Aztán eldumálok vele… hogy mérnem tudott leseggelni az 5. menetben…”
Tarantino „gyermeke” Vincent Vega egyik kedvenc étele is lehetett volna az alábbi fogás. Ki is próbálhatta volna, főleg az 5 dolláros shake után, csak közben Buch szitává lőtte elmélkedés közben a WC-n. Sajnos az interneten kóborol jó pár hibás olasz tészta alaprecept. Az igazi alaptésztához nem kell só! Fogj finomlisztet (BL-55, én rendszeresen teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készítem, „teljesen” jó), és egy szűrőn keresztül szitáld bele egy mély edénybe. Csinálj mélyedést a közepébe, és üss bele annyi tojást, ahányszor 10 dkg a liszt. Tehát 50 dkg liszthez 5 tojás. Namost, ha madaras teszkóban vetted, akkor az „fürjtojás”. Ebből a minőségi tojásból a méretbeli hiányosságai miatt mindig eggyel többet használj. A tojásokat verd fel egy villával, majd a liszttel együtt alaposan gyúrd át, míg egy homogén, rugalmas tésztát nem kapsz. Olyan állagú lesz, mint egy jól megrágott rágó…Gyorsan megy, kb. 5 perc. Nem kell sózni! Ezt sokan elszúrják. (Csak a főzővizét kellene, ha lenne pl. taglietelle esetében, de most a töltelékekek átveszik a só a szerepét). Aztán be a hűtőbe fél órára pihenni. Pihenjetek együtt. Ülj le, pukkants egy kis fehérbort (úgy is kell a töltelékhez), és kortyolgasd, miközben elkészítjük a kétféle szószt.
Fél óra múlva dobd egy belisztezett nyújtódeszkára, majd oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Akinek tésztakészítő gépe van, az most nyújtsa ki 6-os vékonyságúra, lasagne tészta alakúra. Akinek nincs, az most kicsit erősíteni fog tricepszre. Nyújtsd ki, mind a 4 egyenlő részt, egy kb. 20-25 cm széles, bármilyen hosszú téglalapra (mint egy széles szalag), majd vágd 35-40 cm hosszú darabokra. Belisztezett papírtörlőre vagy konyharuhára teregesd ki őket egymás mellé, és szárítsd egy kicsit (mintha csak a pénzmosás szárítástechnológiáját gyakorolnád), míg elkészítjük a belevalókat. Nagyon vékony legyen. A lehető legvékonyabb. Kb 1-2 mm. Jöhet a két beszólás, azaz beszósz…
Tejszínes beszósz:
Készíts tejszínes gombás ragut.  (Részletesen itt találod meg: http://nemnagykunszt.postr.hu/varatlanul-kiszabadult-a-sok-eves-rabsagbol)
Paradicsomos beszósz:
Kockázd apróra a hagymát és párold üvegesre olívaolajon. Nagylyukú reszelőn reszeld le a zöldségeket, majd párold a hagymával 3 percig. Borítsd bele a sűrített paradicsomot, ketchupot, a bazsalikomot és az oregánót. Öntsd bele a vizet és a tejet. Sózd, és főzd őket együtt 10 percig. Fogj egy jénait vagy egy magasabb peremű tepsit. Önts az aljára egy fél merőkanállal a tejszínes szószból, és jöhet a rétegezés. Legfelülre hagyj egy kis paradicsomos szószt, azzal kend meg az egész tetejét. Mehet rá a reszelt sajt vagy mozzarella. Told be a sütőbe középre. Kész.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tejszínes szószhoz

A paradicsomos szószhoz

A tetejére

ajánlat

Áh, nem is a Vega kedvenc kajája lenne, hanem a Juhász Árpi bácsié. Hát nézzétek meg, nem úgy néz ki, mint egy tökéletes üledékes, rétegezett kőzet rend?…


