Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Laskagomba panírbundában kisvendéglő módra

Laskagomba panírbundában kisvendéglő módra
Laskagomba panírbundában kisvendéglő módra
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban imádtam kisvendéglőkbe járni, ahol mindig örömmel fogyasztottam a minden gyermek által oly kedvelt, panírozott - ha úgy tetszik rántott - frissensülteket. Habár ezek legtöbbjét nagyon egyszerű otthon is elkészíteni, mégis kellemes nosztalgiával gondolok vissza ezekre az alkalmakra. Valahogy a nyolcvanas, kilencvenes évek kisvendéglőinek volt egy kellemes és egyedi légköre, amely mára csak igen kevés helyen található meg. Nem túl komplikált étlap, kedves közvetlen kiszolgálás, fogpiszkálótartóval ellátott és nem túl míves só- és borstartó, lágy, a dohányzórészből átszivárgó dohányfüst, csapóajtóval vagy műanyag szalagfüggönnyel elválasztott konyharész, ahonnan legtöbbször kihallatszott a klopfolás zaja, és természetesen a nélkülözhetetlen konyharuha, amellyel a pincér egy nem túl elegáns, de annál lazább mozdulattal csapdosva eltávolította a morzsaszemeket a vendégek asztaláról. A fenti recept különlegessége nem a hozzávalók kiválasztásában vagy az elkészítés módjában van, hanem a tálalásban. Az egyszerű fehér tányér, a bundára szórt reszelt sajt, a puding- vagy bögreformával megformázott rizi-bizi köret és a speciális krumplivágóval vagy uborkaszeletelővel előkészített sült krumpli mind-mind hozzátartozott a korábbi kisvendéglők "gasztronómiai eszköztárához". A recept elkészítése már olyan egyszerű, hogy szinte szót sem érdemelne. Viszont a tálalásnak köszönhetően mindenki elkalandozhat egy kicsit a magyar kisvendéglők múltjába. Remélem, minél többen fognak kedvet kapni egy kis nosztalgiázásra...

hozzávalók / 2 adag

A gombához

A körethez

ajánlat

A kisvendéglőkben mindig kis üveges ásványvizet vagy üdítőt ajánlottak mellé, amelybe 2-3 mm vastag citromkarikát raktak. (Esetleg szívószálat.)

Szólj hozzá!

elkészítés

A gombához

  1. A gombát sózzuk, borsozzuk, és a közismert módon bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd néhány percre félrerakjuk.
  2. A gombafejeket mindkét oldalon ropogósra sütjük, majd szalvétára rakjuk, és az olajat alaposan lecsöpögtetjük róla.
  3. A még forró kész gombafejeket a tányérra rakjuk, és megszórjuk reszelt sajttal.

A körethez

  1. Kicsi olajon megpirítjuk a rizst, majd néhány perc múlva hozzáadunk kétszer annyi vizet, mint amennyi a száraz rizs volt. (Pl.: Egy bögre rizshez két bögre vizet.)
  2. Hozzáadjuk a zöldborsószemeket, és lefedve készre főzzük a rizst. (Ízlés szerint lehet egy kis gyömbérport hozzáadni.)
  3. A krumplit a speciális krumplivágóval "körbe-körbe", vagy ennek hiányában uborkareszelővel 1-2 mm-re karikákra vágjuk, majd bő olajban pirosra sütjük. Ha kész, alaposan lecsöpögtetjük, és tálaljuk.
  4. A frissen főtt kukoricacsőről késsel levágjuk a kukoricaszemeket, és a kész zöldborsós rizshez öntjük, majd néhányszor elkeverjük azzal.
  5. A kész rizi-bizit pudingformába vagy bögrébe szedjük, majd azt a tányérra fordítva tálaljuk a köretet.
  6. A fogás tetejére frissen felaprított petrezselymet szórunk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 38 901
elküldve: 2
receptkönyvben: 109
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbert

Mióta szakács: 2014.06.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rántott gomba rizzsel, panírozott laskagomba rizzsel és krumplival

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gaab74
Gaab74 Mon, 2018-10-22 21:06

Elég kritikus vagyok, ezzel kell, hogy kezdjem! Ritkán olvasok jó és találó cikket! Ez most betalált! Felidéz bennem homályos emlékeket, '90es évek, Bp. Ladik utca.. a vendéglő nevét már rég elfelejtettem! Budapest ragu, borsóval, májjal, a fent említett rízs "kupaccal".. sertés, talán borda.... Hmm.. a régi szépídők .. és nem ez a koppintott francia gasztro!!!

1240
laskagomba 25 dkg
finomliszt 8 púpozott ek
tojás 2 db
zsemlemorzsa 8 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
trappista sajt 8 dkg
rizs 1 bögre
víz 4 dl
gyömbér 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
csöves kukorica 1 db
zöldborsó 10 dkg
burgonya 3 közepes db