Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsó télire - tartósítószer mentes

Lecsó télire - tartósítószer mentes
Lecsó télire - tartósítószer mentes
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a  nyári forró napokat. Bizony az a friss illat, miután felszisszen az üveg lapkája...sokat mondó.
Évek óta így teszek el lecsót, igaz, eleinte olajjal készítettem. Viszont az elmúlt évben zsírral tettem el, mint drága jó nagyanyáink is tették sok mindennel, és bizony sokkal-sokkal finomabb volt! Szépen rádermed a tetejükre, és felhasználáskor akár le is tudjuk kanalazni azt az 1-2 kanálnyit, amit pluszban rátettünk.
Az arányokat tekintve mindenki maga ízlése szerint változtathatja, de mi nem szeretjük nagyon paradicsomosan.
A 'Blondy '  paprikát ajánlom mindenkinek kipróbálásra! Sokkal vékonyabb a héja, szerintünk finomabb is. Ha valakinek nem nagyon bírja a gyomra a paprikát, ezt a fajtát könnyebben is emészti. (Saját tapasztalatunk.)
Semmiféle tartósítószert nem kell rátenni, tökéletesen eláll akár a következő nyárig, amikor már a következőt készítjük.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát  felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.
  2. Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük. 
  3. Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!
  4. Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.
  5. Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)
  6. A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.
  7. Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 73 815
elküldve: 13
receptkönyvben: 455
elkészítve: 25/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

lecsó, télire eltett lecsó

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

levigitta
levigitta Sat, 2016-08-27 12:13

Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy ki, hogy teszi el a lecsót télire és nagyon megörültem a te receptednek, mert én is így teszem el évek óta, és mindig jól sikerül. Most nagyon jó ára van a paprikának és a paradicsomnak, úgyhogy indulok a konyhába és kezdem a befőzést.

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2015-08-29 16:37

Szia!
Nem, az egyáltalán nem zavarja meg, sőt még lehet, hogy jobban is eláll, mivel a paradicsomtól még savasabb, ami segíti az eltarthatóságot.
Mi így szeretjük, ezért írtam így.
Üdv :-) Vici

cranberry
Sóskaramell / cranberry Sun, 2015-08-30 06:45

szia :)
köszi a gyors választ,
szuper! mi meg imádjuk a paradicsomot, feltétlenül kipróbálom!
üdv,
Edit

Helgazs
Helgazs Fri, 2015-08-28 12:40

Szia Vicikó,

Én eddig még nem mertem ilyen befőttesüveges elrakással. Elég meleg a lakás és nincs olyan hűvösebb hely, ahova rakhatnám az ilyeneket. Szerinted így megromlik vagy ez a dunsztos tartósítás garantálja, hogy sokáig eláll?

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2015-08-28 12:51

Szia!
Igen, a dunsztolás, és a zsír a tetején így tartósítja. Nekem sincs hűtött kamrám, én is szinte szobahőmérsékletű spájzban tartom őket.
Üdv :) Vici

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2014-03-13 11:07

Szia!

Meg tavaly föztem be elöször, soha nem föztem meg be semmit, de annyi paradicsom es paprikät kaptunk, hogy muszäj voltam valamit kitalälni. Megtalältam a recepted es meg is tetszett, kipróbältam itt Nemetorszägban. Mindent a recept szerint csinältam, nem regiben bontottam fel egy üveget, semmi baja, kb ugyanugy nez ki minden üveg mint a kepen, viszont egyet nem ertek, miert van kesernyes ize? Esetleg a paprikätol? Tennem kellett volna bele egy keves cukrot? Vagy mitöl lett keserü? Azert nem veszes, mert ha pl lecsos pörköltöt keszitek, mire kesz lesz addigra elillan a keserü iz. De sokaig kell föznöm. (marhapörköltbe tettem legutobb). De egyébként finom! :-)

Zera69
Zera69 Mon, 2014-08-25 11:07

Kedves Senga88! Elnézést, hogy kívülállóként beleszólok, de már évek óta alkalmazom ezt a receptet, mert nagyon jónak találom. A tavalyi lecsóm nekem is kissé kesernyés lett, de én ezért egyértelműen a paprikát vádolom. Ha csak "fehérözön"-ből vagy TV paprikából készítettem (szerencsénk van, mindkettő jócskán terem a kertünkben), finom lett a lecsó. Tavaly fűszerpaprikának való fajta is bekeveredett az alapanyagba, szerintem az keserítette meg. Cukor biztosan nem kell a lecsóba.

marika g
marika g Wed, 2013-09-11 14:35

Szia Viciko! Nagyon jol hangzik, szeretnem kiprobalni, de lenne egy kerdesem? A disznozsirt nem lehet oliva olajjal helyettesiteni? Csak azert kerdezem mert itt USA-ban a "lard" az minden csak nem disznozsir, na meg nem is hasznalom mert mondom minden van benne csak disznot nem latott.
Koszi ha tudsz valaszolni, hetvegen szeretnek elrakni ilyen modon.Elore is koszi a valaszt.
Udv:
Marika G

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-09-11 15:25

Szia Marika!

