Lecsó recept

Lecsó
Lecsó
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), sokkal inkább azért egyrészt, mert egy szakácskönyv - még ha webszakácskönyv is :) - akkor igazi, ha az alapok is benne vannak, nem csupán a blikkfangos étkek. Másrészt jó alkalom, hogy megvitassuk: ki, hogyan készíti. Abban, hogy szalonnából, hagymából, paprikából és paradicsomból készítjük, mindannyian egyetértünk – gondolom. Kérdés csupán az arányok és a komponensek hozzáadásának sorrendje. Ami a sorrendet illeti: én arra esküszöm, hogy szalonna – hagyma – paprika – paradicsom. A hagyma és a paprika ’kapjon le’ – akkor teljes az ízhatás – szerintem. Az arányok tekintetében pedig: 1 kg hagyma, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom.
Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba. Ne felejtsük: a hagyma édesít! Nyilván a hagyma hiányát pótolta a cukorral! Durván sok hagymával finom a lecsó!
Arra is esküszöm, hogy a lecsó a lecsópaprikából (= majdnem hústalan, szabadföldi, apró paprikából) a legfinomabb. És persze napon érett paradicsomból. Vagyis úgy július vége - augusztus körül. Akkor érdemes a téli eltevésre gondolni, ekkor a legalacsonyabb a nyersanyagok ára is.
Ha már szóba hoztam: télire én úgy teszem el, hogy a szalonnát, hagymát és a sót kihagyom – ezek egész évben gyakorlatilag azonos minőségben és – áron hozzáférhetők + a só hiánya ’zavarba ejti’ a mikroorganizmusokat, könnyebb a tartósítás.
Vagyis lecsó télire (készüljünk fel időben!): olajon megfonnyasztom a paprikát, hozzáadom a paradicsomot (2 kg paprikához 1 kg paradicsom), megvárom, míg szétfő, üvegekbe merem, lezárom, dunsztolom. Száraz dunszt.
Felhasználáskor kiolvasztom a szalonnát, megpirítom rajta a hagymát, hozzáöntöm a lecsót, megsózom, összeforralom.
Amikor bográcsban készítem a lecsót az arányok tekintetében Beácskával egy véleményen vagyok, a sorrendiség tekintetében azonban nem. Bográcsban a hagyma után én először a paradicsomot adom, hogy levet eresszen (a bográcsos készítésnél nincs fedő, tehát a konyhai készítéssel ellentétben nem lehet a paprikát megfonnyasztani), és a hagymás-paradicsomos lében főzöm meg a paprikát.
Az erősség aztán végképp ízlés kérdése. Én úgy szeretem, ha enyhén csípős a lecsó, de nem nagyon erős. Ha nagyon erős, én nem érzek más ízt, csak kínlódok a könnyeimmel. Más biztosan másképpen éli meg ugyanezt.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Üthetünk bele tojást ( a tojás mennyiségétől függően lecsós rántotta vagy tojásos lecsó); virslivel vagy lecsókolbásszal; főzhetünk a lecsóba rizst; magában friss kenyérrel vagy galuskával és akár tejföllel – számtalan élvezete van ennek a mi ételünknek!
A tökfélék jól passzolnak a lecsóhoz: cukkini vagy a spárgatök, és persze össze-vissza lehet variálni! (Tofus lecsó, Harcsaszelet lecsóval tócsiban)
Akárhogyan is: főételként vagy köretnek, én sört ajánlanék hozzá!

 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lecsó, alap lecsórecept
Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

  2. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.

  3. Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!

  4. Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.

  5. Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 101
össznézettség: 247 698
elküldve: 9
receptkönyvben: 637
elkészítve: 72/86
Facebookon megjelent: 2

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erika Mészáros
pandamaci61 / Erika Mészáros p, 2017-07-07 23:49

Kedves Ildikó! Ne haragudj, de ez nem lecsó. Szerintem te még nem is láttál igazi, sűrű szaftú, zsírral készült igazi lecsót. Őszinte leszek.. ez egy vizes, híg levű valami. Kár, hogy nem tudom megmutatni neked itt, hogy milyen sűrű is tud lenni a lecsó, ha jól van elkészítve. A facén a posztod alatt megosztottam a képemet, ha érdekel esetleg. A hozzászólásom és a véleményem építő jellegű, ezer bocsánat érte!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2017-07-08 21:43

