Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lazac finn módra rukkolasalátával

Lazac finn módra rukkolasalátával
Lazac finn módra rukkolasalátával
90 perc / előkészület: 15 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A finnek egyik specialitása a lazac és annak mindenféle elkészítési módozata. Sajnálom, hogy otthon ilyeneket nem lehet kapni a boltokban frissen a halaspultból, legfeljebb csak a nagyobb városokban, és ha lehet is kapni, akkor méregdrága.

hozzávalók / 4 adag

A lazachoz

A rukkola salátához

A steak burgonyához

ajánlat

Száraz fehérbort ajánlanék hozzá!

A steakburgonyát lehet helyettesíteni héjában főtt újburgonyával, amit a finnek étkezés közben teavajjal szoktak megkenni. Isteni!

Szólj hozzá!

elkészítés

Lazac:

  • 1. Egy tűzálló tálat enyhén beolajozunk, majd a lazacot bőrével lefele ráhelyezzük.
  • 2. A lazacot sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a citromborssal, és lelocsoljuk a frissen facsart citrom levével.
  • 3. Kb. 20 percet állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (addig, míg a halhús el nem válik a bőrtől).

Rukkolasaláta:

  • 1. Amíg a lazac sül, elkészítjük a salátát.
  • 2. A rukkolát egy salátástálba öntjük, és lelocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.
  • 3. A lilahagymát apró darabokra, az uborkát, a koktélparadicsomot és a feta sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk.
  • 4. A felaprított zöldségeket hozzáadjuk a rukkolához, majd fűszerezzük sóval és a borssal.
  • 5. Keverőkanállal összedolgozzuk a zöldségket, és már kész is. (Ízlés szerint még lehet olajat, illetve balzsamecetet hozzáönteni.)

Steakburgonya:

  • 1. A burgonyát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
  • 2. A cikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és steakburgonya fűszerkeverékkel ízesítjük.
  • 3. A burgonyák tetejét olívajjal megöntözzük.
  • 4. Kb. fél óra alatt ropogósra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 238
elküldve: 16
receptkönyvben: 281
elkészítve: 15/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
kategória: halételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lazac finn módra rukkolasalátával és steak burgonyával, grillezett lazac paradicsomos rukkolasalátával és sült burgonyával

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

madaraszvktr
madaraszvktr Mon, 2015-11-09 23:33

Köszi a receptet! A feleségemmel csináltuk meg, most sütöttünk először lazacot és nagyon finom lett! Legközelebb a halat csak fél óráig sütném, mert szaftosabban még jobb lenne, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése =)

Nóricc
Nóricc Wed, 2011-10-19 14:00

Mi két éve voltunk kint a finn barátainknál (két családnál van egy-egy bulldogunk) és mi is ott ettünk először lazacot. Ráadásul frisset :)
Nagyon kedves volt Tarja, mert együtt készítettük mindig a vacsorát, így megtanultunk lazacot filézni, elkészíteni különböző módokon, pitét sütöttünk stb.
Ami nekem nagyon ízlett még a te ételeden kívül az a lazac hallé volt. Annyiban különbözött a bajaitól, hogy krumplit is tettünk bele + fehér volt (sztem tejföl vagy főzőtejszín miatt), nem paprikás. Isteni volt.
Illetve ha valaki tényleg friss lazacot szerez (ami sztem lehetetlen kis hazánkban.. már a szállítás miatt is), akkor érdemes vékony szeletekre vágni... sóval és színes borssal kell fűszerezni.. 24 órát hagyni hideg helyen.. és másnap "nyersen" lehet elfogyasztani. Isteni pirítóssal és salátával :)

Én örülök minden finn receptnek, tehát: Köszönöm! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-10-18 21:56

Szia Ildikó!
Nem félrevezetőek az infóid, azt gondolom én is.
Én is éltem pár évet külföldön és sokszor én is bajban voltam, amikor ide töltöttem fel receptet, mert nem tudtam, mi itthon a "dörgés".
Nem mellesleg ez az ízesítés áll legjobban a halnak, én ehelyett csak serpenyőben kisütöm. A lazacot akkor lehet tönkretenni, ha túlcicomázzák valami "jó kis új recepttel..."- üzenném ezt Gabinak. Nincs új a nap alatt.
A lazac nyersen a legjobb. Vagy enyhén átsütve kevés sóval és citromlével. Bármi más egyszerűen felesleges lazac ügyben. Csak meggyalázza ennek a nemes halnak az ízét. Bármilyen egyéb ízesítés a halhús ízének romlásához vezet, véleményem szerint.
Ez egy szép recept Ildikó!
Üdv: AzEszter

