Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne Il forno

Lasagne Il forno
Lasagne Il forno
130 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki eddig megkóstolta ezt a lasagnét, azóta is emlegeti:-)  Érdemes elkészíteni házilag a tésztáját, mert össze sem lehet hasonlítani a boltival. Igaz, hogy időigényes, de megéri a fáradtságot. Tapasztalataim szerint férfiak és nők is egyaránt rajonganak a lasagnéért, úgyhogy baráti összejövetelekre is aktuális lehet ezt elkészíteni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A bolognai mártáshoz

A besamelmártáshoz

A rétegekhez és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha házilag készítjük a lasagne tésztát: 500 g rétesliszthez 4 egész tojást, 1ek vizet és sót teszünk a dagasztógépbe. Kb 20 percig dagasztjuk, félretesszük pihentetni.
  2. Bolognai mártáshoz: apróra felvágjuk a vöröshagymát. Lepirítjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a darált húst, és erős tűzön 4-5 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, gyorsan megkeverjük és felöntjük a vörösborral. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal és oregánóval. Mikor elfőtt a bor, hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Ha túl sűrűnek találnánk, akkor az üvegébe tegyünk egy kis vizet, rázzuk fel, és öntsük ezt is hozzá. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és zellert is. Ezt kb. 1 órán át fedő alatt, közepes tűzön készre főzzük, a végén ízesítsünk utána. Ha savanyúnak találnánk, tegyünk bele egy kis cukrot.
  3. Elkészítjük a besamellmártást: a vajat felolvasztjuk, lepirítjuk rajta a lisztet, félrehúzzuk, és szépen apránként hozzákeverjük egy habverővel a tejet, simára dolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, reszelünk hozzá szerecsendiót. 5 percig főzzük.
  4. Ha házilag készítettük a tésztát, akkor nyújtsuk ki, míg fő a bolognai ragunk, és vágjuk téglalap alakúra a tésztánkat.
  5. Egy tepsit vajazzunk ki, tegyünk le egy sort a tésztalapokból. Ráöntünk a bolognai szószunkból annyit, hogy mindenhol befedje a tésztánkat, tegyünk rá a reszelt sajtból. Ezután megint egy adag tészta jön, de erre besamellt teszünk, és szintén sajtot. Ezt ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, arra figyeljünk, hogy a legtetejére besamell kerüljön, minden réteg közé tegyünk mozzarella, és parmezán sajtot. A tetejére is tegyünk bőségesen sajtot, és morzsoljunk rá vajat.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük. (Hagyományos sütőben 190-200 fokon 40 percig sütjük.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 404
elküldve: 1
receptkönyvben: 277
elkészítve: 19/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lasagne, olasz rakott tészta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-10-23 01:43

Kedves Mercedes! Írod, hogy lehet a tésztát dagaszto gépben kidolgozni. Milyen gépre utalsz? Érdekelne, mert tervezek többször friss tésztát gyúrni . Üdv, Torma :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2012-10-23 06:58

Kedves Torma!Tálas mixerre gondolok,aminek van dagasztòkarja.Azzal tökéletes tésztát lehet dagasztani.A végén átgyúrom mindig kézzel is azért:)Remélem így már tudod mire gondoltam.Szép napot!Üdv:Mercedes

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-10-23 07:26

Köszönöm a villámgyors választ Mercedes :) Olyan gépem nincsen, de nem baj, kézzel is tudok gyúrni. En a robotgeppel szoktam a teszta anyagait osszecsapatni es azutan gyurom...Kellemes jónapot! Torma :)

pincekacsa
pincekacsa Thu, 2012-08-09 20:21

Na megcsináltam!!! Jól megküzdöttünk a tésztanyújtással (gyakorlatlanságom miatt), de megérte!!
Isteni finom lett, nagyon köszönöm a receptet!! Az egész család itt piheg teli hassal, és azt üzeni, hogy nagyon köszönjem meg. Hát még
egyszer köszönöm:Judit

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Fri, 2012-08-10 16:12

Kedves Judit!A jó munkához bizony idő kell.Tudom milyen nehéz,főképp a rétesliszt miatt.De megéri a fáradtságot,össze sem lehet hasonlítani a szárított bolti változattal.Megmondom őszintén engem azóta már megajándékozott a Párocskám egy tésztanyújtó géppel,azért azzal jóval könnyebb a dolgom,de sokáig én is nyújtófával nyújtottam.Nagyon örülök,hogy ilyen sikere lett nálatok is.Én is üdvözlöm a családot:)

pincekacsa
pincekacsa Thu, 2012-08-09 08:39

Na ezt ma este megcsinálom! Sok receptet találtam, de Te lettél a nyerő (derelye és sali miatt).
Egy kérdésem lenne, a tésztát nem kell előfőzni? Köszönöm: Judit

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2012-08-09 12:40

Szia Judit!Én háziból készítem az esetek zömében,ha mégsem akkor lehet kapni olyan lasagne lapot,ami friss tésztából van(Tesco,Spar),a házit és a bolti frisset sem kell előfőzni.Jó főzicskézést!:)

831
lasagne tészta 500 g
darált marhahús 50 dkg
passzírozott paradicsom 5 dl
vöröshagyma 1 nagy fej
sárgarépa 1 nagy db
zeller 0.5 közepes db
száraz vörösbor 1.5 dl
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 1 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
finomliszt 5 dkg
tej 5 dl
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
mozzarella 30 dkg
parmezán sajt 5 dkg