Kedves Erika!
Nem találtam meg a FB-on a képedet, de örömmel venném, ha megosztanád itt is velünk, az igazi, sűrű lecsó receptjét. Vagy ha már feltetted valahova, egy linket írj, léci.
Köszönettel: Ildikó

terranova56
terranova56 p, 2017-06-16 21:58

Most készítem, jónak ígérkezik, de amiért írok az a "story"
Nagyon jó

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 cs, 2012-07-05 12:55

Nálunk ez a télire eltett paprikás-paradicsomos-hagymás alap, amiből más ételek, pörkölt stb. készül.
Mikor magában fogyasszuk a lecsót kerül alá bőven füstölt és húsos szalonna, száraz kolbász, lecsó kolbász esetleg debreceni, a végén virsli, fűszerpaprika jó sűrűre befőzve. Kísérője a kenyér.
Javaslom próbálja ki mindenki sok sok hússal, csak hogy legyen egy kis íze is, nomeg tartalma :-) ez nem egy vegetáriánus étel eredetileg.

Incike81
Incike81 / Incike81 k, 2013-08-20 13:20

A szalonnától már nem is tudna vegetáriánus kaja lenni,de egyetértek,hússal (kolbásszal) nagyon-nagyon jó,annak ellenére,hogy én a teljesen vegetáriánus változatát tudom gyerekkoromtól fogva,mégis ismerősöknél ettem jó sok szalonnán,és kolbászon pirított lecsót :) Olyan jó lecsót soha életemben nem ettem még,és azóta sem!

ínyenckonyha
Ínyenc / ínyenckonyha k, 2011-08-02 13:53

Sziasztok!
Én személy szerint nagyon szeretem a lecsót, főleg nyáron-mikor a tikkasztó hőségben valami könnyedebb, de laktató ételre vágyom :)
Én úgy szoktam készíteni, hogy:
egy kanál olajon, szalonnát (kicsit húsos szalonna legyen, de fülstölt) pirítok, majd ha kissé odakapott, a félbevágott paradicsomokat "arccal" az olajnak fektetem, és hagyom rotyogni. Egy kis idő után magától leválik a paradicsom héja (ilyenkor ezt "kipecázom"), és a paprika karikákat a paradicsomos lébe rakom. Fűszerek: vegeta, bors, só, és egy lehelletnyi tárkony (tenyeremmel finomra morzsolom)-esetleg egy icikepicike fokhagyma reszelék is mehet.
A végén 3 tojást ütök rá, és összefőzöm :) Én a pirospaprikát kihagyom-mert nekem pörkölt alapnak tűnne.

De ez a recept is tetszik!
Í.

szuszi
Jolán / szuszi k, 2011-08-02 07:30

Bitztos finom a lecsód, bár én teljesen másképp készítem. Sajnos nem tudtam ide felrakni :-(, viszont az idei lecsófőző versenyt kisvárosunkban én nyertem :-)) De igaz...ahány ház annyi szokás!

zalaiorsi
zalaiorsi k, 2011-07-19 14:29

Kedves Ildikó!

Habár vendéglátósként végeztem és nem vagyok teljesen kezdő a konyhában, érdekes módon lecsót még sosem készítettem és ugyan elméletben tisztában vagyok a készítésével gondoltam kicsit utánanézek ki hogyan csinálja :) A jó sok hagymával és az "odakozmálással" is teljesen egyetértek, mi is nagyon sok mindent így készítünk, a párom szerintem szíve szerint minden étel így kezdene :) Viszont pirospaprika ügyben kicsit elbizonytalanodtam, nézegetve a recepteket sokan tesznek bele sokan nem, látom Te sem, szerinted akkor ez elhagyható? Nem hiányzik belőle?