Hoborc
Hoborc Wed, 2011-10-19 09:59

Köszönöm az üzenetet, nem túl cicomázni szerettem volna a "méregdrágán" vett lazacomat, hanem kicsit másképp elkészíteni, mint eddig. Tudod annyit eszem, hogy már így unom.
Én is éltem külföldön, nem pát évet, de ezt nem tudom miért kell itt hangsúlyozni? Azért mert valami negatívumot ír valaki egy storyra, nem a receptre, hogy jön ez ide?
Ildikótól elnézést, ha megbántottam, nem ez volt a cél, csak a véleményem írtam le.
Szép napot, jó főzőcskét.

Gabi

csakaaa
csakaaa Tue, 2011-10-18 19:35

Sziasztok,
bár Budapesten élek, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a közelemben hány helyen tudnék friss(!) lazacot enni/venni. (Egy viszonylag nagy piac van a közelben, de ezidáig még egyszer sem láttam nemhogy tengeri, de tavi halat sem.)
Az ár pedig...elég szubjektív, de azt gondolom, hogy valakinek valóban méregdrága, valaki pedig megengedheti magának, bár szerintem a lazac nem tartozik a hétköznapi ételek közé, de lehet, hogy én maradtam le valamiről. :)
Csak azért szerettem volna hozzászólni, mert nekem nagyon tetszik a fénykép, és örülök, hogy "tengeri recepteket" is olvashatok, mert ha éppen lazacot kívánnék, akkor sem leszek gondban, hogy milyen módon készítsem el. :))
Köszönöm

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Tue, 2011-10-18 21:01

Kedves csakaaa!
Nagyon köszönöm a hozzászólásod és hogy megvédtél! Ezt a dolgot én is így látom, kinek mi az olcsó, de valljuk be, a lakosság döntő számára a lazac ára nem elérhető és ha már halaknál tartunk egész Európában Magyarországon a legkevesebb az egy főre jutó éves halfogyasztás... Sajnos! Örülök, hogy tetszett a recept, van még több lazacos receptem is, de még nem fotóztam őket :D Jó étvágyat hozzá, ha egyszer elkészíted!

Hoborc
Hoborc Tue, 2011-10-18 16:43

Kedves Ildikó!
A storyhoz szólnék hozzá, mert a receptben számomra semmi új nincs a lazacot sokszor készítem ilyen módon.
Nem tudom mi a finn módon benne, ettem ilyet mediterrán országokban is. Csalódtam, azt hittem találok egy jó kis új receptet.
Én is vidéki vagyok, de a METRO-ban folyamatosan lehet lazacot venni, többfélét is. A TESCO-ban is szokott lenni akciósan. A drágaságához annyit, hogy mi hárman szoktunk egyszerre fél kg-t megenni, nagyon laktató, így szerintem nem méregdrága.
Nem kritizálni akarlak, csak félrevezetőek az infóid.

Üdv, Gabi

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Tue, 2011-10-18 18:27

Kedves Hoborc!
Lehet, hogy számodra ebben a receptben semmi új nincs, de annak aki például nem evett gyakran lazacot, vagy soha, annak igen! Én eredetileg békés megyei vagyok és például nálunk senkit nem tudok a távoli ismerőseim között sem, aki valaha kóstolta volna a lazacot (szerintem amúgy a világ legjobb hala). Igen, és a boltokban sem lehet kapni sehol, sem a Tescoban, a legközelebbi Metro meg csak 110 km-re van... Szóval ebből kiindulva, saját tapasztalataimra hagyatkozva.
A "finn módra" számomra pedig azt jelenti, hogy mivel Finnországban élek tudom, hogy milyen ételeket hogyan készítenek, közöttük a lazacot is. Igaz, hogy a finnek is sokféleképpen készítik el a lazacot, de úgy láttam ez az egyszerű, mégis nagyszerű módszer a legkedveltebb, azért bátorkodtam ezt a fantázianevet használni. Ennyi, mást nem tudok mondani! Sajnálom, ha nem tetszett, másnak remélem jobban bejött!

600
lazac 800 g
1 tk
bors 1 tk
citrombors 1 teáskanál
citromlé 1 fél citromból nyert
rukkola 300 g
feta sajt 200 g
koktélparadicsom 15 dkg
lila hagyma 1 közepes fej
kígyóuborka 1 db
balzsamecet 2 ek
olívaolaj 3 ek
1 kk
bors 1 kk
burgonya 500 g
olívaolaj 2 ek
ételízesítő 0 ízlés szerint