Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsó ahogy Jolimami készíti

Lecsó ahogy Jolimami készíti
Lecsó ahogy Jolimami készíti
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nullkilométeres szakács koromban egy szomszédlány meghívott egy tányér, általa lecsónak nevezett furcsaságra, amit megköszönve el is fogyasztottam, de elrettentő példája volt a számtalan variációban készíthető lecsóknak. Mint kiderült, a hagymát és a paprikát  beledobta egy fazékba, felöntötte vízzel, megfőzte, megsózta, és ennyi.  Akkortájt fejlesztettem ki a magam lecsóreceptjét, amit azóta családom és baráti köröm sztárol, és  "bevált lecsónak" hív. A titka csupán annyi, hogy a "mit főzöl ebédre?" kérdésre nem azt válaszolom, hogy "lecsót főzök", hanem "lecsót sütök". Nagyon ügyelek arra, hogy a paprika ne főjön-párolódjon, hanem süljön. Ezt a következő trükkökkel lehet elérni:

  • Széles lábosban kisebb mennyiségű lecsó készüljön (a vastag réteg miatt óhatatlanul párolódni fog a paprika, így pont a lényegét veszti el).
  • Nagyon gyakran kevergessük, hogy a keletkező gőz eltávozzon.
  • Ne sózzuk meg a sülő paprikát, mert akkor levet enged, és megint csak főni fog sülés helyett.
  • Ne fedjük le, hiszen nem gőzölni-párolni akarunk. Elég a végén rátenni a fedőt, hogy a paradicsom megfőjön, és a paprika is tökéletesre puhuljon.
  • Ne féljünk sok zsiradékot használni, mert úgy fog szépen sülni a paprika. A többlet zsírt a végén leszedhetjük, hűtőben tárolva eláll, és remekül fel lehet használni pörkölt, gulyás vagy sütőben sült zöldségek, húsok, zöldségkrémek - pl. zakuszka, padlizsánkrém - ízesítésére.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretnek tarhonyát vagy friss kenyeret ajánlok, mint a családom kedvencét.

Fontosak az arányok: a mi ízlésünk szerinti legjobb ízharmóniát az adja, ha a paprika mennyiségének 40%-a a hagyma és 30%-a a paradicsom. Így sűrű szaftot kapunk, és nem lesz savanykás a túlzásba vitt paradicsom miatt.

Szénhidráttartalma igen alacsony, 100 gramm lecsóban kb. 4,5 gramm CH van, a rostok és a zsiradék miatt a felszívódása (és glikémiás indexe) is alacsony. Teljes kiőrlésű vagy diabetikus kenyérrel, tarhonyával fogyasztva bátran aljánlom cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a belevalókat: a vöröshagymát kisebb kockákra, a paprikát hasábokra vagy karikára, a paradicsomot szintén kisebb kockákra.
  2. Az olajon közepes tűzön 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymát a szalonnakockákkal egyidőben.
  3. Mehet a lábosba a paprika, innentől csaknem folyamatosan keverjük-keverjük, hogy a zsiradékban egyenletesen süljön a paprika, és hadd távozzon a rétegek közül a sülés közben keletkezett gőz. Célszerű a hőfokot emelni.
  4. Kb. 10 perc alatt a paprika kellően megsült, ekkor - és csak ekkor! - megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, beletesszük a paradicsomot (és a virslit, kolbászt), a lángot visszavesszük közepesre, és 1-2 perc kevergetés után lefedjük. A fedőt tálalásig rajta hagyjuk. Mire ehetőre hűl a lecsó, addigra megfő a paradicsom és pont jó lesz a virsli, kolbász is.
  5. Tálalás előtt leszedhetjük a fölöslegesnek tűnő olajat a tetejéről.
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 470
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bevált lecsó, sült lecsó, lecsó ropogós paprikával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t.ildiko.
t.ildiko. Thu, 2013-08-01 18:05

Megfőztem,azóta már 2 x is. Apám ugyan így főzte,ilyenkor mindig rá gondolunk. Köszönet a finom receptért.

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2013-08-01 18:45

Kedves Ildikó!

Elnézést a késedelmes válaszért, technikai okból nem tudtam írni. Viszont nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön!
Őszintén örülök, hogy hasonló az ízlésünk és külön megtisztelő, hogy ezt a családi édes-fájó érzést megosztod velem! Ilyenkor picit úgy érzem, nem éltem hiába.
Mégegyszer köszönöm kedves szavaidat és további örömteli sütés-főzést kívánok! Éva

747
paprika 1 kg
vöröshagyma 40 dkg
paradicsom 30 dkg
olívaolaj 2 dl
fűszerpaprika 1 ek
1 ek
bors 0.5 ek
füstölt szalonna 10 dkg
lángolt kolbász 10 dkg