Igen, elkészítheted olivaolajjal is, biztos finom lesz.
Az üvegek csavaros tetejére kell nagyon ügyelni, hibátlan, tökéletes állapotúak legyenek!
Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog!

Üdv:-)Vici

marika g
marika g Sat, 2013-09-14 15:47

Nagyon szepen koszonom, koszi a tippet is! mar is szorgoskodom!
Kellemes hetveget

evacili
evacili Tue, 2013-08-13 15:20

Szia Vicikó! Én pont így teszem el a lecsót kb.30 éve.Ha megkívánjuk.kicsit főzöm, tojás rá és olyan,mintha nyár lenne.A zsír vagy olaj konzerválja, a paradicsom nem sok benne, nem savanyú.Örülök, hogy Neked is ez jött be. Épp most indulok az első adagot megcsinálni. Üdv: Cili

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2013-08-13 18:34

Szia Cili!

Nem gondoltam, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, csak mégis leírtam a receptem, hátha valakinek jól jön:-))) Ezek szerint akkor már ketten-hárman így tesszük el a lecsóinkat télire :-))))

Pont most lettem kész a lecsóimmal! 22 üveg :-)
Idén tettem el újból, ( tavaly kimaradt ) igen szeretjük télen bontogatni mi is.

Kedves vagy, hogy megírtad a véleményed, tetszett!
Jó lecsózást Neked is, és további szép nyári napokat kívánok!
Üdv:-) Vici

evacili
evacili Tue, 2013-08-13 22:07

Szia Vici!
Most fejeztem be, 9 üveg lett. Még egyszer ekkora mennyiségből csinálok. Te is nagy eltevős vagy? Most jön majd a szilva -lekvárnak, befőttnek, és nagyon szeretjük az ecetes szilvát -körte,kovi ubi, stb.Sok munka, de jó a téli hónapokban elővenni a finomságokat.

Én is kívánok Neked további szép nyarat.
Üdv: Cili

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2013-08-13 22:35

Kedves Cili!

Nagy eltevős,vagy nem, de igyekszem ha van időm, energiám, a szeretett dolgainkat nyáron bespájzolni. Nem nagy a család, így nem kell " ipari " mennyiségekkel dolgoznom. :-)

Holnap fogok szilvalekvárt főzni, igaz vett szilvából, de nagyon finom,és jó helyről származik, tudom. Azt szeretem olyan jófajta sűrűre főzni, aminek csak a türelmem szab mindig határt.
A kovi ubi is menő nyáron, idén már háromszor készítettem, 2x 3 literes, utoljára pedig 5 és 3 literes együtt.
Hogy lehet azt téliesíteni, nem tudod véletlenül? Írod, nem titkos a recepted? :-)))

Hát, akkor jó munkát továbbra is, és sok elkészült finomságot!

Vici

evacili
evacili Tue, 2013-08-13 22:47

Szia Vici!
Többféleképpen csináltam a kovi ubit, de nekem legjobban Kállainé Edit (Kovászos uborka 7.-télire) receptje jött be. Kb. 3 hete ettük meg az utolsó üveggel, valahogy elbújt a polcon. Érdemes kipróbálni.

Cili

sarai eva
sarai eva Wed, 2013-08-07 11:16

Szia Vicikó!
Már a múlt évben is így tettem el a lecsót.Mondhatom nagyon jó lett.Ma teszem el a jövő évit is, és ezentúl mindig csak így. Bőven kibírja az egy évet. Köszönöm ezt a nagyon jó receptet.
Kellemes napot .

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2013-08-13 18:28

Szia Éva!

Kedves vagy, hogy megírtad nekem, örülök, hogy tetszik a recept, és ez alapján eltéve pedig ízlett is! :-)
Igen, meglehetősen jól bírja az éveket:-)
Én is ma fejeztem be, kétszer tettem el pár napon belül, lett 22 üveg.

Még egyszer köszi, és kívánok Neked további szép nyarat!

