Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral

Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral
Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem telhet el karácsony mézes nélkül! Ám eddig csak a figurák voltak porondon, egész más receptúra szerint. Idén valami újat szerettem volna kipróbálni, és nem bántam meg!

hozzávalók / 10 adag

puszedli

csokimáz

ajánlat

A megadott mennyiség 2/3-ából  készült kb. 60 db 4 cm átmérőjű puszedli. A maradék 1/3-ot kinyújtottuk, és kiszaggattuk a hagyományos karácsonyi formákkal. Ezek már csak egy kis csokicsorgatást kaptak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot és a vajat. Ha kicsit kihűlt a méz, egyenként beleütjük a tojásokat, és elkeverjük.
  2. A kétféle lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket is. Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk a tésztát, majd folpackba csomagolva vagy nejlon zacskóban egy éjszakára behűtjük.
  3. Másnap a mézes tésztából kb. koktélparadicsom méretű golyóbisokat formázunk, a közepükre kis mélyedést nyomva ellapítjuk őket, majd 1-1 mokkáskanál szilvalekvárt teszünk a mélyedésbe, és újra golyókká sodorjuk őket.
  4. Kissé lelapítva, a sütőpapírral borított tepsiben, egymástól tisztes távolságra tesszük, mert sülés közben nőni fognak. 12 percig sütjük tepsinként, majd hagyjuk hűlni a puszedliket.
  5. 40 dkg csokoládét gőz felett felolvasztunk, ha már homogénné olvadt, akkor a maradék 10 dkg-ot kockára vágva hozzáadjuk, és folyamatos kevergetéssel hagyjuk elolvadni, továbbkavargatjuk, amíg a massza kb. testhőmérsékletűre visszahűl. (Hőmérő híján ezen fapados módszerrel temperáljuk a csokit.)
  6. A puszedliket talpuknál fogva villára szúrjuk, és megmártjuk a csokiban, majd óvatosan visszahelyezzük sütőpapírra. Megvárjuk, amíg kihűl, és visszadermed a bevonat. Hűtőszekrényben természetesen gyorsabb a folyamat.
  7. Ha megkötött a csokibevonat, a puszedlikről lecsorgó csokit letördeljük, vagy késsel lesorjázzuk, ha már kihűltek. Fogyasztásig fémdobozban dugdossuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 945
elküldve: 2
receptkönyvben: 115
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
254 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvalekváros puszedli, csokimázas mézes puszedli, csokis mézes puszedli szilvalekvárral töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kertmami
kertmami Mon, 2017-12-11 19:52

Kedves Tomatrotee, szeretném kérdezni, hogy teljes kiőrlésű lisztek helyett, finom liszttel is megsüthető-e a süti?

853
méz 12 ek
barna cukor 20 dkg
vaj 10 dkg
rozsliszt 50 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 30 dkg
szódabikarbóna 2 teáskanál
fahéj 2 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
ánizs 1 teáskanál
zöld kardamom 1 db
tojás 4 db
citromhéj 1 citromból nyert
szilvalekvár 30 teáskanál
étcsokoládé 50 dkg