Előre is köszönöm: Orsi

Zso.orsz
Zso.orsz v, 2016-06-19 15:52

Mindig teszek bele a színe miatt és az íze is jobb! Viszont nem értem az étolajat! Zsír a lelke ennek is!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2011-07-19 20:05

Kedves Orsi!
szerintem nem kell pirospaprika-őrlemény a lecsóba, a környezetemben senki nem tesz bele, én soha. De ha gondolod próbáld ki így is úgy is, és számolj be nekünk.
Üdv: Ildikó

Deérné Mari
Deérné Mari p, 2011-06-10 19:23

"Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba....." Én is szoktam cukrot tenni bele és nem azért, hogy a hagymát pótoljam vele, hanem azért mert így nem ég a gyomrom tőle. Csak egy csipetnyit kell belerakni, nem lesz tőle édes, de a paradicsom savasságát enyhíti.

Dudás Lászlóné
Dudás Lászlóné p, 2011-06-10 17:45

Való igaz,hogy ahány ház annyi lecsó,én nem teszek bele ilyen rengeteg hagymát,de cukrot igen ,nem a hagymát helyettesitendő,hanem a paradicsom savanyát enyhítendő.A kolbász az kell bele és én rizst is teszek bel,vagy tojást,attól függően,mire van éppen gusztusunk.Egyébként mindenki a sajátját szerei a legjobban. véleményem szerint.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2010-08-31 18:06

Szia Zsuzsi!
Nem tudom ugyan a gratuláció kinek szól, Dórikának vagy nekem, de szíves engedelmeddel magamra veszem :-)
Dórikának is adok belőle, persze, mert tényleg nem mindenki szereti a vizes-szaftos lecsót. Zsírjára pirítva is finom, önmagában úgy a jobb, de rizzsel vagy tésztával nem árt a szaft, szerintem.
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-08-18 11:19

én igy csinálom, ahogy le van irva, annyi különbséggel, hogy visszapiritom zsirjára a lecsót, mert a sürü szaftot szeretem, nekem vizesen nem izlik.

Gregor
Vadasi György / Gregor v, 2009-07-12 22:23

Magam is a kozmásokkal értek egyet. Ez a lényeg. A többit lehet tetszés szerint variálni, mint a bográcsos pörkölteket általában.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2009-05-12 20:33

Igenis le kell kicsit kozmálni a lecsót! Apám is így csinálta! Látod: ettől az igazi! Muszáj!
A paprikás krumplit is, és még egy csomó ételt!
Persze nem szenesre, csak éppen 'egy kicsit' - ez a főzés művészete!
Köszi Erzsébet!
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2009-05-12 20:06

Imádom a lecsót,és legjobban a krumplisat. Édesapám volt ennek igazi tudora.Halála után sokáig kísérleteztünk vele,de sehogy sem akart sikeredni olyanná,mígnem egyszer Édesanyám lelkendezve dicsérte éppen elkészült lecsóját.Kérdésünkre,hogy miként sikerült pontosan olyanná főznie,mint a megszokott íz - pironkodva vallotta be,hogy picit odaégette.Nevetve ismertünk rá,hogy az odakozmált íz hiányzott eddig!És most a recept:minden hozzávalót -hagymát,paprikát,paradicsomot,krumplit-karikára szelünk és egyszerre tesszük rá a zsiradékra.Pár perces pirítás után pirospaprikát,sót szórunk rá,egészen kevés vizet öntve alá,lefedve készre főzzük.Ha több paradicsommal készül,folyadékot nem is kell ráönteni.Többször nézzetek rá,hajlamos odakapni!Friss kenyérrel isteni!Erzsébet

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2009-05-02 20:03

Szalonnát Te is pirítasz, ugye, Ferenc? A kolbász melyik fázisban kerül a lecsóba Tenálad? Amikor már kvázi kész a lecsó, éppen csak beleforralod, vagy hamarabb? Karikázod a kolbászt, vagy nagyobb darabokban főzöd?
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2009-05-02 18:33

Az általam legjobbnak tartott lecsó arányaiban megegyezik a receptben megadottal.Eltérés abban van hogy én a hagyma lepirítása után a paradicsomot kezdem el párolni.Mikor a paradicsom már sűrű masszává válik,akkor teszem bele a paprikát.Így a lecsó leve egyöntetűbb,krémesebb.És ami még nagyon fontos:egy jó adag füstölt házilolbász,ami zamatával megkoronázza ezt a pompás ételt.Próbáljátok ki!

358