Üdv:-) Vici

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2011-09-13 15:35

Szia Vicikó!

Azt nem tudom, hogy milyen fajta paprika volt, "ajándékba" kaptam :D:D
Nagyon szépek az üvegekben a lecsók :)
Minden jót!
TraRita

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2011-09-13 15:50

Szia Rita! Óhh, de örülök, hogy szépek a lecsóid!!! Én még tegnap is tettem el 15 üveggel, az egész családnak ugyanis én készítem :-)) A " blondy " paprika, olyan gömbölyű aljú, nem hegyes, mint a hagyományos magyar fajta. Inkább a kaliforniai paprikára hasonlít külalakilag, de szép sárga a színe.
További szép nyárutó napokat Neked! Üdv. Vici

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2013-07-19 10:40

Szia Vici! :)

Majd két év eltelt és még nem írtam meg, milyen lett a lecsó:) Annyira tökéletes! Idén is a Te recepted alapján készítem majd! Köszönöm szépem!
Szép nyarat, minden jót!

Üdv: Rita

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-07-19 21:31

Szia Rita!

Nagyon örülök, hogy ezek szerint neked is bevált a lecsó receptem! Igazán nincs mit, és köszi, hogy megírtad! :-)

Idén én is teszek el, mert tudom milyen jó a tél közepén nyári illatú, szinte " friss" lecsót kibontani.

Én is további szép nyarat kívánok Neked, jó lecsózást, és egyebeket.... ! :-)

Üdv:-) Vici

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2011-08-16 14:30

Szia Vicikó!

Ezen recepted alapján befőztem "első" lecsómat :)
Annyira szép, nagyon megtetszett. Szeretjük a lecsót, de eddig fagyasztott állapotban készítettem télire. Kíváncsian várom a végeredményt! :)
További szép napot!
TraRita

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2011-08-16 20:27

Szia TraRita! Örülök, hogy megtetszettek a üvegeim! :-))) Remélem ízleni is fog majd! Köszi a bizalmat!! Csak kiváncsiságból kérdem, hogy milyen fajta paprikából készítetted? Szép estét Neked! Üdv: Vici

boszimanci
boszimanci Sat, 2011-08-13 19:40

Szia!
Bocs, hogy belekotyogok, de én is így teszem el a lecsót már évek óta ( ma is ezzel foglalatoskodtam).Szerintem ez a lecsó bármilyen módon felhasználható, kezdve azzal, hogy felmelegíted, és már mehet is a pociba, de jó tojásosan, tejfölösen, lecsós rizsnek, de akár ízesítőnek is pöribe, gulyásba.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sat, 2011-08-13 18:47

Szia!
Nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni, mert mi sem szeretjük a túl paradicsomost.
Meg tudnád mondani hogy kb mennyi üveggel lessz ebből a mennyiségből??
A sót csak ízlés szerint teszed bele?
Ezt a lecsót fel szoktad télen használni hagyományos tojásos lecsónak is, vagy csak pörköltbe, lecsos virslinek vagy ilyesmibe szoktad adagolni?
Bocsi, de azért kérdezek ilyen sületlenségeknek tűnő dolgokat, mert olyan üveges lecsót is keresnék igazán, ami rendes tojásos lecsónak is felhasználható lenne télen.

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2011-08-13 20:14

Szia pufinlekvár! Örülök, hogy tetszik a receptem, tényleg csak ajánlani tudom!
Ennyiből kb 8-9 üveg lesz, az a 8dl-es?, olyan normál üvegek.
Igen, a sót csak ízlés szerint teszem, de érezzen rajta, mert az is tartósítja kicsit.
Mindenke tudjuk használni, tojásosnak, kolbászosnak. Van amikor lekanalazom a tetejéről a zsírt,kis szalonnát sütök és arra teszem a lecsót és folytatom, úgy ahogy éppen akarom.
Üdv: Vici

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sat, 2011-08-13 21:21

Szia Vicikó!
Köszönöm a válszt, ebben minden benne volt amire kíváncsi voltam.
Mostmár biztos hogy így fogom eltenni a jövő héten a lecsót.
Jó hétvégét, és szép napot kívánok nektek! :)

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2011-08-13 21:27

Szia pufinlekvár!
Szerintem biztos jól fog sikerülni! Jó eltevést a jövő héten!
Neked is szép vasárnapot, jó hétvégét kívánok! Üdv: Vici

497
paprika 5 kg
paradicsom 1.5 kg
vöröshagyma 1 kg
mangalica zsír 50 dkg
0 ízlés szerint