Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne olasz mártással

Lasagne olasz mártással
Lasagne olasz mártással
210 perc / előkészület: 20 perc főzés: 150 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lasagne nekem olyan étel, aminek a hallatától is felgyorsul a szívverésem... Most úgy döntöttem, elkészítem a páromnak eredetiben, mert a bolti mártásos lasagne-tól égnek áll a hajam, ezt a szószt pedig már egyébként is évek óta szerettem volna elkészíteni.

Hét éve már annak, hogy a paradicsomos ragu receptjét az első CouchSurferem (egy francia improvizációs színész) Yves megtanította nekem, őt pedig anno az olasz nagymamája avatta be, úgyhogy hatalmas izgalommal figyeltem és jegyzeteltem az elkészítés csínját-bínját. Eredetileg gnocchihoz társult a szósz, de én átemeltem a lasagne-ba, és milyen jól tettem! 

hozzávalók / 6 adag

Bolognai ragu

Besamelmártás

Összeállítás

ajánlat

A párom családja valamiért sült krumplival fogyasztaná, de nekem a paradicsomsaláta jobban tetszik elé/mellé (felkarikázott paradicsom, rájuk egy-egy szelet kis mozzarella, rá egy levélke vagy egy csipet bazsalikom, olívaolajjal meghintve).

Vörösbort tessék mellé önteni boldog-boldogtalannak!

Szólj hozzá!

elkészítés

Bolognai ragu

  1. Az összevágott hagymát, a picire vágott (nem tört) fokhagymával és a lereszelt répával némi olajon megdinszteljük egy lefedhető serpenyőben.
  2. Egy edényben vizet forralunk, belehajigáljuk a paradicsomokat, 10-15 másodperc múlva kihalásszuk őket, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat. Késsel kivájjuk a közepüket felül, csak a húsára és a levére lesz szükségünk. Feldaraboljuk őket.
  3. Amint a hagyma már áttetsző, de még nem pirul, áttehetjük egy közepes edénybe alacsony tűzön (a serpenyőt el ne mosd még), hozzáadhatjuk a feldarabolt paradicsomokat, a konzervparadicsomot szószostul (de lehet csak friss paradicsom vagy csak konzerv is, ahogy esik) és a fűszereket. Borzasztó sok fűszer kell bele, nem kell megijedni a megadott mennyiségektől. :)
  4. Az eredetileg hagymás serpenyőbe megy a husi, nem kell alá semmi zsiradék. Hagyjuk elfőni a levét, aztán kevés olívaolajon tovább kavargatjuk. Ha kifehéredett (max.10 perc), borítsuk bele a paradicsomos szószba.
  5. Adjuk hozzá a maradék olívaolajat (kb. 1 dl), és a legalacsonyabb tűzön, lefedve, hagyjuk rotyogni vagy két órát. Vagy nyolcat. Komolyan, az olasz nagyi szerint nyolc az irányadó. Mindenki tegyen belátása szerint...:)

Besamelmártás

  1. Vajat felhevítjük, lisztet belelökjük, folytonosan kevergetjük, ha krémszínű lesz (ami már eddig is volt a vaj miatt, de mindegy), hozzáadjuk a meleg tejet lassan, kevergetve, igyekszünk csomómentességet tartani. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta jellegű legyen, aztán só, fehér bors és szerecsendió mehet bele. Utóbbival óvatosan, nagyon karakteres az íze!

Összeállítás

  1. Rétegezzük a tepsibe az alábbi sorrendben: - olívaolaj - besamel - tésztalapok (formára törhetjük) - ragu - sajt - besamel - tésztalapok - ragu - tésztalapok - összeöntött besamel és ragu mind a tetejére.
  2. Alufóliával letakarjuk, sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Vagy amíg a villa könnyen át nem szalad a tésztán, nekem éppen tovább sült a durumtésztám.
  3. Amikor már úgy tűnik (majdnem) kész, rászórjuk a reszelt sajtot és a mozzarellát, és visszaküldjük a sütőbe, amíg szépen rá nem olvad/meg nem pirul.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30*20*8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 378
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

LilySun

Mióta szakács: 2012.04.17.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

olasz lasagne, bolognai lasagne

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

836
olívaolaj 1.5 dl
darált marhahús 500 g
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 1 kis db
paradicsom 4 közepes db
konzerv paradicsom 400 g
bazsalikom 1 marék
rozmaring 3 ek
provence-i fűszerkeverék 4 ek
fekete bors 1 teáskanál
0 ízlés szerint
teavaj 60 g
finomliszt 3 púpozott ek
tej 5 dl
fehér bors 1 kk
szerecsendió 1 kk
lasagne tészta 300 g
trappista sajt 150 g
mozzarella 100 g