Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne Al Forno - lassan, de biztosan

Lasagne Al Forno - lassan, de biztosan
Lasagne Al Forno - lassan, de biztosan
305 perc / előkészület: 15 perc főzés: 240 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptet Olaszországból kaptam, 2 dolgot változtattam meg. Az eredeti recept szerint:

  1. 0,5 kg marhahúsból és 0,5 kg sertésből készül a ragu.
  2. A tej hozzáadása után, mikor a ragu elfőtte a levét, 2 dl száraz fehérborral felöntjük újra, felforraljuk, s ezután adjuk hozzá a paradicsomot eredetileg.

Én azonban a marhát nem szeretem, borunk nem volt itthon, így ezen módosításokkal készül a lasagne nálunk. Általában nagy mennyiségben szoktam főzni, de elkészítettem már kettőnknek is az arányok megváltoztatásával.

hozzávalók / 8 adag

A raguhoz

A besamel mártáshoz

A rétegezéshez

ajánlat

Elég kiadós, laktató étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A raguhoz a vöröshagymát, a répát, a zellert, a fokhagymás kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd az olívaolajon áthevítjük.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáöntjük a tejet, a ragut felforraljuk.
  4. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot, kb. 2 ek oregánót, 2 ek olasz fűszerkeveréket és 10 nagy friss bazsalikomlevelet (tépjük, nem vágjuk!).
  5. Összeforraljuk, majd kb. 30 percenként megkevergetve, lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. A paradicsomlevet fokozatosan hozzáöntjük ezidő alatt.
  6. A besamel mártáshoz a tejet felforraljuk.
  7. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, igen világos rántást készítünk.
  8. Folyamatos kavarás mellett hozzáadjuk a forralt tejet, addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz.
  9. Sózzuk, hozzáadunk 1 tk szerecsendiót és fél tk őrölt fehérborsot.
  10. Addig főzzük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl sűrű!
  11. A tésztához sós vizet forralunk, és folyamatos forrásban tartjuk, ebben főzzük puhára a lasagne-lapokat.
  12. A tepsi aljára egy réteg tészta kerül, ezt a mártás követi, majd a reszelt sajt, s végül a ragu. A lépéseket addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a legfölső tésztarétegre mártás kerüljön, sajttal megszórva.
  13. Alufóliával lefedve, sütjük, az alufóliát az utolsó 10 percre levesszük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 533
elküldve: 17
receptkönyvben: 610
elkészítve: 18/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Cilantro

Mióta szakács: 2011.05.11.
45 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

olasz lasagne, paradicsomos-darált húsos rakottas besamel mártásban

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

palmona
palmona Sat, 2012-03-10 10:48

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a tésztát nem főzzük puhára, hanem félkeményre, ahogy az olaszok mondanák al dente-re :) egyébként jó a recept, én is fehérborral készítem, sőt van egy olyan változat is, hogy a darált húshoz fahéjat, és szegfűszeget is adnak, hát kicsit bizarr, de azt is kipróbáltam, isteni illatos szósz a végeredmény :)

cilantro
Cilantro / cilantro Sat, 2012-03-10 23:18

Biztos, hogy otthon lehet olyan tésztát kapni, amit elég félkeményre főzni. Itt egyszer próbáltam úgy, és elég rágós lett a tészta, ami nem volt buli. Azóta én megfőzöm, mondjuk egy percnél több idő nem kell az itteni tésztának sem.

Betty86
Betty86 Fri, 2012-02-10 22:52

Csak fele adagot csináltam, de így is sok lett, azt hittem marad még 2 napra. Ehelyett alig maradt valami. Szóval köszönöm a receptet! Nagyon finom lett, én a bort is beletettem. :)
Üdv: Betti

Todika
Todika Sat, 2012-02-04 08:40

Kedves Cilantro!
Nekem a kerdesem csak annyi lenne,hogy miert fozod meg a teszta lapokat?ez szamomra ujdonsag,hiszen idaig arrol szolt,hogy nyersen teszuk a tetejere es a szosz levetol fog sules kozben megfoni a teszta!????

varikriszti
varikriszti Wed, 2011-08-31 12:03

Hasonlóképpen szoktam én is lasagnét készíteni.Én tejet,bort nem szoktam használni csak vizet és paradicsom levet.Olasz fűszerkeveréket sem használok,hanem kakukfüvet és babérlevelet teszek még bele.Ajánlom mindenkinek próbálja ki,mert nagyon finom.Frissen készített lasagnetésztával még finomabb.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-08-29 19:30

Kedves Cilantro! Gyönyörű a fotó, nagyon guszta! Elmentettem, ki fogom próbálni ezt a tejes-boros változatot. Nagyon kíváncsivá tett. Köszi, hogy megosztottad velünk!
Üdv: Fahéj

1095
olívaolaj 6 ek
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 5 közepes db
zeller 3 közepes db
darált sertéshús 1 kg
tej 2 dl
paradicsom 1 kg
sűrített paradicsom 4 dkg
paradicsomlé 5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 10 levél
oregánó 2 ek
olasz fűszerkeverék 2 ek
vaj 10 dkg
finomliszt 10 dkg
tej 1.5 l
0 ízlés szerint
szerecsendió 1 teáskanál
fehér bors 0.5 teáskanál
lasagne tészta 0.5 kg
sajt 50 dkg