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszet szitáljuk egy mély keverőtálba, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést. Ide üssük bele a tojásokat (a legjobb, ha a tojás szobahőmérsékletű). A tojásokat verjük fel, és alaposan gyúrjuk át a tésztát. Ha kész, tegyük a hűtőbe 30 percre.
  2. Készítsük el a tejszínes szószt. A gombát vágjuk vékony cikkekre, és az olívaolajon először fedő alatt 5 precig párpljuk, majd fedő nélkül pirítsuk addig, míg nem esik teljesen össze, és nem pirul meg.
  3. Ekkor mehet rá a tejszín, a bor, a tej, aki szereti a zúzott fokhagyma. Ha kész, akkor tegyük félre, és ha kicsit kihűlt, akkor tegyük bele a tojássárgáját, majd jól keverjük el.
  4. Készítsük el a paradicsomos szószt: A hagymát kockázzuk fel, és pároljuk meg. A nagylyukú reszelőn gyaluljuk le a zöldségeket, majd mehetnek a hagymára. Pároljuk őket együtt 3 percig.
  5. Tegyük bele az oregánót, sót, bazsalikomot, majd mehet rá a sűrített paradicsom, a tej és víz. Főzzük együtt 10 percig.
  6. Vegyünk elő egy jénait vagy egy mély tepsit. Kezdjük el a rétegezést. Először egy fél merőkanál tejszínes szósz a jénaiba, majd egy réteg tészta, majd a paradicsomos szósz. Aztán megint egy réteg tészta és a tejszínes szósz.
  7. Ezt addig csináljuk, míg el nem fogy. Az utolsó réteg tetejére a paradicsomos kerüljön. Szórjunk rá reszelt sajtot vagy mozzarellát, esetleg parmezánt.
  8. Mehet a sütőbe 25 percre 180 fokon, majd a 200 fokon grillfokkozatot pirítsuk rá a sajtot.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 581
elküldve: 1
receptkönyvben: 183
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lasagne, tészta, rakott tészta, vegetáriánus lasagne

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

macskavati
macskavati Sun, 2012-06-10 16:35

Ha pedig Buch barátnőjének szeretnél a kedvébe járni,akkor áfonyás palacsintát készítenél...reggelire persze !:)Üdv.:Macskavati

anna_anna
anna_anna Wed, 2011-03-23 15:04

En a tesztanak a boltban talalhato reteslapot hasznalom, a tejes szoszt viszont higabbra hagyom. Kb egy liter tejet hasznalok a martashoz.A sutesi ido kb egy ora

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-07 11:38

Kedves Nemnagykunszt! Tudod mit? Úgy vagy jó, ahogy vagy!:-)))))))
Ne változzál senki kedvéért.Öröm "felütni" azt az oldalt, ahol a klassz recepted van, mert vidámságot okoz, sőt bepisilésig való nevetést (bocsi), a történeteid, vagy a műalkotás leírása.Nekem erre nagyon nagy szükségem van, hogy megkapjam a napi boldogság-nevetés adagomat!:-))))) Szép napot! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-07 10:51

Kedves nemnagykunszt! Őrületesen jó humorod van, és amit leírsz, ráadásul valós is, de ahogy ezt tálalod, tiszta élvezet olvasni:-))))))Aztán jön az étel,ami szintén nem egy elveszett dolog, Elkészítendő.Ezért elmentettem.Köszi és szép napot!Éva-Anyóca

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Mon, 2011-02-07 11:04

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm :) Azt hiszem, igazat adok azoknak, akik azt mondják rólam, hogy egy kerékkel kevesebb jutott nekem :), valószínű ennek köszönhető a "tálalás". Szép napot Neked is!
Üdv

929
finomliszt 50 dkg
tojás 5 db
gomba 50 dkg
olívaolaj 4 ek
főzőtejszín 3 dl
tojássárgája 1 db
fehérbor 1 dl
tej 1 dl
1 kk
fekete bors 1 kk
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
cukkini 1 kis db
sárgarépa 1 közepes db
sűrített paradicsom 140 g
ketchup 1 ek
oregánó 1 tk
bazsalikom 1 tk
víz 1 dl
tej 0.5 dl
1 kk
mozzarella 10 dkg